NEVŞEHİR (AA) - BEHÇET ALKAN - Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan "2016 Turizm Eylem Planı" kayadan oyma butik otelleri, peribacaları ve doğal oluşumlarıyla dünyaca ünlü Kapadokya bölgesindeki turizmciler için umut oldu.

Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) Başkanı Yakup Dinler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, komşu ülkelerde devam eden sorunlar ve Türkiye'deki münferit olaylar nedeniyle rezervasyon iptalleriyle karşılaşan turizmcilerin 2016 yılına umutsuz girdiklerini, "Turizm Eylem Planı"nın açıklanmasının ardından bu umutsuzluğun sektörde yeni ümitlerin yeşermesini sağladığını belirtti.

Bir sonraki aşamada pakete, istihdam ve SGK teşviklerinin eklenmesi halinde sektörün çok daha önemli bir ivme kazanabileceğini savunan Dinler, mart ayında turizm sezonunun başlayacağını, ilk etapta açıklanan maddelerin kısa vadede hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Açıklanan paketin turizm sektörünün tüm paydaşlarını doğrudan ve olumlu yönde etkilediğini belirten Dinler, "Turizm eylem planının açıklanması sezon öncesi sektöre çok büyük moral verdi. Açıklamanın Başbakan Davutoğlu tarafından yapılması turizm sektörüne verilen önemi gösteriyor" şeklinde konuştu.

Kapadokya’daki müze ve ören yerlerine yapılan ziyaretlerde düşüş olduğunu gözlemlediklerini dile getiren Dinler, eylem planının, terör olayları nedeniyle yaşanan rezervasyon iptallerine karşı daha nitelikli tanıtımlar yaparak turizm sezonu sürecinde sorunları aşmayı isteyen sektördeki firmalar açısından olumlu karşılandığını aktardı.

Kapadokya bölgesinde faaliyet yürüten turizmciler adına Başbakan Davutoğlu’na teşekkür eden Dinler, 2016 turizm sezonuna umutlarla girileceğini dile getirdi.

- Turizmciler, istihdam ve SGK teşviki de istiyor

Dinler, Turizm sektörünün yapısal değişiliklerin ekleneceği yeni paketle daha da rahatlayacağını söyleyerek, şöyle konuştu:

"Başbakanımız Davutoğlu’na böyle yoğun bir gündem de sektörümüzü düşünerek paket hazırladıkları için teşekkür ederiz. Acil eylem planı paketini turizmci olarak olumlu görüyoruz, ilk adım olarak çok önemli. Bir takım yapısal reformlar için müjde aldık, gelecek dönemde özellikle konaklama sektöründe istihdam, SGK teşviki olur ve KDV yapılandırmasına gidilirse çok daha faydalı olacaktır."

Göreme Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Durmaz ise Ankara’da yaşanan bombalı eylem sonrasında rezervasyonlarda düşüşler yaşandığını belirterek, "Turizm sektörünü umutlandıran paketin getirileriyle Kapadokya’da mart ve nisan aylarında turist yoğunluğunun artacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Bu haliyle sektördeki küçük işletmelere yansımanın pek mümkün olmadığını, "2016 Turizm Eylem Planı"nın devamı niteliğinde atılacak yeni adımlarda, sektördeki küçük işletmecileri de kapsayacak düzenlemeler yapılması gerektiğini söyleyen Durmaz, "Sektördeki küçük işletmelerin zor duruma düşmemesi için açıklanacak ikinci eylem planında istihdam ve SGK ödemeleri konusu mutlaka pakette yer almalıdır. Kapadokya turizmcileri olarak yine de yeni sezon için ümidimiz var" diye konuştu.

Durmaz, Kapadokya bölgesinde faaliyet gösteren küçük işletmelerde rezervasyon oranının geçen yıla kıyasla düşük olduğunu vurgulayarak, konaklama konusunda pansiyon tarzındaki küçük işletmeleri tercih eden turistlerin artış göstermesi için de uygulamalar yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.