BRÜKSEL (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile NATO Genel Merkezi'ndeki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, 29 Kasım'daki Türkiye-AB Zirvesi'nde ortak bir eylem planın hazırlandığını söyledi.

Plan çerçevesinde birtakım önlemler getirildiğini ancak halen sığınmacı dalgasının sürdüğünü ifade eden Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Buraya gelmeden önce yeni bir öneriler paketi hakkında görüştük. Yeni sığınmacıları daha iyi yaşam koşulları sebebiyle Türkiye’yi geçerek seyahat etmeleri konusunda caydırmak ve sadece yasadışı göçmenler meselesi için değil, Türkiye’nin AB’ye katılım süreci dahil bütün zorlu süreçleri ele alacak şekilde Türk ve AB ilişkilerini güçlendirmek... Bu yeni öneri ile amacımız sığınmacıların hayatların kurtarmak, sığınmacıların çaresizliklerini kullanmaya çalışan insan kaçakçıları ile mücadele etmek, Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir dönem başlatmak."

AB Konseyi toplantısı sürdüğü için önerinin detaylarını paylaşamadığını belirten Davutoğlu, "Umuyoruz ki etkili bir yöntem ve insani krize cevap verebilecek sorunun çözümüne odaklı bir bakış açışı oluşturabiliriz" dedi.

"Rusya'nın askeri aktivitesi DAEŞ’e karşı değil"

Davutoğlu, Türkiye'nin, Irak ve Suriye'ye ilişkin, yeni sığınmacı dalgası, terör tehdidi ve bölgedeki Rusya gibi yabancı güçlerin varlığı nedeniyle zorluk yaşadığını kaydetti.

Rusya’nın, Suriye’deki varlığının ve askeri operasyonlarının DAEŞ’i hedef almadığını vurgulayan Davutoğlu, "Bu zaman kadar Rusya’nın varlığı ve askeri aktivitesi DAEŞ’e karşı değil, daha çok sivillere yönelik oldu, bu durum sivilleri Suriye’yi bırakarak Türkiye’ye gelmek zorunda bırakıyor" dedi.

Türkiye, Yunanistan ve NATO’nun birlikte çalışarak “yeni mülteci dalgalarını” önleyebileceğini vurgulayan Davutoğlu, “Çok yakın şekilde çalışıyoruz. Yunanistan ve Türkiye arasında iki komşu olarak görüş farklılıklarımızı biliyoruz. NATO operasyonları, iki ülkenin hiçbir siyasi ve yasal pozisyonlarına ön yargıyla yaklaşmayacak” diye konuştu.

Muhabir: Gökhan Kurtaran