Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Yılmaz Akçil, en önemli projelerinden birinin adliyelerde ’basın sözcülüğü’ olduğunu ifade ederek, "Bir olayda basın mensuplarımız adliyeye geliyor ancak bilgi alacak kimse bulamıyordu. Şu anda her adliyemizde basın sözcüsü olarak görevlendirdiğimiz hakim ve savcılarımızı eğitiyoruz. Bundan sonra basın mensuplarımız hangi konuda bilgi almak istiyorsa en doğru bilgiyi alması sağlanmış olacak" dedi.

Türkiye Adalet Akademisi tarafından organize edilen ’Uyuşturucu Madde İmalatı, Ticareti, Bulundurma, Kullanmak İçin Satın Alma’ eğitim semineri başladı. Mersin HiltonSA Otel’de başlayan seminere Türkiye genelinden 99 cumhuriyet savcısı ve ceza mahkemesi hakimleri katıldı. 3 gün sürecek olan eğitimlerde savcı ve hakimlere, uyuşturucu konusunda detaylı bilgiler verilecek. Eğitim semineri açılışında konuşan Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yıldırım, uyuşturucunun tarih boyunca toplumlara büyük zararlar verdiğini ifade ederek, "Bütün kötülüklerin anası olmuştur. İnsanlık, tarih boyuncu bu maddelerle mücadele etmiş, bundan sonra da mücadele etmeye devam edecektir. Maalesef uyuşturucu madde kullanımı hem dünyada hem de ülkemizde artarak devem etmektedir. Bu sebeple uyuşturucuyla olan mücadelemizde bundan sonra da devam edecektir" diye konuştu.

Adalet Akademisi Başkanı Yılmaz Akçil ise 2014 yılının Şubat ayında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile Adalet Akademisi kanunlarında bir değişiklik yapıldığını belirterek, "Daha önce kürsüdeki hakim ve savcılarımızın eğitimlerini HSYK yapmakta iken buradan alınarak Türkiye Adalet Akademisine verildi. Şubat ayından itibaren meslek içi eğitimleri biz yapmaktayız. Ancak eğitimlere gelecek meslektaşlarımızı halen HSYK belirlemektedir. Meslektaşlarımızın bu eğitimler için HSYK’ya başvurmalarını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Adalet Bakanlığı’na bağlı olmadıklarını kaydeden Akçil, "Ancak Adalet Bakanlığı’nın ilgili kurumuyuz. Temel görevimiz hakim ve savcıları meslek öncesi ve meslek içi eğitimlerini yapmak, birçok hukuk eseri ortaya çıkarmak, Türkçe ve İngilizce süreli eğitimler yayınlamak, ulusal ve uluslararası sempozyumlar düzenlemek, hakim ve savcıların dışında, noterler, avukatlar, askeri hakim ve savcılar ve diğer resmi kurum ve kuruluşların eğitim taleplerini karşılamak, hukuk ve adalet alanında ulusal ve uluslararası düzeyde eğitimler düzenlemektir. Eylül ayı itibariyle 211 idari yargı ve 363 avukattan geçen adli yargı hakim ve savcı adayının eğitimleri tamamlanmış, kuralarını çektiler ve görevlerine başladılar. Yarın itibariyle de 480 civarında adli yargı hakim ve savcı adayımız kuralarını çekecek ve görevlerine başlayacaktır. Şu an itibariyle 615 hakim ve savcı adayımız eğitimlerini almaya devam etmekteler. Ayrıca 38 tane de askeri savcı ve hakim eğitimlerini almaktalar" diye konuştu.

ADLİYELERDE BASIN SÖZCÜSÜ OLACAK

En önemli projelerinden birinin de adliyelerde ’basın sözcülüğü’ olduğunun altını çizen Akçil, "Şu ana kadar yargı geçmişinden yaşadığım basın elamanlarımız gelir, haber almak isterler, hiçbir hakim ve savcımız ben yetkili değilim diyerek haber vermekten kaçınır. Basın mensupları da kendisi az, çok aldığı bilgilerle bunu haber konusu yapar. Bu genelde de doğru haber olmaktan uzaktır. Bunu önlemek amacıyla her adliyemizde yeterli sayıda basın sözcüsü olarak görevlendirdiğimiz hakim ve savcıları eğitmekteyiz. Bu eğitimlerin bir kısmı akademi de bir kısmı da TRT’de profesyonel eğitim alıyorlar. Bundan sonra basın mensuplarımız bilgi almak isterlerse basın sözcülerimize başvuracak. Hangi konuda bilgi almak istiyorsa en doğru bilgiyi alması sağlanmış olacak" ifadelerini kullandı.

Uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin kullanımının dünyada temel sorun olmaya devam ettiğini vurgulayan Akçil, "Ne yazık ki gençlerimiz her türlü tedbire rağmen kullanıma devam etmekte ve ülkemizde bu kullanım zaman içinde arttığı gözlemlenmiştir. Sadece hakim ve savcılarımızın eğitilmesiyle bunun önlenmesi belki mümkün olmayacak ama en azından yaptırımların daha uyumlu olarak uygulanması, işlerde birliğin sağlanması, hakimler ve mahkemeler arasında farklı uygulamaların giderilmesi anlamında bu seminerin faydalı olacağını düşünüyorum" dedi.

"HAKİM VE SAVCILAR GÜNDEMDEN DÜŞMELİ"

Yargı teşkilatının çok tartışılan, kamuoyunu işgal eden bir seçim süreci yaşadığına dikkat çeken Akçil, "Bu seçim süreci bitti. Yeni HSYK üyeleri de göreve başlamış durumda. Artık bundan sonra tüm enerjimizi bu biriken dava dosyalarına verip bize düşen en hızlı ve en adil şekilde biriken dosyaları azaltmak olacaktır. Öncelikle basının gündeminden artık hakim ve savcılarımızın düşmesi gerekmektedir. Bu nokta da en önemli görev bize düşmektedir. Malumunuz yargıya olan güven endeksi birçok kurumun gerisine düşmüştür. Biz artık adliyelerde o kadar hızlı o kadar adil yargılama yapalım ki hiçbir vatandaşımızın adliyeye işi düşmesi halinde tanıdık arayışına girme hissiyatına kapılmaması esastır. Veraset ilanı almak için gelen bir vatandaş bile artık tanıdık aramaya başlamıştır. Bu noktada çok çalışarak işi azaltmak bizim görevimizdir. Ayrıca hakim ve savcıların hukuki donanımlarının yanında ahlaki olarak da belli meziyetlere sahip olması lazım" ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından 3 gün sürecek olan eğitimlere başlandı.