Gaziantep Sağlık Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren 112 Ambulans Servisi Başhekimliği tarafından 112 Acil Sağlık Hizmetlerinde görevli sağlık personeli için yıl boyunca hizmet içi eğitimler düzenleniyor. Sağlık personellerine verilen eğitimlerin daha etkili ve kalıcı olması için gerçeğini aratmayacak maketlerde simülasyon destekli eğitim veriliyor.

Gaziantep 112 Acil Sağlık Hizmetlerinden Sorumlu İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Selahattin Avcı, "Düzenlenen eğitim programlarında insan tepkileri veren simülasyon maketler kullanılıyor. Simülasyon maketler yapılan suni teneffüs ve kalp masajına tepki veriyor, bağlı olduğu ekranda canlı insan gibi nabız değeri görülebiliyor, solunum sesi duyulabiliyor. İlk yardım eğitiminden temel yaşam eğitimine, erişkin ve çocukta ileri yaşam desteği eğitiminden, travma resisütasyon eğitimine kadar pek çok konuda düzenlenen eğitimler pratik ve teorik olarak iki kısımda veriliyor.

Pratik kısmında canlı bir insanının tepkilerini veren simülasyon maketlerden yararlanılıyor. Bir bilgisayar ve ekrana bağlı olan simülasyon maket, içinde bulunan programlar kapsamında olası hasta hikayelerine göre tepki veriyor. Hazırlanan senaryoya bağlı olarak simülasyon maketlerin ekranında hastanın kalp, solunum, tansiyon değerleri bulunuyor. Sağlık personeli gerçek hastaymış gibi simülasyon makete müdahale ediyor. 112 çalışanının müdahalesine bağlı olarak simülasyon maketin değerleri değişiyor. Müdahale sırasında simülasyon maketinin solunum sesini de duyabiliyor" dedi.

Yıl boyunca eğitim çalışmalarının devam ettiğini belirten Dr. Avcı, 2014 yılında 385 kişiye temel modül eğitimi, 378 kişiye travma resüsitasyon, 243 kişiye çocuklarda ileri yaşam desteği, 239 kişiye erişkinlerde ileri yaşam desteği ve 103 kişiye ambulans sürüş teknikleri eğitimi olmak üzere toplamda bin 348 kişiye eğitim düzenlendiğini ve eğitimlerin devam ettiğini söyledi.

Gaziantep’in simülasyon merkezi bulunan 5 ilden biri olduğunu belirten Dr. Selahattin Avcı, şu açıklamada bulundu:

“Burada çalışan personellerimiz birebir koşullarda her türlü kalp krizi ortamını simüle edebilecek, aynı zamanda nabzı, tansiyonu nefes alışverişi olan, yine ağız içerisinde birden fazla özelliği olan, zorlu hava girişimlerini simüle edebilecek bir maketimiz var. Bu maketin başında birebir eğitim alıyorlar. Yan odada bekleyen operatörümüz, yapılan müdahalelere göre simülasyonu düzenliyor, değiştiriyor. Kalp krizi geçiren, kalbi durmuş bir hastayı düzgün bir şekilde müdahale edildiğinde tekrardan sağlıklı bir duruma sokabiliyor. Monitörümüzde de hastanın vitallerini görmüş oluyoruz. Yan odada da bebek simülasyonu maketimiz var. Birebir canlı bir bebekle aynı özelliklere sahip. O maket de 9 aylık bir bebeği simüle ediyor. Aynı zamanda eğitim birimimizin kullandığı doğum simülatörlerimiz, hava yolu açmak için gerekli mankenlerimiz de mevcut.”