ANKARA (AA) - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), insani yardım ve arama kurtarma operasyonlarıyla 51 ülkede mazlumlara destek verdi.

Türkiye, AFAD'ın çalışmalarıyla Avrupa, Asya, Afrika, Amerika ve Okyanusya kıtalarında insani yardım, arama kurtarma, tahliye ile transfer operasyonları yürüten, altyapılar kuran ve afet yönetimi tecrübelerini aktaran ülke haline geldi.

AA muhabirinin AFAD verilerinden derlediği bilgiye göre, kurduğu altyapılar arasında havaalanı pisti, yol, içme suyu şebekesi, kamp, hastane, okul ve evler bulunan kurum, bugüne kadar başta deprem, insani kriz, salgın, Türk vatandaşları ile yabancıların tahliyesi, hasta ve yaralı transferi olmak üzere 13 afet ile acil durum türünde 51 ülkede mazlumların yanında yer aldı.

Irak'ta yerinden edilenler için kamp kuran tek ülke olan Türkiye, Duhok Şariye, Zaho Derabun ile Bersive'de, DAEŞ'ten kaçan Ezidi ve Türkmenler için 35 bin kişilik üç kamp kurdu.

AFAD, Irak'ta DAEŞ'ten kaçanlara, 763 insani yardım tırıyla gıda, ilaç, barınma ünitesi, hijyen malzemesi, giyim gibi ihtiyaçları ulaştırdı. Irak'a yapılan insani yardımın finansal boyutu 72 milyon doları buldu.

Haiti'den Filipinler'e, Çad'dan Bosna Hersek'e, Somali'den Japonya'ya, Afganistan ve Pakistan'dan Myanmar'a, Nepal'den Arnavutluk'a kadar yardımlarını sürdüren Türkiye, Filistin, Suriye, Irak ve Somali'ye en fazla destek veren ülkeler arasında yer aldı.

AFAD, yalnızca son birkaç ayda Yemen'e 5,5 bin tondan fazla gıda ve ilaç, Afganistan'a 5 ton ilaç ve tıbbi malzeme, Filistin'e bin 200 ton un ulaştırdı.

Gazze'ye 11 bin gıda kolisi gönderen AFAD, koordine ettiği kurumlarla tedavileri için 119 yaralıyı 106 refakatçisiyle tahliye ederek, Türkiye'ye getirdi.

Türkiye'nin yaptığı insani yardımların tutarı 2012'de 1 milyar dolarken, 2014'te 1,6 milyar doların üzerine çıktı.

Türkiye en fazla yardım yapan 3. ülke

Küresel İnsani Yardımlar Raporu'na göre, Türkiye, AFAD'ın çalışmalarıyla 2013-2015 yıllarında en fazla insani yardım yapan 3. ülke oldu. Türkiye'nin geçen yıl gerçekleştirdiği dış yardım miktarı 2,2 milyar doları aştı.

ABD ve İngiltere'den sonra en fazla insani yardım yapan Türkiye, Almanya, Fransa, Japonya ve Kanada gibi ülkeleri geride bıraktı.

En fazla sığınmacıyı ağırlıyor

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği, AFAD koordinasyonuyla 2,7 milyon Suriyeli'ye kucak açan Türkiye'yi, "dünyanın en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülkesi" ilan etti.

Suriye ve Iraklılar için 10 ilde kurulan barınma merkezlerinde, yaklaşık 300 bin sığınmacı barınıyor. Türkiye'nin bugüne kadar Suriyeli sığınmacılara yaptığı yardım miktarı ise 8 milyar doları buldu.

AFAD barınma merkezlerinin yönetilmesini sağlayan Afet Geçici Kent Yönetim Sistemi Projesi, BM Kamu Hizmeti 2015 Ödülleri'nde, 193 ülke arasında birinci oldu.

Öte yandan, Suriye'deki derme çatma 163 kampta, yerinden edilen 160 bin kişi yaşam mücadelesi veriyor. AFAD koordinasyonunda, sıfır noktasından, Suriye tarafına 23 bin araçla 1 milyar 300 milyon liralık insani yardım ulaştırdı. Sınırda kurulan 12 insani yardım noktasından Suriyelilere destek verilmeye devam ediliyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
Facebook Twitter Google LinkedIn