Gaziantep Vergi Dairesi Başkanı Halil Tekin, Gaziantep Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğini ziyaret etti.

Tekin, gerçekleştirilen ziyarette,"6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun" kapsamında borçlarını yapılandıran ancak Kanun koşullarının yerine getirilmemesi nedeniyle ihlal durumuna düşen mükelleflere yönelik hatırlatmalarda bulundu.

Sayın Tekin, 2016 yılında yürürlüğe giren Yapılandırma Kanununa başvurup da ihlal durumuna düşen mükellefler için yeni bir düzenleme yapıldığını vurgulayarak, Kanun hükümlerinden yararlanan vatandaşlarımıza, yapılandırılan tutarları peşin veya taksitler halinde ödeme imkanı verildiğini, yapılandırılan tutarların ise peşin veya ilk taksit ödeme sürelerinin 30 Kasım 2016 tarihinde sona erdiğini ancak bazı mükelleflerimizin, 2016 Kasım ayında ödemelerini yapmamaları nedeniyle Kanundan yararlanma haklarını kaybettiğini belirterek, 6736 Sayılı Kanuna eklenen geçici bir madde ile yapılandırma hakkını kaybeden bu mükelleflere son bir şans daha verildiğini ifade etti.

Mükelleflere ikinci şans

Gaziantep Vergi Dairesi Başkanı Halil Tekin, “Yapılandırması ihlal olan borçlular, ödemeleri gereken taksit tutarlarını, geç ödeme zammı ile birlikte 31 Mayıs 2017 tarihine kadar ödeyebilecektir. Böylece, Kanundan yeniden yararlanma imkanına kavuşmuş olacaklardır. Ayrıca Kanun kapsamında peşin veya taksitli ödeme seçeneklerini tercih ederek yapılandırılan tutarları ödemeyen borçlular Mayıs 2017 sonuna kadar ödemelerini peşin yaptıkları takdirde peşin ödeme indiriminden de yararlanabileceklerdir. Öte yandan 6736 sayılı Kanun kapsamında 2017 yılının Ocak ayından itibaren ödenmesi gereken taksitlerin tamamının ödeme süreleri dörder ay uzatılmış, buna göre, 2017/Ocak ayında ödenmesi gereken taksitler 2017/Mayıs ayında, 2017/Şubat ayında ödenecek taksitler 2017/Haziran ayında ödenecektir. Diğer taksitler de aynı şekilde ödeme sürelerinin son günlerinden itibaren dörder ay uzamış bulunmaktadır. 6736 sayılı Kanunun getirdiği önemli şartlardan bir diğeri ise taksit ödeme süresince tahakkuk eden vergilerin gününde ödenmesidir. Yapılan düzenleme ile cari dönem ödeme şartını ihlal eden mükelleflere de hak verilmiş ve bu mükellefler cari dönem yükümlülüklerini Mayıs 2017 sonuna kadar yerine getirerek ya da çok zor durumda olmaları nedeniyle bu yükümlülüklerini yerine getiremediklerini tecil başvuruları ile belirterek Kanundan yararlanmaya devam edeceklerdir” dedi.

“Ödemeler mayıs ayında yapılmalı’’

Sayın Tekin, 6736 sayılı Kanunun getirdiği imkanlardan yararlanmaya devam edilebilmesi için 2017/Mayıs ayında yapılması gereken ödemelerin, büyük önem taşıdığının altını çizerek; “6736 sayılı Kanundan yararlanabilmek için getirilmiş olan önemli şartlardan bir diğeri de ilk iki taksitin süresinde ödenmesidir. Kanun hükümlerine göre borçlarını yapılandıran mükelleflerimizin, peşin veya ilk iki taksit ödemelerini her hal ve takdirde 31 Mayıs 2017 tarihi bitimine kadar yapmaları gerekmektedir. Kanun kapsamında ilk taksitlerini 2016/Kasım ayında ödeyen mükelleflerimiz de ikinci taksit ödemelerini 31 Mayıs 2017 tarihi bitimine kadar yapabileceklerdir” dedi.

Haklarını kaybedebilirler

Gaziantep Vergi Dairesi Başkanı Halil Tekin ödemelerin zamanında yapılması gerektiğine dikkat çekerek, ilk taksitlerini süresinde ödemeyen mükelleflerimiz ise ilk taksitle birlikte ikinci taksitlerini 2017/Mayıs ayında ödemedikleri takdirde Kanundan yararlanma hakkını kaybedeceklerini özellikle vurguladı ve birikmiş borçların ödenmesine büyük kolaylık sağlayan 6736 sayılı Kanundan yararlanmak için tanınmış olan bu son şansın kaçırılmaması gerektiğini ifade etti.

Başkanlık olarak gerekli tedbirleri aldık

Tekin, Mükelleflerin herhangi bir mağduriyet yaşamaması ve Kanunun sağladığı avantajlardan yararlanabilmesi için Gaziantep Vergi Dairesi Başkanlığı olarak tüm personeliyle mükelleflere hizmet vermeye hazır olduklarını belirterek, “Mükelleflerimizce yapılacak ödemeler esnasında meydana gelmesi muhtemel sıkışıklığın önlenmesi ve mükelleflere kolaylık sağlanması amacıyla; veznelerimiz 30 Mayıs Salı ve 31 Mayıs Çarşamba günü saat 23.59’a kadar kesintisiz olarak hizmet verecektir. Bu hizmetin kesintisiz olarak verileceğini özellikle vurgulamak isterim çünkü, öğle yemeği saatleri olan 12.00 ile 13.00 saatleri arasında da personellerimiz gönüllü olarak görev yerinde bulunarak mükelleflerimize hizmet vermeye devam edeceklerdir” dedi.

Vergi Dairesi Başkanı Sayın Halil Tekin, yine de mükelleflerin olası bir mağduriyet yaşamaması için vergi borçlarını son güne bırakmadan en kısa sürede veznelerimizden, anlaşmalı bankalardan ya da www.gib.gov.tr adresinden ödeyerek bu büyük yapılandırma fırsatından yararlanmaya devam etmeleri hususunda özellikle uyardı.

Gerçekleştirilen ziyaretin ardından Gaziantep Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Çelenk Sayın Tekin’e ziyareti için teşekkür ettiler.