Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve Akort Fuarcılık işbirliğiyle düzenlenen ’20. Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Fuarı (GAPSHOES)’, Ortadoğu Fuar Merkezi’nde düzenlenen törenle kapılarını ziyaretçilerine açtı.

20. GAPSHOES Fuarı’na Gaziantep Valisi Erdal Ata, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AK Parti Milletvekili Nejat Koçer, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Sanko Holding Onursal Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, Şahinbey Kaymakamı Selami Aydın, Şehitkamil Kaymakamı Ali Dursun, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, GSO Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Gaziantep OSB Başkanı Cahit Nakıboğlu, GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık ve Akort Fuarcılık Genel Müdürü Hülya Akkaya ile davetliler katıldı.

Törende konuşan Adil Konukoğlu, oda olarak yıllar önce ayakkabı fuarı fikriyle yola çıktıklarında sektörü daha rekabetçi kılmak, dünya pazarlarına açmak, markalaşma ve katma değer anlamında daha iyi şartlara götürmeyi amaçladıklarını belirterek, "Ne mutlu bize ki GAPSHOES’i sektörün en önemli buluşma adresi konumuna getirdik" dedi.

Konukoğlu, ayakkabı sektörünün ekonomideki önemine işaret ederek, şunları söyledi:

"Ayakkabıcı arkadaşlarıma Ankara’dan bir müjde getirdim; onu da vermek istiyorum. Dün Ankara’daydık, Sayın Sanayi Bakanımızın değerli çalışmaları sonucunda önümüzdeki yıldan itibaren, tasarıma da aynı şekilde Ar-Ge’deki gibi destekler verilecek, tasarım ofisleri kurulduğu takdirde giderlerinin yüzde 50’sini hibe destek olarak alma olanağına sahip olacaklar. Gerek ayakkabıcılık sektörümüzde gerekse trikotaj ve penyede, halıda tasarım ofisleri kurarak Gaziantep’e büyük katkılar sağlayacağız."

Türkiye’nin cari açığının çözümünün, yerli ve yüksek katma değerli üretimden geçtiğini vurgulayan Konukoğlu, markaları oluştururken Gaziantep ve Türkiye’nin farkı ortaya konulabilirse, dünya pazarlarında başarılı olunabileceğini kaydetti. Gaziantep’in ayakkabı ithalatının çok düşük düzeyde bulunduğuna, Türkiye’nin ithal ettiği ayakkabının sadece yüzde birini Gaziantepli firmaların yaptığına dikkati çeken Konukoğlu, ayakkabı ithalatının önüne konulan fonların bu rakamı daha da aşağı çekeceğinin altını çizdi.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer ise "Ayakkabı fuarının 20’ncisini açmanın mutluluğunu duymaktayız. Ekonominin dinamik bir süreç olduğunu ve bu süreçte her gün yeni sorunlar çıkabildiğini, Gaziantep’in her durumda kendini yenileyen ve çıktığı her yolda başarılı olan örnek ve öncü bir şehir olduğunu biliyoruz" ifadelerini kullandı.

Ayakkabı fuarının 24 bin metrekarelik alanda yaklaşık 250 firmanın katılımıyla gerçekleştirildiğine işaret eden Koçer, Türkiye’de siyasi istikrarla birlikte ekonomik istikrarın da devam ettiğine işaret ederek, "Gaziantep açtığı fuarlarla, oluşturduğu iş gücü ve ihracatıyla Türkiye’de ekonomik sürecin daha da önünde yer alıyor. Umuyorum ki bu daha da ileri gitsin" şeklinde konuştu

Gaziantep’in gündeminde yer alan önemli sorunlara da değinerek bilgi veren Koçer, yaptıkları toplantılar sonrasında şehirde yaşanan enerji sorununu EPDK’ya götürdüklerini anımsattı. Koçer, "Gaziantep’te enerji altyapısına harcanmak üzere ayrılan payın artırılması için çalışma yürüttük. Dün itibariyle Gaziantep’in enerji altyapısına harcanmak üzere, EPDK’nın kararıyla 261 milyon TL altyapı yatırım ödeneği çıktı. Bundan sonraki süreç özel sektör firmasının hızına ve kabiliyetine bağlı. Bunu da takip edeceğiz" diye konuştu. Koçer, ayrıca 5. OSB’nin altyapı işlemlerinde kullanılmak üzere geçtiğimiz hafta Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan 2,5 milyon TL ödeneğin Gaziantep OSB’ye gönderildiğini bildirdi.

Son zamanlarda sisten dolayı uçakların inemediğini anımsatan Koçer, şu anda Gaziantep Havalimanı’nda olan ILS cihazının Atatürk Havalimanı’ndaki cihazla aynı olduğunu belirtti. Koçer, "Ana pistimizin yapımı süratle devam ediyor. Ek pistimize yedek bir yaklaşım cihazı takılması için karar çıkartıldı, birkaç gün içinde ihaleye giriyor. Bu yaklaşım cihazı önümüzdeki birkaç ayda bağlanınca, iki tane iyi ana pistimiz olacak. Havalimanının büyütülmesi noktasında da yeni proje çalışmalarını takip ediyoruz" bilgisini paylaştı.

Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı İbrahim Buğur da konuşmasında, Uzakdoğu’dan yapılan ithalatın sektörün en büyük sorunu olduğunu, sektöre verdiği zararı azaltmak için çalıştıklarını belirtti. Buğur, şunları kaydetti:

"Bundan önceki fuarın açılışına Sanayi Bakanımız gelmişti. Uzakdoğu’dan yurdumuza çok sayıda ayakkabı gelmesini engellemek için bir ek vergi düzenlenmesi talep etmiştik. Fuar açıldıktan bir ay sonra Ekonomi Bakanlığı bizi toplantıya çağırdı. Ek vergiyi izah etik ve olumlu karşılandı. Sekizinci ayda zaten kota doluyordu, bu tarihe yetiştirilmesi talimatını verdiler. Bu konuda emeği geçen Sanayi Bakanımıza, Sayın Fatma Şahin’e, Sayın Adil Konukoğlu’na teşekkür ederim."

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, istihdam ve ihracat odaklı büyümenin önündeki engelleri kaldırmanın en büyük görevleri olduğunu ifade ederek, "Yemenicilikten gelen ayakkabıcılık sektörü bizim ata mesleğimiz. Bize bırakılan büyük bir kültürel miras. Şu anda büyük markaların oluştuğu, rekabet gücünün arttığı bir dönemi yaşıyor. Bize düşen şey, sizin rekabet gücünüzü artırıp üzerinizdeki yükü hafifletmek ve bu alanda dünya vizyonu koyabilmek" diye konuştu.

"İhracata dayalı büyümeliyiz, yerli sanayiyi kuvvetlendirmeliyiz" diyen Şahin, ayakkabı sektörünün Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını tasarımla taçlandırmasının, sektörü kuvvetlendireceğini ifade etti.

Ayakkabıcılık sektörünün Gaziantep ve ülkemiz için önemini dile getiren Vali Erdal Ata da, "Türkiye’de 300 bin kişiye is sağlayan, Gaziantep’te de 500’e yakın firmanın üretim yaptığı ve on binlerce insanımıza iş imkanı sağlayan bir sektör. Asla ihmal edilmemesi, her türlü desteğin verilmesi gerekir. Bu fuarlar da buna verilen desteklerden birisi" dedi.

20. GAPSHOES Fuarı’na Gaziantep’in yanı sıra Adana, Çorum, İstanbul, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Antalya, Samsun, Şanlıurfa ve İzmir’den 250 firma katıldı.

Ortadoğu ülkeleri ve Türk cumhuriyetlerinden de ziyaretçilerin beklendiği fuar, 20 Aralık tarihine kadar açık olacak.