Ressam Prof. Dr. Zafer Gençaydın, Sanko Sanat Galerisi’nde açtığı 39’uncu kişisel resim sergisi, 1 Haziran’a kadar gezilebilecek.

Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğretim üyeliğinden 2008 yılında emekli olan Prof. Dr. Gençaydın, sergisine ilişkin değerlendirmesinde, bilim ve sanatın meraklı insan işi olduğunu ve inansın sanat yoluyla kendisini ifade ettiğini söyledi. İnsanın bilim yoluyla doğayı tanıyacağını belirten Prof. Dr. Gençaydın, "Bilimle sanat paraleldir. Bilim yokken sanat vardı. Bilim son 350-400 yıldır insan hayatında etkin bir rol oynuyor. Sanat ise insanlığın var oluşundan itibaren var. Sanat dinlerle yaşıttır. Bilimin sanattan öğreneceği daha çok şeyler var" dedi. Prof. Dr. Gençaydın, sanatın, sanatçının ve bilim insanının birbirinden ayrı olmadığına dikkati çekerek, “Her bilimle uğraşan bilim insanı, her sanatla uğraşan sanatçı değil, düşünce ürünü olmayan hiçbir şey de sanat eseri değildir” diye konuştu. Çocuklar dahil resim yapmanın insanın kendini keşfetmesi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Gençaydın, “İnsanın keşfetmesi evreni keşfetmesidir. Tarih boyunca bu böyle olmuştur. Sanat hayatın zorunlu devamdır. ‘Sanatsız bir yaşam boş geçmiştir’ Bu söz tamamen sanatçılara ait bir söz değildir. Gerçeğin ta kendisidir” ifadelerine yer verdi. “Sanat insanoğlunun var olduğu günden beri var. Mağara resimlerinden bu yana yaşamı sürdürme aracıdır” diyen Prof. Dr. Gençaydın, şöyle devam etti:

“Benim içinde yaşamı sürdürebilmektir. Mağaralarda duvara yapılan resimler aslında sanat yapmak için değil hayatı sürdürmek için yapılmıştır. Dekoratif ve estetik bir amaç gütmeyen bu resimler hayvan resimleriyle başlamıştı. Bu resimler genellikle av sahneleridir. Almanya, İtalya, Fransa, İsrail, Belçika, Hollanda, İsveç, ABD, Kuveyt, Pakistan, Avusturya, Bulgaristan, Kanada, İspanya, Belçika ve Güney Kore’de resmi ve özel koleksiyonlarda eserlerim bulunuyor. Bilime ve teknolojiye yapılan yatırım kadar sanata yapılacak yatırımlar da önemlidir. Sanatı güçlü olan toplumlar hep uygarlığa öncülük yapmıştır. Soyut düşünebilmek nesnel düşüncenin aşamasıdır.”

Hiçbir alışveriş merkezinde böyle bir galeri görmediğine vurgu yapan Gençaydın, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yurt içinde ve yurt dışında birçok karma sergiye katıldım ve ödüller aldım. Üç kitabım ve çok sayıda deneme ve araştırma yazıları yayınlandı. Ankara Resim Heykel, DYO, Anadolu, Hacettepe, Gazi, İstanbul Modern gibi müzelerde eserlerim yer alıyor. Sanko Sanat Galerisi’nde sergi açmaktan çok mutluyum. Özellikle soyut çalışan bir sanatçıyı böyle bir galeride konuk etmek ağırlamak son derece modern üst düzeyde bir sanat anlayışına ve estettik bir kültüre sahip olmak demektir.

“Sanatçı için resim, kişinin el yazısı gibidir ve iç dünyasının katıksız dışavurumudur. Almanya’da ‘Yeni Vahşiler Grubu’yla başlattığım soyut dışavurumcu resim anlayışını ısrarlı bir şekilde sürdürdüm. Sanatçı, yaşama ve sanata dinamik bir süreç olarak bakmalıdır. Her şey devingen ve gerilim yüklüdür. Çalışmalarımda insan, doğa ve toplumsal olayların dramatiğini yansıtan ögeler ön plana çıkmaktadır. Bu sergide 15 adet değişik boyutlarda yağlı boya eserim var. Sergime ev sahipliği yaptığı için Sanko Sanat Galerisi yönetimine ve Sanko Ailesine çok teşekkür ederim."

Ressam Prof. Dr. Zafer Gençaydın’ın, 4 Mayıs’ta Sanko Sanat Galerisi’nde açtığı kişisel resim sergisi 1 Haziran 2017 tarihine kadar her gün 10.00 - 22.00 saatleri arasında gezilebilecek.

SANATÇI

Ankara’da 1941 yılında dünyaya gelen Zafer Gençaydın, 1959‘da Malatya Akçadağ İlköğretmen Okulu’ndan mezun oldu. Sakarya-Akyazı Güvençler Köyü İlkokulu’nda öğretmen olarak görev yapan Gençaydın, 1962’de girdiği Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim İş Bölümünü bitirdikten sonra Diyarbakır Erkek İlköğretmen Okulu ve Ankara Hasanoğlan Atatürk İlköğretmen Okulu’nda Resim Öğretmeni olarak görev yaptı. Gençaydın, Milli Eğitim Bakanlığı Yurtdışı İhtisas Öğrenimi Bursu Sınavını kazanarak, 1971’de Federal Almanya’da dil okuluna (Goethe Institut) gitti. 1972’de Berlin Devlet Güzel Sanatlar Yüksekokulu’nda Prof. HansJaenisch ve Prof. Peter Ackermann Atölyelerinde Serbest Resim Öğrenimine başlayan Gençaydın, 1977 yılında "MEISTERSCHÜLER" unvanı alarak mezun oldu. Aynı dönemde Berlin Güzel Sanatlar Yüksekokulu Görsel İletişim Bölümü’nde “Film Yapısının Temelleri, Resim-Ses İlişkileri Seminerine katılan ve Schöneberg Halk Yüksekokulu’nda “Video Sanatı” ile ilgili çalışmalar yapan Sanatçı, Federal Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve Doğu Almanya’da müze, galeri ve sanat yapıtlarıyla İlgili araştırma ve inceleme gezileri yaptı.

1978’de Türkiye’ye dönen ve 1983 yılına kadar Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümünde Öğretim Görevlisi olarak çalışan Gençaydın, 1980 - 1981 döneminde ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nde “Mimaride Renk” konusunda ders verdi.

AKADEMİK VE SANATSAL BAŞARILAR

Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Sanatta Yeterlik alan Gençaydın, 1986’da Yardımcı Doçent, 1987 yılında Doçent oldu ve Dekan yardımcılığına atandı. 1992’de Barselona’da 2’inci Avrupa Güzel Sanatlar Fakülteleri ve Yüksekokulları Sanat Buluşmasına görevli, Bulgaristan Filibe Sanat Festivali’ne de davetli sanatçı olarak katıldı.

1994 yılında Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Profesörlük kadrosuna atanan Gençaydın, 1994 - 1997 yılları afrasında Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı görevini yürüttü. Üniversitelerarası Kurulda Hacettepe Üniversitesi temsilcisi olarak (1995-1999) görev yapan Gençaydın, 1997 yılında Federal Almanya Hükümeti’nin davetiyle Kültür Elçisi Olarak “Waimer 3’üncü Uluslararası Dünya Kültür Semineri”ne, “Türk Resmine Genel Bakış” ve “Toplum Kalkınmasında Sanatın Öncülüğü” konulu sunumlarıyla katıldı.

Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığını 2000 - 2003 yıllarında yeniden üstlenen Gençaydın, 2002 yılında Güney Kore’de, Seul ve Inchon Kültür Etkinlikleri ’ne Heyet Başkanı ve sanatçı olarak bildiriyle katıldı. 2003 yılında ise Federal Almanya’ya Kültür ve Sanat Programı davetlisi olarak gitti.

Gençaydın, 2013 yılında Datça Uluslararası Yaz Akademisi’ne davetli sanatçı olarak katıldı. Aynı yıl Romanya Bükreş’te World Conference On Design, ArtsAndEducation -‘İonMincu’ Mimarlık ve Şehircilik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin etkinliğine Onur Konuğu olarak katıldı ve açılış konuşmasında “Sanat ve Sanat Eğitimine Her Zamankinden Daha Çok Gereksinimimiz Var” konusunu anlattı. 1964 yılından bu yana çok sayıda karma sergiye katılan sanatçı 38 kişisel sergi açtı, çeşitli yarışmalarda 17 ödül aldı. Berlin, Münih, Bonn, Bükreş, Kahire, Yugoslavya, Cezayir, Prag, Yeni Delhi, Kuveyt, Kophenag, Stokholm, Lahey, Varşova, Belgrad, Malezya, Sofya, Macaristan, Rusya, Viyana ve Seul’de 25 uluslararası seçilmiş grup sergisine katılan Gençaydın’ın, Almanya, İtalya, Fransa, İsrail, Belçika, Hollanda, İsveç, ABD, Kuveyt, Pakistan, Avusturya, Bulgaristan, Kanada, İspanya, Belçika ve Güney Kore’de de resmi ve özel koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır. Gençaydın’ın, Sanat Eğitimi, Güzel Sanatlar Eğitimi, Desenler, Mustafa Ayaz Müzesi isimli dört kitabı, çeşitli yayın organlarında birçok araştırma-inceleme yazısı, makaleleri, denemeleri, sanat eleştirisi, tanıtım yazıları yayımlanmış ve bilimsel toplantı kitaplarında basılmış bildirileri bulunmaktadır. Sanat, sanat eğitimi gibi konularda birçok konferans veren Gençaydın, süreli ve süresiz TV ve radyo programlarında sanat ve sanat eğitimi üzerine konuşmalar yapmaktadır. 2008 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyeliğinden emekli olan Gençaydın, çalışmalarını özel atölyesinde sürdürmektedir.