ABD’nin Adana Konsolosu John L. Espinoza, 2015 yılının Temmuz ayında görevinden ayrılarak ülkesine döneceğini açıkladı. Ortadoğu için yakın gelecekte barış ve demokrasi temennisinde bulunan Espinoza, ülkesine döndükten sonraki 1 yıl içinde de bir kitap yazacağını söyledi.

ABD Adana Konsolosu John L. Espinoza, rezidansında medya mensupları ile sohbet toplantısı yaptı. ABD Adana Konsolosluğu Basın Ateşesi Susan Wilson’un da hazır bulunduğu sohbette ülke ve dünya gündemine ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.

Espinoza, yakın gelecekte bölgeye ilişkin beklentilerinin ne olduğuna ilişkin bir soruya verdiği cevapta öncelikle Ortadoğu’da Esad’sız, barış içinde bir Suriye, Irak’ta da bütün kesimlere eşit ve saygı ile yaklaşan bir yönetim temenni ettiğini söyledi. Espinoza, "Beklenti ve isteklerimiz her zaman karşılanmıyor. Mısır, zannediyorum ki bölgedeki anahtar ülkelerden biri. Bölgede diğer olacaklarla ilgili İsrail-Filistin barış süreci anahtar bir rol taşıyor. Mısır’ın doğru bir yola girmesi için çalışmasını bekleyebilir. ABD’den ve İsrail-Filistin barış görüşmeleriyle ilgili olumlu bir sonuç elde edilmesi konusuna katkı verebilir. Bölgede istikrar olmasını çok istiyoruz. Aynı zamanda demokratik reformlarla ilgili isteğimizi de bir kenara bırakmıyoruz. Bu ikisinin bir arada olabileceğini düşünüyoruz. Bize göre Ortadoğu’da istikrar, demokratik reformlar olmadan sağlanamaz ama demokratik reformlar da genellikle zaman alır."

Temmuz’da Adana’daki görev süresinin biteceğini açıklayan Espinoza, "6 Aralık 2012’de kente geldik. Temmuzda 3 yılın sonuna gelmiş olacağım. Benim yerime birisi gelecek ama ne zaman geleceğinden şu anda emin değilim. Temmuz, ağustos gibi yeni konsolos gelecektir. Gelecek kişi şu anda Türkçe öğreniyor" diye konuştu. Espinoza, ülkesine döndükten sonra 1 yıl boyunca bir vakıf desteği ile kitap çalışması yapacağını kaydetti.

Espinoza, ABD Senatosu’nun, CIA’nın 11 Eylül saldırıları sonrası terör şüphelilerine uyguladığı işkence içeren gözaltı ve sorgulama tekniklerine dair raporuna ilişkin soru üzerine, "Obama yönetimi, işkence olmadığından emin olmak için her türlü adımı atmış, her türlü önlemi almıştır. Raporda yazan hiçbir şey Obama yönetimi için yeni değildi" dedi.