ERZİNCAN (AA) - Erzincan'da, 27 Aralık 1939'da meydana gelen depremde hayatını kaybeden yaklaşık 33 bin kişi törenle anıldı.

Depremin 75. yılı dolayısıyla Terzibaba Mezarlığı'nda düzenlenen anma töreninde, dualar okundu. Vali Süleyman Kahraman ve Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Deprem Şehitliğine çiçek bırakarak, dua etti.

Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından konuşan Vali Kahraman, 33 bin şehidi rahmetle andıklarını, depremin kader olduğunu, ondan ders çıkarılması gerektiğini söyledi. 

Erzincan'ın depremden ders çıkardığını belirten Kahraman, şöyle konuştu:

"Erzincan depreme hazırlıklı bir şehir haline geldi. Son yıllara kadar maalesef Erzincan deprem şehri olarak anılıyordu. Daha sonra Sakarya, Adapazarı, Yalova depreminden sonra bütün Türkiye depremle anılır hale geldi. Erzincan depremiyle yaşadığımız bu sıkıntılardan dolayı bütün Türkiye ders çıkarmaya başladı. Türkiye genelinde kentsel dönüşüm ve depremle ilgili gerekli çalışmalar yapılmaya başlandı." 

Belediye Başkanı Başsoy, 1939 yılında gece saat 02.00 sularında 7,9 büyüklüğündeki depremle şehrin yerle bir olduğunu 300 kilometre çapındaki alanın ise depremi hissettiğini söyledi.

 Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy 1939 yılındaki depremden Erzincan'ın ders aldığını belirtti.

Kentin 1939 depreminden sonra yeniden inşa edildiğini anlatan Başsoy, "Erzincan'a yeniden sahip çıktılar ve 1992 depremine gelene kadar Erzincan'ın yüzde 75'inde yapılaşma depreme dayanıklı oldu. Bizim şehrimiz diğer şehirlere nazaran depreme her yönden hazır bir şehirdir" ifadelerini kullandı. 

Törene Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Emniyet Müdürü Doğan İnci ve İl Müftüsü Yavuz Karabayır, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.