GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) tarafından uygulanan Tarımsal Eğitim Yayın Projesi (TEYAP) model uygulamaları kapsamında ‘Nizip Belkıs Pompaj Sulamasının’ geleceği çalıştayı düzenlendi.

Sulama projelerinin çiftçiler tarafından en etkin şeklide kullanılmasını ve onların kalkınması, daha fazla gelir elde etmesi ve bölgenin kalkınmasına da katkı sağlaması amacıyla TEYAP projesinin yürütüldüğünü belirten GAP TEYAP Proje Koordinatörü Celal Kaya, “Bu projenin hedefi sulamaya açılan alanlarda büyük maliyetlerle ülkemize, bölgemize kazandırılan bu sulama projelerinin çiftçiler tarafından en etkin şekilde kullanılmasını ve onların kalkınması, daha fazla gelir elde etmesi ve bölgemizin kalkınmasına da katkı sağlaması amacıyla TEYAP projesi yürütülmektedir. TEYAP projesinin biz 1. kısmını 2011-2013 yılları arasında tamamladık. Başta sulamaya açılmış ve açılacak alanlar olmak üzere eğitim yayımla ilgili yani çiftçileri sulu tarım ve sulu tarım teknolojileri bu sulama şebekelerinin işletme, bakım, yönetimi ile ilgili ihtiyaç duydukları tüm ilgi gereksinimlerini bir şekilde çiftçiye ulaştırmak üzere proje yürütülmüştür. 3 yıllık süre zarfında bin 700 adet faaliyet yapıldı. Doğrudan, dolaylı 200 bin çiftçiye ulaşıldı ve 2 bin 181 adet teknik eleman bu konularla ilgili kapasitelerinin artırılması konusunda uygulamalı ve pratik eğitimler verildi. Ama baktığımız zaman sulamaya açılan alanlarda istenen hedefler maalesef tutturulamıyor” dedi.

GAP TEYAP kapsamında ‘Suyun Etkin Kullanımı ve Suyu Hazırlık Faaliyetleri’ ile ilgili açıklama yapan GAP TEYAP Sulama Uzmanı Akif Yenikale, “Samsat pompaj sulaması ile ilgili 2014 yılında biz eylem planı kapsamında ön hazırlık çalışmasını yapmıştık ama 2 yıldır Samsat sulama sahasında enerji sorunu vardı. Buradan çıkacak bazı şeylerde aslında Samsat’ı da belli noktalarda ilgilendiriyor. Sahada biz hem TEYAP faaliyetleri süresince olsun hem de diğer kurum, kuruluşlarla koordinasyonumuzun süresince dikkat ettiğimiz, konu basınçlı sulama yöntemlerinde enerji maliyetlerinin yüksek olması. Şuan sulamaya açılmış ve açılacak alanlara baktığımız da bundan sonraki alanlara bakacağımızı gözetirsek ki çoğu pompaj yüzde 26 belki 5 yıl sonra yüzde 60’lara dayanacaktır. Ama bugünden bazı önlemler alınmazsa bu hızla büyümeye devam edecektir. Çiftçilerin belli noktalarda bilgi yetersizliği var. Ancak bunu işletmenin özelliği yani şebekenin özelliği ve çiftçinin tarlasının başına su geldikten sonraki ne yapacağım sorusunun cevaplarını biran önce bulmamız gerekiyor” diye konuştu.

Çiftçilerin suyu iyi kullanması gerektiğini belirten Yenikale, “1995 yılından bugüne kadar çiftçiler genelde çok su gelecek artık verimimiz çok olacak, çok para kazancağız verim elde edeceğiz demişler. Ama sonuç itibariyle baktığımız zaman mevcut Şanlıurfa bölgesi ve bazı diğer bölgelerde artık kaynağımız olan toprağı koruyamaz hale gelmişiz.Tuzlulaşma başlamış. Buda şunu ortaya çıkarmış. Aslında çok su ama verim yok. Çiftçilerimiz bunun farkında bu konularda çalışma yapmalıyız” şeklinde konuştu.