ESKİŞEHİR (AA) - Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) ve Türk Kızılayı iş birliği ile olası afetlerde kullanılmak üzere Avrupa standartlarında yeni nesil çadır geliştirildi.

AFAD Eskişehir İl Müdürü Recep Bayar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni nesil çadırların bölgelere dağıtıldığını belirterek, herhangi bir afet durumunda kullanıma hazır olduğunu ifade etti.

Bayar, Kızılay ve AFAD iş birliği ile tasarlanan çadırlarda tüm risk faktörlerinin gözden geçirildiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Van depreminde Kızılay ile o ortamı bir laboratuvar olarak kullandık diyebilirim. O durumdan kendimize büyük dersler çıkardık. Şu anda elimize ulaşan çadırlar yeni versiyon aile çadırlarımız. Bu çadırlarımız 16 metrekare genişliğinde ve 2 odadan oluşmaktadır. Soğuğa karşı oldukça dayanıklı olmakla birlikte 4 mevsim için uygun bir çadır. 22 ilde oluşturduğumuz lojistik depolarında çadırlarımız ve tüm ihtiyaç duyulacak malzemelerimiz mevcut. Herhangi bir afet durumunda vatandaşlarımızın ilk müdahalesi adına hazır olduğumuzu söylemek isterim."

İl bazında AFAD ekiplerinin sayılarını küçümsememek gerektiğini dile getiren Bayar, "Örneğin Eskişehir 68 kişilik bir ekip. Fakat küçümsenmemeli. Çünkü herhangi bir afet durumunda sadece bu kadro ile sınırlı değiliz. Sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları bizimle birlikte. Olayın büyüklüğüne göre gerekli hizmeti verebilecek güçteyiz" dedi.

Bayar, AFAD olarak en büyük amaçlarının deprem esnasında afetin yaşandığı kentte aynı anda elektrik, doğalgaz ve suyun kesebilmesi adına online bir sistem kurmak olduğunu anlatarak, bunun için de tüm güçleriyle çalıştıklarını ifade etti.

-Yeni çadırların yanmaz özelliği mevcut

Kurtarma ekibinde teknisyen olarak görev yapan Doğan Emrah Kütükçü ise yeni çadırın yanmaz özelliğinin bulunduğunu söyledi.

Kütükçü, soba için baca çıkışı bulunan ve Türk aile yapısına uygun tasarlanan çadırların 4 mevsim kullanılabileceğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Çadırımızın kurulumu yaklaşık 4 personelle 20 dakika kadar bir sürede bitirilebiliyor. Daha önceki çadır modellerimizde içine soba kurabileceğimiz bir imkan yoktu. Şimdi hem kumaşın yanmaz özelliğinin olması hem de baca sisteminin kurulmasıyla artık soğuklarda yaşanacak bir afete karşı çadırlarımız standartların üstünde tasarlanmış durumda. İstenildiğinde iki oda haline gelen çadırlarımız tek oda olarak da kullanılabilir. Sert soğuklarda bile kullanılan özel malzeme sayesinde ısıyı içinde hapsedebiliyor. Bununla birlikte sıcak mevsimlerde yaşanacak olan bir afet esnasında ise çadırlarımız yine kullanıma uygun olarak tasarlandı."