SİVAS (AA) - "3. Dönem Kadın Afgan Ulusal Polis Eğitimi", Sivas Polis Meslek Yüksekokulunda (PMYO) düzenlenen törenle başladı.

Sivas Valisi Alim Barut, PMYO konferans salonunda gerçekleştirilen törende yaptığı konuşmada, polis teşkilatlarının, huzur ve güvenliğin sağlanmasında önemli bir yerinin olduğunu söyledi.

Afgan ve Türk halkının dost ve kardeş olduğunu vurgulayan Barut, "İki millet kültürel, inanç ve duygusal yönden birbirine bağlıdır. Afgan kadın polis adaylarını burada görmek, onların eğitimine katkıda bulunmak bizleri son derece memnun etmektedir. Sivas'ta, Afgan polis adaylarını ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.

Vali Barut, Afgan polis adaylarına Sivas'ta bulundukları süre içerisinde şehri tanımalarını önererek, eğitimlerde emeği geçenlere teşekkür etti.

Afganistan İçişleri Bakan Yardımcısı Ekramuddin Yawar ise ülke olarak eğitimlerin düzenlenmesinden mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Gelecek dönemde 500 kişinin daha eğitim alması için protokol imzalamak istediklerini aktaran Yawar, "İçişleri Bakanlığının mesleki yönde yaptığı bu çabalar çok önemlidir. Burada eğitim alan adaylarımız, İçişleri Bakanlığında yasaları uygulayan görevi üstlenecekler. Ben inanıyorum ki çok üstün düzeyde Afganistan'a dönecek ve yasaları uygulayacaksınız" ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından Barut ve Yawar, birbirlerine hediye verdi.

Sivas PMYO'da, 332 kursiyere 6 ay süreyle silah bilgisi, ilk yardım, atış, simülasyon, olay yeri inceleme ve delil toplama gibi konularda eğitim verilecek.

Türkiye ile Afganistan arasında 5 Mart 2011'de imzalanan mutabakat ve 6 Nisan 2011'de imzalanan anlaşmayla, Afgan polis adayları Sivas'ta eğitim görmeye başlamıştı.