Dünyanın küreselleşen bir köy haline dönüştüğünü ve iş fırsatlarının her geçen gün giderek azaldığını kaydeden Mustafa Tekçe, genç mühendis adaylarının bu mesleği lokalde mi yoksa dünyada mı yapmaya şimdiden karar vermeleri gerektiğini söyledi.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi tarafından düzenlenen Alaylı Mühendis konulu konferansa konuşmacı olarak katılan iktisatçı Mustafa Tekçe, mühendis adayı öğrencilere iş hayatında başarılı olmanın yollarını anlattı.

GAÜN Mühendislik Fakültesinde düzenlenen konferansa, Fakülte Dekanı Prof.Dr. Mustafa Bayram, öğretim görevlileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Üniversite yıllarından sonra iş hayatına nasıl atıldığını ve şu anki Rusya ve Türk Cumhuriyetlerinde yürüttüğü çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Mustafa Tekçe, öğrencilere dürüstlüklerinden ve çalışmaktan hiçbir zaman taviz vermemeleri konusunda uyarılarda bulundu.

Dürüstlük ve azmin başarıya giden yolun en önemli anahtarı olduğunu vurgulayan Tekçe, “Dürüst, çalışkan iyi niyetli ve gelişime açık bireylerseniz mutlaka hak ettiğiniz yerlere ulaşacaksınız. Belki kısa ve orta vadede hak etmediğiniz yerlerde olabilirsiniz ama bu durum azminizi hiçbir zaman kırmasın. İşinize tek elle değil dört elle sarılın, bir süre sonra mutlaka ama mutlaka hakkınız olan yere erişirsiniz. Ben 44 yıllık yaşamım boyunca iş hayatımın geneline baktığımda bu durumu rahatlıkla gözlemleyebiliyorum” dedi.

Kişisel gelişim ve geniş bir vizyona sahip birey olabilmek için kişinin olaylara ve yaşanılanlara kendi penceresinden bakmak yerine, dünya pencerelerini aralaması gerektiğini savunan Tekçe, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Biz neredeyiz? Şehir olarak, ülke olarak, millet olarak dünyanın neresindeyiz? Ve daha da önemlisi elimizde hangi kaynaklar var? Bu soruları günlük hayatta sürekli kendimize yöneltmemiz lazım. Bazen kendimize verdiğimiz bu cevaplar içimizi acıtabilir, hayal kırıklıkları yaşamamıza neden olabilir ama kendimizle yüzleşmemiz ve doğru yönde ilerleyebilmemiz için yaşantımızda bu sorulara her zaman yer vermeliyiz.”

Türkiye’de gençlerin ancak yüzde 10’luk bir diliminin üniversite kapılarından içeri girebildiğini ve bundan dolayı salondaki herkesin kendini şanslı ve mutlu hissetmesi gerektiğini belirten Tekçe, öğrencilere iyi derecede yabancı dil bilmeleri konusunda tavsiyelerde bulundu. İş hayatında artık sadece bir yabancı dilin bile yetmediğini fırsatlar varken gerekli birkaç yabancı dilin mutlaka öğrenilmesi gerektiğini kaydeden Tekçe, "Çocukluk ve lise yıllarım doğum yerim olan Kilis’te geçti. Kendi hayatımda geriye dönüp baktığımda en büyük eksikliğimi çok sayıda yabancı dil öğrenmemekte görüyorum" dedi.

Eğitimin hayat boyu devam ettiğini ve üniversitelerden diplomaların alınmasıyla her şeyin sona ermediğini hatırlatan Tekçe, genç mühendis adaylarını üniversite eğitimleri sonrası, kendilerine ikinci bir üniversite bitirme katkısı sağlayacak iş yerlerini tercih etmeleri noktasında dikkatli olmaya davet etti.

Konferans sonrası öğrencilerin sorularına da yanıt veren Tekçe’ye, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram tarafından günün anısına fakülteyi simgeleyen baret ve 40. yıl anısına beyaz yaka hediye edildi.