“Uluslararası 3.Yaş Baharı Turizmi ve Dinamikleri Kongresi’nde konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in bakanlığı döneminde çok büyük işler yaptığını söyledi.

Başkan Şahin’in çok mütevazi bir bakanlık dönemi geçirdiğini aktaran Çelik, “Meselelere ne kadar hakim olduğunu ve ne kadar insancıl bir perspektifle baktığını görüyorsunuz. Sadece onun bakış açısı bile devletimize, hükumetimize, toplumumuza ve birikimimize çok şey kazandırdı. Büyük hizmetler yaptı kendisini bir kere daha kutluyoruz” dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, yaşlıları ulu çınarlara, kutup yıldızlarına benzeterek bugünün mimarları olduğunu belirtti.

Herkesin gençliğinde, evlatları, devleti ve milleti için büyük gayret sarffettiğine dikkat çeken Şahin, hem sosyal devletin hem de sosyal belediyeciliğin, insani ve vicdani olarak yaşlıların üzerinde yapılması gereken çok önemli sorumlulukları olduğunu vurguladı.

Yola çıktıklarında “insanı” merkeze aldıklarını, “insanı yaşat ki devlet yaşasın” felsefesiyle hareket ettiklerine vurgu yapan Şahin, “Önce insanda, yaşlısıyla, genciyle, engellisiyle, engellisiziyle, kadınıyla, erkeğiyle, hiç kimseyi ayırmadan, kutuplaştırmadan herkesin yaşam hakkını koruyarak, vatandaş memnuniyetini artırmak en önemli temel hedefimizden oldu” ifadelerini kullandı.

AİLE TEMELLİ BAKIM HİZMETİ OLUŞTURULMALI

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının kuruluşu ve amacı hakkında bilgi veren Şahin, en önemli görev alanlarından bir tanesinin yaşlı hizmetleri olduğunu belirtti.

Bakanlık döneminde “Ölçemediğiniz şeyi düzeltemezsiniz” felsefesiyle hareket ederek, önce istatistiksi kurumlarda ne kadar yaşlı var, bunu konuda ne yapılması gerekiyor, bunun değerlerini çıkararak sonra bir araştırma yaptıklarını belirten Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Büyük bir araştırmanın sonunda onlara sorduğumuzda bizden ne yapılmasını istiyorsunuz, nasıl mutlu olursunuz dediğimizde, en önemli cevabın aile temelli olduğunu gördük. O yüzden artık 60-70’li yılların modeli olan huzur evlerinin büyük yapılardan çıkıp aile temelli ve evde bakım tipi daha esnek, daha hızlı, daha küçük modellerin oluşturulması gerektiğini gördük. Ve ‘Ulusal Yaşlılık Eylem Planımızı’ 3 yıllığına hazırladık. Bu aslında bize bir bakış açısıyla temel anlayış verdi. Bunun gereğini yapabilmek için de en büyük uygulayıcılarımız yerel yöneticiler, üniversitelerimiz ve sivil toplumdur.”

Gelişmiş ülkelere bakıldığında birçok hizmetin yerelde yapıldığını gördüklerin dile getiren Şahin, kalkın ve demokrasinin yerelde başladığına dikkat çekti.

Sosyal devletin bıraktığı emanet gereği sosyal belediyecilikte insanı merkeze aldıklarını belirten Şahin, “Bugün 2 milyona yaklaşan şehrimizde hem bu çatı kuruluşun bize verdiği sorumluluk alanı içerisinde evde bakımı, mobil bakımı, alternatif bakım çeşitlerini ve ihtiyaçları yeniden yapılandırıyoruz. Bu bakımdan özellikle değişen ve gelişen dünya düzeninde yeni sorun alanlarımız var. Ama bu riskleri bu tehditleri fırsatlara dönüştürebilme imkanımız da var” değerlendirmesini yaptı.

Bugün bakıldığında Türkiye’nin milli gelirinin 10 katı, 100 katı olan ülkelerin yaşlı ruhi durumu düzeltecek ortamların bulunmadığına işaret eden Şahin, söz konusu imkanların ülkemizde bulunduğunu aktardı.

"YAŞLI BAKIMDA İHTİSASLAŞALIM"

Alzheimer, zihinsel engelli ve yatağa bağlı her bir yaşlı grubunun ihtiyaçları ve beklentilerinin farklı olduğunu belirten Şahin, şunları kaydetti:

“Tek tip uygulamalardan daha çok ihtisaslaşalım, kurumsal alt yapıyı oluşturmamız gerekiyor. Bu bakımdan biz de şehir olarak bölge olarak bunun gayreti içerisindeyiz. En büyük gücümüzü de üniversitelerimizden alıyoruz. Türkiye’de ilk defa bir engelli daire başkanlığı oluşturduk. Aslında o araştırmadan çıkan en önemli şeyin korku ve yalnızlık olduğunu da tespit ettik. Özellikle onların bu korku ve yalnızlıklarını çözecek mekanizmaları güçlendirmemiz gerekiyor.”

Kongrede yapılan konuşmaların ardından katkı sağlayan kurum ve kuruluşlara, ’’Yaşlılık ve Teknoloji Resim Yarışması’’nda birinci ve ikinci olan resimlerin reprodüksiyon tabloları hediye edildi. Başkan Şahin de, Anadolu Ajansı Genel Müdür Vekili Ebubekir Şahin’e, yarışmada ikinci olan eserin reprodüksiyon tablosunu hediye etti.