KAYSERİ (AA) - Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Televizyon izlemek, zihin açısından ucuz bir maliyet ama kitap okumak, bütün hayal dünyasıyla beraber insanların daha da gerçekçi olabilmesinin önünü açan çok derinlikli bir faaliyet" dedi.

Kayseri Valiliği ve Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle düzenlenen "2. Kayseri Kitap Fuarı" açıldı.

Yıldız, Dünya Ticaret Merkezi'ndeki fuarın açılışında, kitapların okuyucularla buluşması açısından bu tür fuarların önem taşıdığını söyledi.

Büyük ülkelerin süper güç olabilmesi için sadece silahlarının yetmediğinin görüldüğünü anlatan Yıldız, ABD, Rusya Federasyonu, Japonya gibi ülkelerin okuma oranlarına çok iyi bakılması gerektiğini belirtti.

Türkiye'de kitap okuma oranlarının düşüklüğüne dikkati çeken Yıldız, şunları kaydetti:

"Japonya'nın nüfusu Türkiye'nin hemen hemen iki katı sayılır ama 4,2 milyar geçen yıl kitap basılmış. Türkiye'de basılan kitap sayısı 23 milyon. Norveç'te bulunan bir kişi, Türkiye'deki bir kişinin ortalama 300 katını okuyor. Bir Fransız 75 katını okuyor. Normalde bir Fransız'a yıl içinde sayfalarla hesaplarsa ortalama 25 kitap düşerken, bizde 12 bin 600 kişiye bir kitap düşüyor. Türkiye'de kişi başına, 5 saatlik televizyon izleme, 3 saat internet, 1 dakika kitap okuma düşüyor."

Ülkenin bunlarla istediği gücü elde edemeyeceğini dile getiren Yıldız, "Yalnızca ekonomisi, siyasetiyle değil aynı zamanda beyni, zihni, vicdanı, sağduyuları, hatta basireti ve ferasetiyle beraber büyümek lazım. Televizyon izlemek, zihin açısından ucuz bir maliyet ama kitap okumak, bütün hayal dünyasıyla beraber insanların daha da gerçekçi olabilmesinin önünü açan çok derinlikli bir faaliyet" diye konuştu.

Daha sonra Yıldız, Vali Orhan Düzgün ve yazar Emine Şenlikoğlu ile fuarın açılışını gerçekleştirdi. Bir süre fuarı gezen Yıldız, yayınevlerinin stantlarını ziyaret ederek, kitap satın aldı.

Fuar, 25 Ekim'e kadar kitapseverlerin ziyaretine açık olacak.