Şehitkamil Belediyesi tarafından hayata geçirilen MÖP Geri Kazanım Projesi ile geri dönüşümde önemli mesafe kat edildi. Başkan Fadıloğlu, “2016 yılı sonu itibariyle çöpün karakterizasyonunda çok büyük değişiklik oldu" dedi.

Türkiye’deki çevreci belediyeler arasında markalaşan doğa dostu Şehitkamil Belediyesi, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir doğa bırakmak adına çalışmalarını sürdürüyor. Yaklaşık 4 sene önce ‘Daha Yaşanabilir Bir Şehitkamil, Daha Yaşanabilir Bir Gaziantep’ sloganıyla MÖP Geri Kazanım Projesi’ni uygulamaya başlayan Şehitkamil Belediyesi, bugünlerde projenin meyvelerini toplamaya başladı. Projenin uygulamasına ve sonuçlarına ilişkin açıklamada bulunan Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, özellikle evsel atık oranlarının 4 yıl içinde önemli derecede değiştiğini vurguladı. Proje öncesinde çöp içerisindeki evsel atık oranının yüzde 10 olduğu bilgisini veren başkan Rıdvan Fadıloğlu, bugünlerde bu rakamın yüzde 50 oranında olduğunu aktardı. Toplumun tamamını geri dönüşüm konusunda bilinçlendirmeyi sürdüreceklerini belirten Fadıloğlu, “Şehitkamil Belediyesi olarak yaklaşık 4 yıl önce başlatmış olduğumuz MÖP Geri Kazanım Projesinin artık sonuçlarını almaya başladık. Tabi bizim asıl amacımız öncelikli olarak vatandaşlarımızın geri dönüşüm konusunda bilinçlendirilmesiydi. Bu konuda çocuklarımıza, ailelerimize, esnafımıza eğitimler verdik. Önemli mesafeler aştık. Doğru yolda olduğumuzu yaptığımız ölçümlerde görüyoruz” şeklinde konuştu.

Geri dönüşüm sürecinin milli sermayeye ve dolayısıyla ülke ekonomisine önemli katkılar sağladığına işaret eden Başkan Rıdvan Fadıloğlu, "Bizim toplamış olduğumuz çöpler, bertaraf tesislerine götürüldüğünde bunların karakterizasyonları inceleniyor. Sondajlama usulüyle yapılan bu çalışmalarda her kamyon gittiğinde bunların içerisinde ne kadar organik atık var, ne kadar karton var, cam var, plastik var bunların sondajlaması yapılıyor. Tabi 4 yıl önce başladığımızda bu oran sıfır noktasındaydı. Ayrıştırma yoktu. Son 3 yılın karakterizasyonunu incelediğimizde adım adım ilerlediğimizi görüyoruz ki bugün gelinen nokta hakikaten ziyadesiyle memnuniyet verici. 2016 yılı sonu itibariyle çöpün karakterizasyonunda çok büyük değişiklik oldu. Daha önce yüzde 10 olan evsel atık oranı şuanda yüzde 50’lere çıkmış durumda. Bu da yüzde 40’ının bir şekilde ekonomiye kazandırılması söz konusu. Tabi burada yalnızca bunun maddi değerini düşünmemek lazım. Diğer yandan çevresel faktörlere olan etkisi, yeraltı sularına olan etkisi, diğer taraftan döviz ile alınan ürünlerin geri dönüşümü açısından çok önemli. Ağaçların kesilmesinin önlenmesi bizim için çok önemli. Bu durumda bir taş ile kaç kuş vurulduğu ortaya çıkıyor" dedi. Projede kendileriyle işbirliği yapan herkese teşekkür eden Başkan Fadıloğlu, amaçlarının çöpün yüzde 100’ünü evsel atık haline getirmek olduğunu söyledi. Fadıloğlu, “Amacımız, geri dönüşümü olan her ürünün ülke ekonomisine katkı sağlamasını oluşturmak. İnşallah çocuklarımızda oluşan bilinçle birlikte, velilerimizin göstermiş olduğu duyarlılıkla en kısa zamanda bunu hedefimizi gerçekleştiririz. Projemiz, Türkiye’de yapılan geri dönüşüm çalışmalarına örnek teşkil edecek bir proje. Ben tekrar tekrar projemize katkılarından dolayı tüm hemşehrilerimize yürekten teşekkür ediyorum. Daha yaşanabilir bir Şehitkamil için daha yaşanabilir bir Gaziantep için hep birlikte el ele çalışmaya devam” ifadelerini kullandı.