SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, her insanın iş ve özel yaşamında pişmanlıklarının olacağını, ancak hiçbir şekilde pişmanlıklara takılmamak gerektiğini söyledi.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nce düzenlenen Nevşehir Kariyer Fuarı’na katılan Konukoğlu, iş yaşamını anlattı, SANKO ve Gaziantep hakkında bilgi verdi, öğrencilere önerilerde bulundu.

Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Belediye Başkan Vekilleri Yücel Menekşe ve Yusuf Kaya, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız, Meclis Başkanı Seyit İnce, Ürgüp Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aydın, kamu kurum yöneticileri, sivil toplum kuruluşları başkanları ve çok sayıda öğrencinin katıldığı program, Abdulkadir Konukoğlu’nun özgeçmişinin görsel olarak sunumu ile başladı.

Sözlerine, “50 yıllık iş yaşamım 5 dakikalık özgeçmişimin izlenmesi kadar kolay geçmedi ama nasıl geçtiğini ben de bilmiyorum” diye başlayan Konukoğlu, babasının işyeri olmasına rağmen, yer süpürme, tezgah silme dahil işletmenin her kademesinde çalıştığını, bir anlamda çıraklıktan yönetim kurulu başkanlığına kadar hak ederek, işi özümseyerek yükseldiğini kaydetti.

SANKO’nun yatırımlarını planlarken her zaman kendisine ait söz olan ve artık slogan haline gelen “Dünyada Türkiye, Türkiye’de Gaziantep” ilkesi ile hareket ettiklerini anlatan Konukoğlu, “Eğer Gaziantep’teki koşullar yatırım için elverişli değilse komşu illeri orada da uygun ortam yoksa Türkiye’nin diğer illerine yöneliriz” dedi.

Konukoğlu, Türkiye’nin koşullarının elverişli olmaması halinde yurtdışında yatırım yapılabileceğini, ancak Türkiye’de bu kadar işsiz varken kendilerinin yurtdışı yatırıma sıcak bakmadıklarına vurgu yaptı.

Toplantıya katılanları, Nevşehir’in başarılı olacağına ve kalkınacağına inanmaya çağıran ve bunun için “Dünyada Türkiye, Türkiye’de Nevşehir” ilkesini benimsemelerini isteyen Konukoğlu, akıllarında kalıcı olması amacıyla salondakilere üç defa “Dünyada Türkiye, Türkiye’de Nevşehir” diye yüksek sesle slogan attırdı.

Gaziantep’in başarısında üniversite eğitimi sonrasında kente dönen gençlerin büyük payı bulunduğunun altını çizen Konukoğlu, Nevşehir’in gelişmesi ve kalkınması için, Nevşehirli gençlerin yükseköğrenim sonrasında mutlaka Nevşehir’e dönemlerinin sağlanması gerektiğine dikkati çekti.

Para kazanmanın her zaman zor olduğunu, ancak şimdi iş yapış şeklinin değiştiğini ifade eden Konukoğlu, “Adeta her akıllı telefon bir ofis haline geldi. Hemen herkeste bir tane bulunan akıllı telefon sayesinde, belli bir zaman diliminde, belli bir yerde olma zorunluluğu da kalmadı. Yeter ki ne yapacağınızı bilin. Hele bir yazılım yapan olursa, köşeyi döner” diye konuştu.

Günümüzde markalaşan, kaliteli üretim yapan, sattığı malının arkasında duran, reklam yapan ve mağaza açan şirketlerin başarılı olduğunu vurgulayan Konukoğlu, şöyle devam etti,“Çok şanslısınız. Teknoloji çok ilerledi. Ancak, iş yapış şekli değişti. Eskiden üretim yapmak önemliydi. Ne üretirsem satarım denilirdi. Artık satmak önemli. Neyi satabilirsem üretirim anlayışı hakim oldu. Hatta satış bağlantısı yapılmadan üretim yapılmıyor. Önce sipariş, sonra sözleşme, ardından üretim. Başarılı olmak amacıyla üçer kişi bir araya gelseniz, çok güzel işler ortaya koyabilirsiniz. Birleşmek ve şirketleşmek, başarının altın anahtarıdır” dedi.

Başarılı olmanın bir unsurunun da hayal kurmak olduğunu kaydeden Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü, “Kurduğunuz hayaller ulaşılabilir, yapılabilir olmalı. Erişilebilir, yapılabilir hayalinizi gerçekleştirdiğinizde yeni hayalinizi kurun. Merdivenleri birer birer, hazmederek çıkın. 3-4 merdiveni birden, sıçrayarak bir defa ya da iki defa çıkabilirsiniz, üçüncüsünde düşersiniz. Merdivenleri tırmanırken belirli noktalarda dinlenin. Güç kazanarak tırmanmaya devam edin. Ama hayal kurmak, çok önemli. İlk fabrikayı mağarada kurduk. O zaman 14 yaşındaydım. Hep hayal ederdim, ‘ben de Koç olabilir miyim, Sabancı olabilir miyim’ diye. Bugün de aynı hayali kuruyorum. Hayali olmayanın hedefi, hedefi olmayanın başarısı olmaz. 15 yıl önce, ’65 yaşına geldiğimde SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanlığı görevlerimden ayrılacağım’ dedim, 2013 yılı sonu itibarıyla ayrıldım. Yöneticiler günü geldiğinde görevi devretmesini bilmeli. Görev devri için illa ki ölüm mü olmalı? Yönetici sağlığında görevini devretmeli ki, kendisinden sonrakine yol açmalı, herkes bir kademe yükselmeli, yönetime yeni bir heyecan gelmeli. Ayrıca, günlük işlerden ayrıldıktan sonra, yanlışlarımı görme fırsatım oldu. İşletme körlüğü nedeniyle farkına varamadıklarımı fark edip, benden sonrakileri uyarıyorum. Aktif olarak başkanlıktan ayrıldım ama yatırım kararlarını yine birlikte alıyoruz, SANKO Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı ve Sani Konukoğlu Vakfı Mütevelli Heyet Başkanlığı gibi iki önemli göreve daha fazla zaman ayırmaya başladım. Emeklilik özde değil, sözde kaldı” şeklinde konuştu.

Toplantıya katılan üniversite öğrencilerine de seslenen Konukoğlu, üniversite eğitimini tamamladıklarında işin hemen hazır olduğunu düşünmemelerini istedi.

"İş hayatı tahmin edemeyeceğiniz kadar acımasızdır" diyen Konukoğlu, şu uyarılarda bulundu,“Sizin için asıl hayat mezuniyet sonrasında başlayacak. İş hayatına atılmak için yapacağınız görüşmeye zamanından önce gidin. Ucuz da olsa kıyafetiniz mutlaka temiz ve düzgün olmalı. Şunu hiç unutmayın, görüşmeye gittiğiniz kişide sizin için kanaat, en fazla 20-30 saniyede oluşur. Görüşme için odaya girdiğinizde, ’oturunuz’ denilmeden oturmayın. Maaş ve unvan konusunu ön şart gibi ifade etmeyin. Hatta performansınıza göre maaş talep ederek, kendinize güveninizi ifade edebilirsiniz. Çalışmaya başladıktan sonra mühendis iseniz ustalara, işletme, muhasebe veya iktisat eğitimi aldıysanız muhasebe birimlerinde sizden kıdemli olanlara eğitim durumuna bakmaksızın saygıda kusur etmeyin. Kendinizi çırak olarak görün ve onlardan alacağınız bilgileri almaya bakın. Onlara saygı gösterdikçe, abla ya da abi dedikçe siz kazanırsınız. Üniversitede aldığınız bilgiyi, işe girdikten sonra o kişilerden alacağınız bilgilerle uygulama şansı bulacaksınız. Her zaman çok çalışın, kendinizi yenileyin, her ortamda empati kurmaya özen gösterin. Kendinizi karşıdakinin yerine koydukça, empati yaptıkça bulunduğunuz ortamda sevilir, sayılır ve bunun sonucunda da başarılı olursunuz" diyen Konukoğlu’na, Vali Mehmet Ceylan tarafından günün anısına armağan takdim edildi.

SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, daha sonra Vali Mehmet Ceylan ile birlikte Nevşehir Kariyer Fuarı açılışını yaptı, standları gezdi. Nevşehir’de üretim yapan Gaziantepli işadamı Muzaffer Leblebici’nin firmasının standında çalışanlarla sohbet etti. Konukoğlu, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası’na da nezaket ziyaretinde bulundu.