Anadolu’nun kaybolmaya yüz tutmuş yemenicilik kültürünü günümüze taşıyan Gaziantepli Orhan Çakıroğlu, Hollywood yapımı filmlerin de aranan ismi oldu. Çakıroğlu, gişe rekorları kıran dev yapımlara binlerce çift çarık yaptı.

Anadolu’da 600 yıllık bir gelenek olan yemenicilik, bugünlerde yeniden gün yüzüne çıkıyor. Bot, çarık ve terlik şeklinde yapılan yemenilerin ünü, Gaziantepli Orhan Çakıroğlu ile birlikte Türkiye sınırlarını aşıp Hollywood’un aranan kostümlerinden oldu.

37. İzmir Ayakkabı Çanta ve Aksesuar Fuarı’nda açtıkları standı büyük ilgi gören Orhan Çakıroğlu, ailecek dört kuşaktır Yemenicilik yaptıklarını söyledi. Yemenicilik mesleğinin 25 yıl öncesine kadar kaybolmaya yüz tuttuğunu belirten Çakıroğlu, “Bizim 120 yıllık aile mesleğimiz. 30 yaşıma kadar da babam beni mesleğin içerisine sokmadı. Çünkü istikbal vaat etmeyen bir meslek gibiydi. Fakat kaderimizde varmış, 30 yaşından sonra bu mesleği öğrendik, babamızdan mesleği devraldık” dedi.

“BRAD PITT ÇİZME İSTEDİ”

Sekiz Hollywood yapımı filmin ayakkabılarını yaptığını anlatan yemeni ustası Çakıroğlu, “Hollywood maceramız Harry Potter filminin birincisiyle başladı. Harry Potter’e 170 çift ayakkabı yaptık. Arkasından ‘büyük bir proje var’ dediler. Ardından Truva filmi için beş tanesi bizim, bir tanesi kendi tasarladıkları model olmak üzere bin 500 çift çarık ve çizme yaptık. Üç ay gibi bir sürede, kısıtlı imkanlarımıza rağmen istedikleri ayakkabıları teslim ettik. Filmin başrolü Brad Pitt, benden özel bir çizme istedi. Kendisine çizme hediye ettik, O da bana ‘Teşekkürler Sayın Orhan’ diye imzalı bir resmini gönderdi. Sonra Kral Henry, Eragon filmleri geldi. En son bu yıl gösterime giren 300 Spartalı’nın devam filmine ayakkabı yaptık yaklaşık 600 çift” diye konuştu.

“YEMENİ, TERLEME YAPMAZ”

Kaybolmaya yüz tutmuş yemeniciliği bir sektör haline getirdiklerini ifade eden Çakıroğlu, mesleğin kaybolmaması için yeni çıraklar yetiştirdiklerini, yaşlı ustaları da istihdam etmeye devam ettiklerini söyledi.

Yemeni hakkında bilgi veren Çakıroğlu, “Yemeni ayakta terleme, koku, mantar, egzama yapmaz. Günümüzde yaşanan kanserojen ayakkabı konularından sonra, yemeniye olan ilginin daha da artmasını bekliyorum” dedi.