WASHINGTON (AA) - ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna'ya askeri müdahalesinden dolayı 6 Mart 2014'te Rusya'ya uygulamaya koyduğu yaptırımları 1 yıl daha uzattı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Başkan Obama'nın imzaladığı "başkanlık emri"ne göre yaptırımlar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın çevresinin ve bazı Rus devlet firmalarının ABD'de iş yapmasını ve ABD'li firmaların mezkur kişi ve kurumlarla iş yapmasını yasaklıyor.

Rusya'nın Ukrayna'daki eylemleri "ABD'nin ulusal güvenliğine tehdit" olarak nitelendirildiği bildirilen açıklamada, "Bu yaptırımların kaldırılması, 'sözde' Minsk barış anlaşmalarının gerekliliklerinin yerine getirilmesine bağlıdır" ifadelerine yer verildi.

2015 yılı başında imzalanan bu anlaşmalara göre Rusya'nın, Ukrayna hükümetinin (belli bölgelerdeki isyancılara karşı) sınır güvenliğini sağlamasına yardımcı olması ve yerel seçimlerin gerçekleştirilmesi gibi hükümler bulunuyordu. Ancak Washington yönetimi, Moskova'nın isyancıları maddi olarak ve silah temini ile desteklemeye devam ettiğini savunuyor.

Muhabirn: Hakan Çopur