Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Tüm Raylı Sistemler İşletmecileri Derneği’nin (TÜRSİD) 5’inci toplantısı Gaziantep’te gerçekleştirildi.

Türkiye’deki değişik illerde faaliyet gösteren raylı sistem (metro, tramvay v.b.) temsilcileri bir araya geldiği toplantıda, sektörün sorunları, dünyadaki durumu, doğru kullanımı gibi konularda bilgi alışverişinde bulunuldu.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Settar Çanlıoğlu, toplantının açılış konuşmasında, Cumhuriyet’in kuruluş yıllarında Türkiye’nin her tarafının demir ağlarla örüldüğünü söyledi.

Sonraki yıllarda karayollarına ağırlık verildiğine dikkati çeken Çanlıoğlu, şöyle konuştu:

“Demir yolları bir tarafa atılmıştı. Demir yollarını iyi kullanamadığımızdan karayollarındaki trafik ilgili trafik kazaları meydana geldi, ölümler yaşandı ve taşımacılık tamamen birinci derece öne alındı. Bugün görüyorum ki çalışmaların hepsi raylı sistemle ilgili. Raylı sisteme 2000 yıllarından sonra adım atılmış oldu. Bu sevindirici bir olay.”

Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Daire Başkanı Hasan Kömürcü de Türkiye’deki tüm raylı sistemleri incelediğini dile getirdi.

RAYLI SİSTEMİN YAYGINLAŞTIRILMASI

TÜRSİD Derneği’nin kurulmasını çok önemsediğini vurgulayan Kömürcü, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Biz Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak böyle bir oluşumun Türkiye’de gerçekten ortak aklın, ortak bilginin, doğru paylaşımı, enerjimizin doğru kullanılması, kaynaklarımızın doğru kullanılmasını ve Türkiye’de kent merkezindeki önce çok kısır olan raylı sistem işletmeciliğinin yaygınlaşması adına çok yararlı buluyoruz.”

TÜRSİD İşletme Komisyonu Başkanı Bülent Atak ise Türkiye’de şuanda 11 ilde raylı sistem bulunduğunu aktardı.

Toplantıları 6 ayda bir yapmaya çalıştıklarını vurgulayan Atak, “Toplantılarda, sektörün sorunlarını, önümüzdeki yıllarda neler yapabiliriz, dünyadaki durumu nedir, biz hangi alanlarda kendimizi yetiştirmeliyiz gibi konularda bilgi alışverişinde bulunuyoruz” diye konuştu.

Raylı sistemin çok yeni olduğu için Türkiye’de çok rağbet gören bir konumda bulunduğuna dikkati çeken Atak, enerji tasarrufunun en önemli ayaklarından bir tanesinin toplu ulaşım olduğunu kaydetti.

Toplantıya, İstanbul Ulaşım, İzmir Metro A.Ş., Bursa Ulaşım, Adana Raylı Sistemler, Konya Raylı Sistemler, Antalya Raylı Sistemler, Eskişehir Tramvay İşletmesi, Samsun Ulaşım A.Ş. ve Mesleki Yeterlilik Kurumu yetkilileri katıldı.