Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantepli işadamlarına Amerikan vizesi alırken kolaylık sağlanması gerektiğini belirtti.

Washington’dan gelen, Avrupa ve Avrasya İşleri Güney Avrupa Bürosu Yöneticisi Philip Kosnett ve Araştırma Bürosu Avrupa Analizcisi Claire Connor ile ABD’nin Adana Konsolosluğu Siyaset ve Ekonomi İşleri Müdürü JM Saxton Ruiz ve Mutluk Sevindik’in bulunduğu heyet, GSO’yu ziyaret etti.

Kentin ekonomik büyümesi ve 2023 hedeflerinden bahseden GSO Başkanı Konukoğlu, Gaziantep’in dinamikleri yüksek, dünyanın son 10 yılda en hızlı gelişen şehirlerden birisi olduğunu söyledi.

Konukoğlu, sanayiciler olarak şehrin bu hızlı gelişmesine ayak uydurmaya çalıştıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Hedeflerimiz büyük. Ülke olarak, şehir olarak 2023 hedeflerine ulaşmak istiyoruz. Şu anda 2023 hedefleri ne kadar zor gözükse de imkansız değil. En büyük sıkıntımız; bizimle ilgili olmayan, etrafımızdaki ülkelerde gelişen olaylar. Yoksa bulunduğumuz noktadan daha yukarıda olabilirdik. Gaziantep olarak var gücümüzle çalışıyoruz, üretiyoruz. Üretmeye devam edeceğiz. 177 ülkeye ihracat yapıyoruz. Hedeflerimizden birisi de dünyada gümrük kapası olan her yere Gaziantep ürünlerinin ihracatını yapabilmek.”

ABD ile ticaretle ilgili sıkıntılarına değinen Konukoğlu, özellikle işadamlarının vize alırken problem yaşadığını belirtti. Konukoğlu, “Sanayi Odası’na kayıtlı üyelerimiz vize alırken problem yaşıyor. Sanayi Odası olarak tavsiye mektubu verdiğimiz Gaziantepli sanayicilerimize veya ihracatla ilgili elemanlarına kolaylık tanınırsa çok memnun oluruz” dedi.

Bölge olarak, ABD’den çok miktarda pamuk ithal ettiklerine dikkati çeken Konukoğlu, ABD’den ithal edilmiş pamuktan üretilen sertifikalı ürünleri ABD’ye satarken belli oranda gümrük vergisinden muaf tutulmalarını istedi.

Türkiye’nin önünün çok açık olduğuna vurgu yapan Konukoğlu, Amerikalı şirketleri Gaziantep’te yatırım yapmaya davet ederken, “Özellikle teknoloji ağırlıklı firmaların Gaziantep’te yapacağı yatırımlarda hem lojistik, hem yetişmiş eleman gücü ve bilgi birikimi olarak çok artıları olan bir şehiriz” diyerek, sözlerini tamamladı.

Gaziantep’e ilk kez geldiğini ifade eden Avrupa ve Avrasya İşleri Güney Avrupa Bürosu Yöneticisi Philip Kosnett de konuşmasında, Türkiye’de diğer şehirleri de dolaşarak, bölgede oluşan olaylar hakkında insanların fikirlerini almak ve bu olaylardan nasıl etkilendiklerini öğrenmek istediklerine vurgu yaptı.

Amerikalı şirketlerin, Gaziantep’te yapacakları yatırımı kendilerinin de destekleyeceklerini bildiren Kosnett, "Burası hakikaten ümit veriyor" diye konuştu.