Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle hazırlanan ve bir petrol şirketinin destekleriyle hayata geçirilen “Temiz Okul Sağlıklı Gelecek” kampanyası protokolü imzalandı.

Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde (ŞKM) gerçekleşen törene Gaziantep merkez ilçelerde bulunan okulun yöneticileri katıldı. Protokol çerçevesinde, 1 yıl boyunca Gaziantep’teki okullarda görevli hizmetlilere ile Büyükşehir Belediyesi’ndeki temizlik görevlilerine hijyen eğitimi, öğretmenler vasıtasıyla öğrencilere de doğru tuvalet kullanımı, temizlik ve hijyen konularında eğitim verilmesi öngörülüyor.

Protokol öncesi kampanyanın içeriğiyle ilgili bilgiler veren petrol şirketinin Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk, bu güzel projenin hayırlı olması dileğinde bulundu. Bir ülkenin geri kalmışlığının iki şeyden anlaşılacağını öne süren Öztürk, “Bunlardan birincisi tuvalet temizliği ve kullanımı. İkincisi ise trafik sorunları” dedi.

Bir araştırmaya göre Türkiye’de tuvalet kullanımını bilenlerin oranın yüzde 6 olduğunu, tuvalet kullanımını bilmeyenlerin oranın ise yüzde 40 olduğunu ifade eden Öztürk, bu durumun güzel bir olgu olmadığına dikkat çekti. İnsanların çocuklara tuvalet kullanımı ve hijyeni iyi anlatmasının yanında öğretmesi de gerektiğini işaret eden Nurten Öztürk, suyun, sabunun, deterjanın ve tuvalet kağıdını doğru kullanılması gerektiğini vurguladı.

EĞİTİM; YOL, SU VE ELEKTRİK KADAR ÖNEMLİ

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, kampanyanın çok önemli olduğunu ifade ederek, her insanın yaşam ve eğitim hakkının bulunduğunu, bunu bir devlet, hükümet politikası haline getirdiklerini söyledi.

Toplumsal hizmetlerde meselenin elini taşın altına koymak olduğuna vurgu yapan Şahin, “Çok güzel bir projenin başlamasına vesile olduk, buna neden olanları kutluyorum. Maliyetleri çok yüksek okullar yapmışız ama içindeki tuvalet ve lavabo temizliği aynı ölçülerde değil. Bu çocuklar bizim geleceğimiz ise bunlara tuvalet eğitiminin ve temizliğinin bu yaşlarda verilmesi gerekir. Bunun için onları her alanda yetiştirmemiz gerekiyor. Bu ailenin, milli eğitimin işi diye biliriz. Birçok mazeret üretebiliriz. Ama başarabilmemiz için bizim de işin bir ucunda tutmamız gerekiyor. Birey olarak, toplum olarak, kurum olarak, devlet olarak birbirimize yardımcı olmamız lazım. Bunun için hepimizin üzerinde çok ciddi görevler var. Bu gençleri ve çocukları yarınlara yetiştirmemiz lazım. En önemlisi vatanına, milletine faydalı birer insan olarak yetiştirmemiz için onun yaşamını düzenli bir hale getirmemiz lazım. Temizlik konusu bizim birinci öncelliğimiz olmalı. Bunun maliyet ve yoklukla bir alakası yok. Bu bizim yaşam biçimimiz. Okul yapmak ve onu korumak kadar önemli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Şahin, 2 milyona yaklaşan nüfusuyla Gaziantep’in ne kadar yol, su, altyapı, elektrik, yeşil alan, çevre, enerji gibi konulara ihtiyaç var olduğunu bildiklerini, ancak bir bunun kadar da eğitimin önemli olduğunu dile getirdi.

İSTENİRSE PROJE SÜRESİ UZATILACAK

Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci de, çok maliyetli okullar yapıldığını, ancak okullara gittikleri zaman en öncelikli sorunun temizlik konusu olduğunu söyledi. Bunu çözmek için karşılarına birçok bahaneler çıktığını dile getiren Ekinci, “Okullarımızı dolaşıyoruz, buralarda gördüğümüz en öncelikli sorunun temizlik olduğunu kendi kendimize itiraf ediyoruz. Bunu çözme adına birçok değerlendirmeler yaptığımız zaman karşımıza birçok mazeretler ve bahaneler, maliyet ve personel yetersizliği çıkıyor. Maalesef bu bahanelerin ardında kurumlarımızdan alışılmış ve kültür ortaya çıkıyor. Bu konuda Türkiye’de örnek olmuş bir kuruluş ile görüştük ve yardım istedik. Neticesinde Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Nurten Hanım ile bu projeyi başlattık. Bu proje bana göre Gaziantep’in geleceğini değiştirecek. Çünkü temizlik bizim ödün verecek bir şey değil. Bu projeyi sizlerle yürüteceğiz ve sizlerle başaracağız. Okuldan sonra sokaklarımıza, evlerimize, elbiselerimize ve yüzlerimize yansımalar olacak. Tabi bunu da denetim ekiplerimiz ile yapacağız” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, petrol şirketinin Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk ve Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci arasında protokol imzalandı. Protokol 12 Aralık 2015 yılına kadar sürecek, tarafların istemesi durumunda protokol süresi uzatılabilinecek.

Daha sonra Nurten Öztürk tarafından sunum eşliğinde ilk eğitim verildi. Bu arada, projeden merkez üç ilçeden ortalama bin 70 okulun yararlanacağı açıklandı.