Şahinbey Belediyesi’nin, Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıldönümü nedeniyle düzenlediği kutlama etkinlikleri “Ecdadın İzinden Kurtuluş Günü” programı ile devam etti.

Şahinbey Kültür Merkezi’nde dün akşam yapılan programa, Şahinbey Kaymakamı Selami Aydın, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Belediye Başkan Yardımcıları, meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Şehitlerin ruhuna okunan dualar ve Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan program saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla devam etti.

Programın açış konuşmasını yapan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Gaziantep savunmasının destansı bir savunma olduğunu söyleyerek, “Bunun dünyada eşi ve benzeri yok. Bu destan; düzenli orduların 400 araçlık konvoyuyla, topuyla, tankıyla bir kenti topyekün ortadan kaldırmak için geldiği ve bu kadar imkansızlıklar içinde ellerinde hiçbir silah olmadan çetelerle, kadınıyla, erkeğiyle, açlıkla da mücadele ederek, acı zerdali çekirdeği yiyerek o düzenli orduları buradan def eden bir milletin destanıdır” dedi.

“BU VATAN İÇİN NE YAPABİLİRİZ DİYE DÜŞÜNMELİYİZ”

Gaziantep Savunmasının çok iyi analiz edilmesi gerektiğini belirten Başkan Tahmazoğlu şöyle konuştu:

“Şahinbey’in bir sözünü hiç unutmamak gerek, “Bizim için şehadet şerbeti içmek, Ağustos ayında soğuk su içmekten daha kolay gelir, daha fazla destek verir.” Yani ölümü hayatı hiçe sayıp düşmana, “Benim cesedimi çiğnemeden buradan geçemezsiniz” diyen Şahinbeylerin, Şehitkamillerin, annesinin örtüsüne uzanan ele karşı hayatını hiçe saydığı bir mücadele. İşte Karayılanlar, Özdemirbeyler ve nice isimsiz kahramanlar. 6 bin 317 şehidin kanıyla sulanmış bu cennet vatanı bize emanet eden bu ecdadın torunları olarak, bizlerin de bunun değerini çok iyi anlamamız ve bilmemiz gerekiyor. Bu noktada bize ne vazife düşüyor? Bu vatan öyle şarkı, türkü söylenerek alınmadı. Bu kadar şehit kanı dökülerek alınmış bu toprakları çok daha ileriye taşımak için bizim ne yapmamız lazım? Onlar hem canlarını hem bütün vakitlerini ortaya koyarak bu vatanı kurtardılar. Biz de bu vatan için ne yapabileceğimizi düşünmeliyiz.”

Konuşmaların ardından sahneye çıkan Mehter Takımı söylediği marşlar ve sahne performansıyla izleyenleri kendine hayran bıraktı. Mehter Takımı gösterisinin ardından ise Prof. Dr. Hilmi Bayraktar tarafından “Ecdadın İzinden” konulu konferans gerçekleştirildi. Bayraktar, konuşmasında Kurtuluş Savaşı ve Antep Savunmasından kesitlere yer verdi.

Konferans sonrasında da Şahinbey Belediyesi’nin 25 Aralık Kurtuluş Günü nedeniyle düzenlediği 5. Masa Tenisi Turnuvası, şiir okuma, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren 48 öğrenciye madalya ve ödülleri verildi. Programda ayrıca okullarında 1. olan, 6 öğrenciye de dizüstü bilgisayar hediye edildi.

AĞLAYAN ÖĞRENCİYİ BAŞKAN TAHMAZOĞLU TESELLİ ETTİ

Başkan Tahmazoğlu’nun, şiir okuma yarışmasında dereceye giren öğrencilerden şiirlerini tekrar okumasını istemesi üzerine salonda duygu dolu anlar yaşandı. Şiir okuma yarışmasında 3. olan Dilanur Çelik “Şahinbey” şiirini okurken gözyaşlarına hakim olamayınca, küçük kızı Başkan Tahmazoğlu, teselli etti.

Gece, hep bir ağızdan söylenen şarkılar ve marşlarla son buldu.