15 Temmuz darbe girişimi sonrasında FETÖ’ye yönelik başlatılan soruşturmaların en önemli kriterlerinden ve kanıtlarından biri ByLock oldu.

Milliyet Gazetesi yazarı Tolga Şardan, MİT tarafından çözülen 215 bin kişilik ByLock kullanıcısı listesinin, özel bir arama motoruna yüklenerek 81 ile gönderildiğini açıkladı.

FETÖ üyelerinin, 17-25 Aralık süreciyle birlikte cep telefonlarında kullanmaya başladığı ByLock, kullanıcının, örgüt üyesi ya da örgütle doğrudan bağlantısı olduğunu gösteren en ciddi delil olarak tanımlanıyor.

Darbe girişiminden hemen sonra FETÖ üst yönetiminin, “ByLock silinsin, telefonlar formatlansın” talimatını vermesi, gözaltına alınan FETÖ üyelerinin telefonlarını formatladıkları veya yenilediklerinin ortaya çıkarılması, ByLock’un FETÖ’nün aidiyetini gösteren en önemli karine oldu.

Litvanya’daki ana servis sağlayan sistemden elde edilen verilerden kimlerin ByLock kullanıcısı olduğu belirlendi. Bu tespitlerin operasyonlara dönüştürülmesiyle, FETÖ üyeleri olarak yakalanarak tutuklandı.

MİT bilişim uzmanlarının gayreti ile günışığına çıkartılan bu sistemle, özellikle FETÖ’nün devletteki örgütlenmesinin kodları çözüldü. Hemen tüm devlet kurumlarında “yuvalanan” binlerce FETÖ mensubu, ByLock sayesinde “makam ve mevkilerine bakılmaksızın” gözaltına alındı.

SULANDIRILMAYA ÇALIŞILDI

Daha önce MİT tarafından iki kez devlet kurumlarına “adli ve idari işlem yapılması” talebiyle ulaştırılan ByLock kullanıcı listeleri özellikle FETÖ veya FETÖ’yle bağlantılı kişi ya da gruplarca “sulandırılmaya” çalışıldı.

Listelerin yanlış veya hatalı biçimde hazırlandığı iddiaları gündeme getirilerek ByLock’un, FETÖ’nün simgesi olmaktan kurtarılma girişimleri oldu.

ÖZEL 'ARAMA MOTORU'

Bu iddiaların önüne geçilebilmesi ve soruşturmaların daha sağlıklı yürütülebilmesi için soruşturmacı birimler yeni bir uygulamaya geçti.

MİT, ilk aşamada iki kez hazırladığı listeleri hem ilgili kurumlara hem de Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi’ne göndermişti. Bu listeler 81 il emniyet müdürlüklerine gönderilerek, savcılıklarca adli soruşturmalar başlatılıyordu. Listelerin dışındaki isimlerin ByLock kullanıcısı olup olmadığı netleştirilemiyordu.

MİT, 215 BİN KİŞİLİK LİSTEYİ GÖNDERDİ

Ancak, Emniyet İstihbarat Dairesi’nin son terör olaylarındaki gelişmelere yoğunlaşmasıyla, işlerin hızlandırılması için MİT, çözdüğü 215 bin kişilik isim listesi bu kez doğrudan tek elde toplanması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi.

Başsavcılığın kontrolünde olan listeler, 81 ilden yerinde ve daha kolay işlem yapılması amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi’ne (KOM) yönlendirildi.

KOM Dairesi, 215 bin kişilik bu listeyi, Google arama motoru benzeri bir bilgisayar yazılımıyla doğrudan 81 il emniyet müdürlüğünün kullanımına açtı.

81 İLDE ARAMA MOTORUNDAN TESPİT

Şimdi, illerde özel yetkilendirme yapılan 2-3 kişilik polis ekibi, adli soruşturmalarda ismi geçen FETÖ üyelerinin ByLock kullanıcısı olup olmadığını bu arama motorundan tarama yaparak tespit etmeye başladı.

Açığa alınan, müfettiş raporlarında isimleri geçen, haklarında ihbar olan, FETÖ okullarıyla, Bank Asya’yla, FETÖ medyasıyla teması olanlar, polis soruşturmalarında isimleri geçenler, tanık / gizli tanık / itirafçı ifadelerinde adı geçenler, artık Ankara ile yazışma veya görüşmeler yapılmaksızın, bilgisayar programını kullanmaya yetkilendirilen polisler tarafından anında ByLock arama motorundan taranıp isimleri belirleniyor.

Bu uygulama aynı zamanda, gizlilik ve kontrol edilebilmeyi kolaylaştırdı.

Kaynak: Haber10