Şehitkamil Belediyesi tarafından hayata geçirilen atıkların geri dönüştürülmesi projesi (MÖP) ile 2 yıl içerisinde 8 bin 600 ton katı atık toplanarak, 100 bin ağaç kesilmekten kurtarılırken, 150 bin kWh elektrik enerjisi, 8 bin ton ise su tasarrufunda bulunulduğu bildirildi.

Şehitkamil Belediyesi tarafından ’Çöpünüzle Möp’ünüzü karıştırmayın’ sloganıyla hayata geçirilen atıkların geri dönüştürülmesi projesi ’MÖP’ her yıl binlerce ağacın kesilmesini önlerken, ülke ekonomisine de katkı sağlamaya devam ediyor. Çöpe atılan kağıt, plastik, cam ve metallerin ekonomiye geri dönüşümü sağlamak amacıyla günlük 12 ton katı atık toplanırken, bu sayı yılda 4 bin ton MÖP’e ulaşıyor. Bu sayede, yılda 75 bin kWh enerji, 4 bin ton su tasarrufu sağlıyor. Bu geri dönüşümle birlikte ise her yıl binlerce ağaç kesilmekten kurtuluyor. 2012 yılında kurulan ‘MÖP’, 2 yıl içerisinde, 8 bin 600 ton katı atık toplayarak, 100 bin ağacı kesilmekten kurtarırken, 150 bin Kw elektrik enerjisi tasarrufu, bin 250 ton Fuel-Oil (petrol) tasarrufu ve 8 bin ton ise su tasarrufunda bulundu.

MÖP PROJESİNE TAM DESTEK

Şehitkamil Belediyesi’nin yapmış olduğu MÖP projesine her zaman destek verdiklerini dile getiren Ekrem Dönmez; “MÖP projesi 2012 yılından beri hayatımıza girdiğinden itibaren örnek bir proje olduğunu düşünüyorum. Çevreci olma yolunda bu tür organizasyonların aslında Şehitkamil Belediyesiyle sınırlı kalmayıp, böylesine anlamlı projelerin devam etmesini diliyorum. Çünkü baktığımız zaman böyle bir tesisin bize ne kadar faydası olduğunu, ülkemiz ile alakalı ciddi bir şekilde çıtayı yukarıya doğru taşıdığımız, maliyetleri indirdiğimiz ve ciddi bir enerji tasarrufuna sebep olduğunu görüyoruz. Öncelikle kullanılmış bir kağıdın tekrar düzenlenmiş bir kağıt haline gelmesi, hava kirliliğini yüzde 74 ile yüzde 94 arası önlediğini, suyun kirliliğini yüzde 35 engellediğini ve su kullanımını ise yüzde 45 daha azalttığını görebiliyoruz. Bu tasarruf ve ülkenin ekonomik gelişimi anlamında ciddi bir katkı sağlamaktadır. Bu nokta da bizde çevreci bireyler MÖP projesine destek veriyoruz. Şehitkamil Belediyemizin sonuna kadar arkasındayız. Bu noktada Şehitkamil Belediye Başkanımız sayın Rıdvan Fadıloğlu’na yapmış olduğu bu hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Bu gibi tesislerin de çoğalmasını temenni ediyorum. Vatandaşlarımıza da tavsiyemiz lütfen internet ortamını sadece sörf yapmak amaçlı kullanmasınlar. MÖP’ün ülkemize ne tür faydaları var bunula ilgili araştırma yapmalarını tavsiye ediyorum. İnanın vatandaşlarımız MÖP ile ilgili bilgi sahipleri oldukları andan itibaren çöp ile MÖP’lerini ayırt edeceklerine inanıyorum. Bunun için vatandaşlarımızdan tavsiyem çevreci bir ülke olma yolunda yerlere çöplerini atmasınlar ve çöpleriyle MÖP’lerini ayırt etsinler” dedi.

MÖP PROJESİ ÇOK BAŞARILI

Özel Seçkin Okulları Okul Müdürü Mustafa Şenel ise MÖP projesinin örnek ve dahiyane bir proje olduğunun altını çizerek; “Şehitkamil Belediyesi’nin başlatmış olduğu MÖP projesini Özel Seçkin Okulları olarak bizlerde en iyi şekilde sahip çıkıyoruz. MÖP projesini çok başarılı bir proje olarak görüyoruz. Çünkü okullar sizin de bildiği gibi çok fazla atığın çıktığı yerlerden bir tanesidir. Kağıt, plastik şişe ve cam şişeden olmak üzere bir çok materyallerin mutlaka geri dönüştürülerek, hem ekonomiye katkı sağlaması hem de doğanın korunması açısından çok önem arz ettiğinin farkındayız. Dolayısıyla özellikle bu konuda öğrencilerimizi bilinçlendiriyoruz. Öğrencilerimizin de bu konudaki yaklaşımları çok güzel oluyor. Şehitkamil Belediyesine bu güzel projeden dolayı tebrik ediyor kutluyoruz. İnşallah bu proje bütün Türkiye’nin projesi olur. Ayrıca, MÖP kelimesini de bulmakla da çok güzel dahiyane bir şey yapıldığını belirtmek istiyorum. Normalde bu atıklar geri dönüştürülmemiş olsa, bir kere ekonomik bir kayıp ortaya çıkacak ve zaten bunu hepimiz biliyoruz. Bununla birlikte tabiat için bunlar, yok edilmesi çok güç materyaller. Örneğin bir plastik binlerce yıl sonra yok olabiliyor. Oysa, biz onu dönüştürerek, hem ekonomik bir kazanç sağlıyoruz hem de tabiatımızı bir anlamda korumuş oluyoruz. Toprağımızın daha verimli toprak olarak kalmasını sağlıyoruz” diye konuştu.