Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Gaziantep İl Müdürü Mehmet Uzun, kamuoyunda torba kanun olarak bilinen ve bazı borçların yapılandırılmasını öngören 6552 sayılı kanun kapsamındaki SGK borçları ile ilgili olarak vatandaşlara uyarılarda bulundu.

6552 sayılı kanun kapsamındaki bazı SGK borçlarının yapılandırma süresinin 2 Şubat 2015’e kadar uzatıldığını hatırlatan Uzun, borcunu yapılandırmak isteyen vatandaşların biran evvel SGK Gaziantep İl Müdürlüğü’ne müracaat etmesi gerektiğini kaydetti. Bakanlar Kurulu kararıyla borç yapılandırma süresinin uzatıldığını aktaran Uzun, şöyle konuştu:

“Kamuoyunda torba kanun olarak bilinen 6552 sayılı kanunla kamu kurumu alacakları biliyorsunuz yeniden yapılandırıldı. Bu alacakların arasında SGK alacakları da var. Sosyal Güvenlik Kurumu alacakları ile alakalı bize başvuru süresi 1 Ekim 2014 tarihinde başladı. 31 Aralık 2014 tarihinde bitecekti ancak Bakanlar Kurulu kararıyla bu süre 2 Şubat 2015 tarihine kadar uzatıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu’na borcu olan vatandaşlarımızın 4a-4b sigortalıların en geç 2 Şubat 2015 tarihinde müracaat etmeleri halinde borçlarını yeniden yapılandırıyoruz”

“TAKSİTLENDİRME İMKANI VAR”

Borçlarını yapılandırmak isteyen vatandaşların taksitlendirme imkanı da bulunduğunu bildiren Uzun, “Gerek peşin gerekse taksitle ödeme imkanı var. Peşin ödemelerde yada taksiti tercih etmelerinde sigortalılarımızın yada borçlularımızın 2 Mart 2015 tarihinde en geç ya peşin ödemeyle yada ilk taksit ödemeyle bu borçlarını ödemeleri gerekiyor. Şimdiye kadar yoğun bir talep vardı bize; hala devam ediyor. Sürenin uzatılması vatandaşlar açısından iyi oldu” dedi.

17 Bin 989 VATANDAŞIN BORÇLARI YAPILANDIRILDI

Yapılandırmanın başladığı tarihten itibaren geçen süre zarfında . 4a-4b ve GSS’li olmak üzere toplam 17 bin 989 vatandaşın yapılandırmadan faydalandığını aktaran Uzun, bu yapılandırmaların toplam tutarının 292 milyon 19 bin TL olduğunu belirtti.

“Şu an itibariyle 4a-4b ve GSS borcu olanlarla alakalı 4b sigortalılarımızdan 10 bin 213 kişi bize müracaat etti” diyerek sözlerini sürdüren Uzun, “Bu 10 bin 213 vatandaşımızın bize toplam yapılandırdığımız borcu 139 milyon 98 bin 867 TL. GSS borcu olanlardan bin 47 kişiyi yapılandırdık. Bunlardan da toplam yapılandırdığımız rakam 581 bin 702 TL. 4a dediğimiz işverenlerimizin yapılandırdığımız borcu 6 bin 729 işverenimizin borcunu yapılandırdık bu da 152 milyon 338 bin TL. 4a-4b, ve GSS’li toplam 17 bin 989 vatandaşımızın borçlarını yapılandırdık. Bu toplam yapılandırdığımız borç ise 292 milyon 19 bin TL oldu” ifadelerini kullandı.

44 BİNE YAKIN BAĞ KUR BORÇLUSU VAR

Bağ Kur borcu bulunan 10 bin 213 kişinin borçlarını yapılandırdığı bilgisini veren Uzun, 44 bine yakın Bağ Kur borçlusu olduğunu ifade ederek geriye kalan yaklaşık 34 bin kişinin hala yapılandırmadan faydalanma şansının bulunduğunu aktardı. Uzun, şöyle dedi:

“Genele baktığımız zaman bizim 44 bine yakın Bağ Kur borçlumuz var. Bunlardan 10 bin 213 kişi şimdiye kadar yapılandırdık. Geriye 34 bin borçlumuz daha kalıyor. Bu vatandaşlarımızın da geriye kalan zaman zarfında biran önce gelip bize müracaat etmeleri halinde borçlarını yapılandıracağız. Bağ Kur’lu sigortalılarımız bize gelmeden önce internet ortamında borçlarını öğrenebilirler. Borçlarını yapılandırmaya karar verdikten sonra bize gelirlerse zamanı daha değerlendirmiş olacağız”

HALK BANKASI KREDİ VERECEK

Halk Bankası ile Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı arasında imzalanan protokol neticesinde Bağ Kur borcu olup emekliliği hak eden vatandaşların banka kredisi kullanabileceklerini kaydeden Uzun, “Bağ Kur borcu olan vatandaşlarımızla ilgili kurum başkanlığımız ile Halk Bankası Genel Müdürlüğü arasında bir protokol imzalandı. Bu protokol gereği Bağ Kur’lu olup da emekliliği hak edenler yani borcunu ödemesi halinde emekli olabilecek kişilere kredi imkanı tanındı Halk Bankası tarafından. Bu şekilde olan vatandaşlarımızın da bize gelip bir dilekçe ile müracaat etmeleri halinde ‘şu kadar borcun var bunu ödemen halinde emekli olabilirsin’ diye bir belge veriyoruz. Bu belge ile bankaya gidiyorlar banka da bu belge karşılığında 36 ay vadeli kredi imkanı sunuyor” şeklinde konuştu.