Şehitkamil Belediyesi, kış aylarının gelmesiyle birlikte sinsi ve sessiz bir ölüm olan soba zehirlenmelerinin önüne geçebilmek amacıyla 32 sosyal tesiste, hayat kurtaran cihaz olarak bilinen karbonmonoksit detektörleri ve bilgilendirme broşürü dağıttı. Sosyal Tesislerde Şehitkamil Belediyesi iş birliği içerisinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri aileleri soba zehirlenmelerine karşı bilgilendirme semineri verdi.

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte sobalı evlerde yaşayan vatandaşların karbonmonoksit gazından korunmaları amacıyla bir çok projeler üreten Şehitkamil Belediyesi, 32 sosyal tesiste eğitim gören kursiyerlere karbonmonoksit detektörü hediye etti. Karbonmonoksit gazından zehirlenmelerin önüne geçmek isteyen Şehitkamil Belediyesi ayrıca, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı iş birliğince sosyal tesislerde çeşitli seminerler düzenledi. Aydınlar Sosyal Tesisinde düzenlenen detektör dağıtım töreni öncesi, İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından seminer verildi.

ŞEHİTKAMİLLİ HANIMLAR SOBA ZEHİRLENMELERİNE KARŞI BİLGİLENDİRİLDİ

Seminerde vatandaşları soba zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulunan Gaziantep İtfaiye Daire Başkanlığı Eğitim ve Denetim Şube Müdürü Mustafa Koldar, kış ayının gelmesiyle birlikte soğuk ve rüzgarlı havaların başladığını, buna bağlı soba zehirlenme vakalarının da yaşanma riskinin artacağını dile getirdi. Her evde sessiz bir katilin olduğunu, buna karşı tedbirlerin alınmadığı zaman, ölüm vakaları ile yüz yüze gelineceğini kaydetti. Bu kapsamda yapılması gerekenleri kursiyerlerle paylaşan Koldar, dağıtılan cihazların nasıl kullanılması gerektiğini kursiyerlere tanıttı. Karbonmonoksit detektörlerinin doğru bir şekilde kullanılması gerektiğini dile getiren Koldar, cihazın sobadan bir buçuk veya iki metre uzaklıkta bir duvara monte edilmesini ve cihazların üstünün sürekli temiz tutulmasını istedi. Karbonmonoksit detektörlerinin doğru bir şekilde kullanılması halinde büyük ölçüde hayat kurtardığının altını çizen Koldar, cihazların zaman zaman çalışıp, çalışmadığını öğrenmek için kontrol düğmesinden bakılması gerektiğini ifade etti. Soba kullanımına ilişkinde tavsiyelerde bulunan Koldar, dedektörün yanı sıra sobalarında kurallara uygun kullanılmasına dikkat çekti.

"SOBA ZEHİRLENMELERİ KONUSUNDA ÇEŞİTLİ SEMİNERLER DÜZENLEYORUZ"

Seminerin ardından Şehitkamil Belediye Başkan Yardımcısı Hayri Özkeçeci, kursiyerlere karbonmonoksit detektörlerinden dağıttı. Dedektör dağıtımı sonrası açıklamada bulunan Başkan Yardımcısı Hayri Özkeçeci, “Kış aylarının gelmesiyle birlikte vatandaşlarımız ısınmak için kalorifer, soba ve buna benzeri ısıtıcılar ile ısınmak zorunda. Maalesef geçtiğimiz yıllarda da gördüğümüz gibi, soba yakmaları ve baca temizlenmeleri konusunda ihmallerimiz vardı. Mümkün olduğu kadar vatandaşlarımızı sosyal tesislerimizde İtfaiye Daire Başkanlığı ekiplerimizle birlikte çeşitli seminerler düzenleyerek eğitim vermeye çalışıyoruz. Soba yakma teknikleri, baca temizleme teknikleri konusunda bilgilendirmeye çalışıyoruz. Bu konuya görsel bir eğitim ile birlikte broşür yardımıyla da vatandaşlarımıza bilgiler veriyoruz. Bütün bu tedbirlere rağmen oluşabilecek karbonmonoksit gazı zehirlenmesine karşı geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılda karbonmonoksit detektör dağıtımını başlattık. Bunu çeşitli mahallelerimizde bulunan sosyal tesislerimizde, ihtiyacı olan ailelerimize dağıtıyoruz. Bu, sosyal sorumluluk projeleri dahilinde bizim sorumluluk hissettiğimiz bir olay. İnşallah buna gerek olmaz ama gerek olduğu takdirde bir vatandaşımızı zehirlenmeden kurtara bilirsek ne mutlu bizlere” dedi.

"SOBA KULLANIMI KONUSUNDA DAHA DİKKATLİ OLACAĞIZ"

Verilen eğitimlerden ve dağıtılan karbonmonoksit detektörlerinden dolayı memnuniyetlerini dile getiren kursiyerler ise, “Şehitkamil Belediyemiz tarafından düzenlenen soba zehirlenmelerine karşı seminer düzenlendi. İtfaiye ekiplerimiz, sobayı nasıl yakmamız konusunda, baca temizlenmesi konusunda ve dağıtılan detektörleri nasıl kullanmamız konusunda bizlere gerekli bilgiler verdiler. Ölüm riski yaşamamız için gereken tüm bilgiler anlatıldı. Verilen eğitimlerle birlikte, bizlerde soba kullanımı konusunda daha dikkatli olacağız. Bizlere bu hizmetleri sunan Şehitkamil Belediye Başkanımız sayın Rıdvan Fadıloğlu’na çok teşekkür ediyoruz” diye konuştular.