15 Temmuz gecesinde canlarını hiçe sayarak darbecilere karşı duran gaziler Eyüp’te öğrencilerle bir araya gelerek o geceyi ve yaşadıklarını anlattı. O gece yaşananları tanıklarından dinleyen öğrenciler ise söyleşiyi dikkatle takip etti.

Eyüp Belediyesi ve Eyüp İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 15 Temmuz hain darbe girişimini öğrencilere anlatmak ve genç nesillerin yaşananları tanıklarından dinlemesini sağlamak amacıyla 15 Temmuz gazilerinin gençlerle buluştuğu bir proje başlatıldı. Bu kapsamda 15 Temmuz gazileri Osman Dağ ve Ergin Yapıcı öğrencilerle Oğuz Canpolat Anadolu Lisesi’nde bir araya geldi. 15 Temmuz gecesi ayağından yaralanan 44 yaşındaki Dağ ve dizine kurşun isabet eden 40 yaşındaki Yapıcı öğrencilerin merak ettiği o geceyi anlattı. Her hafta iki lisede öğrencilerle bir araya gelen gaziler Dr. Senai Demirci moderatörlüğünde 15 Temmuz gecesi gerçekleştirilmek istenen darbeyi ve o gece yaşadıklarını öğrencilerle paylaştı. Öğrencilerin ilgiyle takip ettiği söyleşide gaziler, öğrencilere nasıl gazi olduklarını anlatırken gençlerin bilinçli nesiller olarak yetişmesi gerekliliğine dikkat çekti. Söyleşide ayrıca o gece şehit olan vatandaşların hikayeleri de gençlere aktarıldı.

Söyleşide 15 Temmuz gazileri başlarından geçenleri öğrencilerle paylaşırken, Eyüp Belediyesi tarafından hazırlanan "15 Temmuz Şahlanışı" belgeselinin gösterimi de gerçekleştirildi. Ayrıca Eyüp Belediyesi tarafından o geceyi anlatan fotoğraflardan oluşan bir sergi de çocuklar için hazırlandı.

“Duygulandık tabi ki o anı tekrar yaşadık"

15 Temmuz gecesinin öğrencilere anlatmalarını sağlayan programların faydalı olduğunu ve bu amaçla öğrencilerle buluştuklarını ifade eden 44 yaşındaki Osman Dağ, “Her şey televizyonda gözüktüğü gibi değil, canlı yaşadığımız için öğrencilerin canlı bir şekilde dinlemelerinin etkili olduğunu daha sağlıklı olacağını düşündük. Duygulandık tabi ki o anı tekrar yaşadık, Rabbim bir daha yaşatmasın inşallah. Birlik beraberlik içerisinde öğrencilerimizle vatanına, bayrağına milletin iradesine sahip çıkmaları hakkında konuşmalar yaptık” diye konuştu.

“Türk insanının gücünü, kuvvetini, devletine sahip çıkışını anlamış oldum”

Oğuz Canpolat Anadolu Lisesi öğrencilerinden 16 yaşındaki Sena Nur Şahin, “15 Temmuz’u hepimiz yaşadık, gördük ama orada değildik. Onların duyguları daha farklı tabi ki bu yüzden gururlandım şu anda olayı canlı canlı yaşadığım için. Türk insanının gücünü, kuvvetini, devletine sahip çıkışını anlamış oldum” dedi.

“Bu vatanın kolay kazanılmadığı bir kez daha anlamış olduk”

Gazilerin okullarında olmasının ve o geceyi anlatmalarının çok anlamlı olduğuna dikkat çeken Özlem Demir, “Bu gün duygulandım, bu vatanın kolay kazanılmadığı bir kez daha anlamış olduk. Bizde bayrağımıza nasıl sahip çıkacağımızı öğrendik” şeklinde konuştu.