KIRŞEHİR (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "Ahiliğin bir çok ilkesi var ama bana göre en önemli olan, en çok altının çizilmesi gereken iki temel ilkenin hiç unutulmaması gerekir. Bunlarda bir tanesi, Ahiler hiç bir zaman aldatmaz, hiç kimseyi aldatmaz" dedi.

Canikli, Kırşehir Ahi Meydanı'nda düzenlenen 28. Ahilik Haftası kapanış programında yaptığı konuşmada, Ahiliğin bu topraklarda toplumun ve devletin bir arada tutulmasına, kardeşliğin devam ettirilmesine çok büyük katkı sağladığını söyledi.

Ahilik müessesesi ve ilkelerinin mutlaka iyi kavranması ve öğrenilmesi gerektiğini belirten Canikli, Ahiliğin en önemli özelliğinin ithal olmaması, bu topraklarda yaşayanların atalarının ortaya çıkardığı bir yapı olduğunu vurguladı.

Canikli, dışarıdan enjekte ettirilmeye çalışılan kurum, kural ve organizasyonları, bu toplumun benimsemediğini dile getirerek, Ahiliğin bugün ki temsilcileri olan esnaf ve sanatkarlara her zaman destek sağlanması gerektiğine işaret etti.

Ahiliğin okullarda ders olarak okutulması konusuna değinen Canikli, "Ahilik Merkez Yürütme Kurulu bir tavsiye kararı aldı. Bunu da yazılı olarak Milli Eğitim Bakanlığına gönderdi. Dolayısıyla inşallah ders kitaplarında okutulacak. Onunla ilgili bakanlığımızla görüştük. Bu topraklarda doğan ve bütün dünyaya ışık tutan Ahilik ilkeleri, inşallah yeni dönemde ders olarak çocuklarımıza okutulmaya başlanacak."

Canikli, Ahiliğin önemli prensipleri olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Ahiliğin bir çok ilkesi var ama bana göre en önemli olan, en çok altının çizilmesi gereken iki temel ilkenin hiç unutulmaması gerekir. Bunlarda bir tanesi, Ahiler hiç bir zaman aldatmaz, hiç kimseyi aldatmaz. Doğruluğu tam olarak uygular. Aynı zamanda Ahiler aldanmaz. Ahiler, hem aldatmaz, hem de aldanmaz. Ahilerin her zaman uyanık olması gerekir, her zaman dikkat etmeleri gerekir. Ahilerin kendilerine sunulduğu iddia edilen, parlak, gösterişli, cilalı sözlere de aldanmaması gerekir. Bu aldanmama kuralı her zamankinden daha önemlidir."

Konuşmanın ardından Vali Necati Şentürk, Canikli'ye onur ödülü verdi. 

- Türk Yıldızları gösteri uçuşu yaptı

Tören sırasında gösteri uçuşu yapan Türk Hava Kuvvetlerinin akrobasi timi Türk Yıldızları da büyük beğeni topladı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli ve diğer protokol üyelerinin izlediği gösteride, Konya'daki 3. Ana Jet Üssü'nden havalanan 7 uçağın, solo ve bir arada yaptığı gösteri büyük ilgi gördü. 

Törene, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, Halk Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği Başkanvekili Mustafa Alan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Bilgiç, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk, Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selahattin Ekicioğlu da katıldı.  

Bakan Canikli, tören öncesinde de Valiliği ziyaret etti ve esnaflardan oluşturulan kortej ile Askerlik Şubesi önünden Ahi Meydanı'na kadar yürüdü.