Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Çocuk Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çağrı Dinleyici, 7. kattan düştüğü esnada bir temizlik işçisi tarafından havada yakalanan 4 yaşındaki Ecrin’in sağlık durumuyla alakalı açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Dinleyici, Ecrin’in şuanda anne-babasına kavuşacağı günü beklediğine dikkat çekti. Dinleyici, şuanda küçük çocuğun olanların farkında olmadığının altını çizerek, “Şunda herhangi bir şey söylemiyor. Çok da farkında olduğunu zannetmiyorum. Zaten bir şey söylemesini de beklemiyoruz ama çok da farkında değil. O şuanda bir an önce anne-babasının yanında olmak istiyor. Öyle yoğun bakımda bir ağlaması, sıkıntısı da yok. Oraya da uyumlu bir çocuk” dedi.

Prof. Dr. Dinleyici, Ecrin’in halen Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi’nde tedavisinin devam ettiğini bildirdi.

“Hepinizin bildiği gibi bize 7. kattan düşerek başvurdu” diyen Dinleyici, “Birisi tarafından tutularak getirildiği için çok şanslı. Mevcut durumdaki en önemli etken bu. Ecrin’in şuanda beyin kanaması ve kafatası kemiklerinde kırığı var. Düşmeye bağlı sağ gözünde de morluğu var. Ayrıca her iki ayağında da kırığı var ve alçıda. Şuanda cerrahi müdahale gerektiren bir durumu yok. Yoğun bakım ünitesinde takip ediyoruz ama solunum cihazına bağlı değil. Solunumu ve kalp atımları son derece iyi durumda. Biz Ecrin’e şuanda kanamayı azaltmak için ödem tedavisi uyguluyoruz. Bu tedaviyi verdikten sonra da Ecrin’i annesiyle birlikte kalabileceği ortopedi servisi ya da beyin cerrahi servisine devredeceğiz. Şuanda genel tablosu bu ama yoğun bakımda yatan bütün çocuklar için, beyin kanaması olduğu için hayati tehlikesi halen devam ediyor. O yüzden yoğun bakım ünitesinde tutuyoruz. Ama 7. Kattan düşme vakası için genel tablosunun iyi olduğunu söyleyebilirim. Pazar günü öğlen saatlerindeyiz. Şuan itibariyle bunu söyleyebilirim” şeklinde konuştu.

“BU KAZALARI OLMADAN ÖNLEMELİYİZ”

Prof. Dr. Dinleyici, ev içi kazaların yaşanmadan engellenmesi gerektiğini de ifade ederek, “Tabii böyle durumlarda tedavi olarak elimizden geleni yapıyoruz ama bunların engellenmesinin en önemli yöntemi ev içi kazalarının önüne geçmektir. Yani bu tarz olayların hiç olmaması hepimiz için en önemlisi. Çünkü yoğun bakımlarda, servislerde yapabileceklerimiz belli. Çocuk sağlığındaki en önemli durum korunmadır. Bunları olmadan engellersek hiçbirimiz böyle kötü haberleri duymayız. İnşallah Ecrin’i birkaç gün içerisinde servise, annesinin ve babasının yanına alacağımızı da paylaşalım” diye konuştu.

“ECRİN’İN Kİ BÜYÜK BİR ŞANS”

“Ecrin’in ki büyük bir şans” diyen Dinleyici, şöyle devam etti:

“7. kattan düşen bir hasta genelde acil ünitesine yetiştirilemeden orada yaşamını yitirebilir. Çünkü küçük bir çocuk bu. Tabi ki arada bu tür vakalarımız oldu. Birkaç yıl önce 5. kattan düşen ve kimsenin tutmadığı tamamen yere düşen bir hastayı da biz yoğun bakım ünitesinde takip edip, taburcu etmiştik. Ama Ecrin’in olayında; birinin onu yakalaması ona tamamen büyük bir şans sağlamış. En az hasarla atlatmış diyeceğim. Şuanda da durumu ciddi, hayati tehlikesi olan bir tablo var ama hani en azından bu onun için çok büyük bir şans olmuş.”