KONYA (AA) - Afganistan Türkleri Dayanışma Derneği (AFTÜRKDER) Başkanı İzzetullah Zeki Dihkanoğlu, "Afganistan'daki savaş ve zorluklardan kaçarak Türkiye'ye gelenler, Anadolu'yu bir değer olarak görüyor" dedi.

Dihkanoğlu, derneğin çalışmaları hakkında AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afganistanlı Türklerin eğitim, kültür, sosyal, yardımlaşma ve dayanışma faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi amacıyla 2014 yılında Konya’da kurulduklarını söyledi.

Afganistan Türkmenleri, Özbekler, Kırgızlar, Kazaklar ve Kıpçakların hepsini bir bütün olarak AFTÜRKDER çatısı altında topladıklarını belirten Dihkanoğlu, 150 aile ve 300 Afganistanlı öğrencinin katılımı ile Konya'da derneği kurduklarını ifade etti.

Afganlı Türk ailelere gıda ve kömür yardımının yanında, ilmi çalışmalar da gerçekleştirerek Türkiye'de okuyan Afganlı öğrencileri desteklediklerini ifade eden Dihkanoğlu, şöyle devam etti:

"Türkiye'de eğitim gören Afganistanlı öğrencilerimiz genelde ülkelerine dönerek, eğitime orada devam etmekte ve Afganistan yönetiminde, Milli Meclisi'nde ve siyasetinde aktif bir şekilde yer almaktadır. Kardeşlerimiz bugün Afganistan'da milletvekili, bakan ve üniversitelerde akademisyen olarak görev yapmaktadır. Bu çerçevede bizim desteklediğimiz ve burada okuyan öğrencilerimiz ülkelerine döndüğü zaman bizimle ilişkilerine devam etmektedir. Özellikle orada bulunan Türk şirketlerine, Türk kurumlarına yakından ilgi gösteriyorlar. Afganistan ile Türkiye arasında köprü kaynağı oluyorlar."

Dihkanoğlu, artık Afganistan denildiği zaman akıllara savaş ve terör geldiğine dikkati çekti.

Ülkelerinden Konya'ya gelenlere önce ev bulmaya çalıştıklarını anlatan Dihkanoğlu, "Onları yardım kuruluşlarından ve devletin verdiği sosyal desteklerden yararlandırmaya çalışıyoruz. Türkiye büyük bir nimet ve Ortadoğu'nun cenneti. Afganistan'daki savaş ve zorluklardan kaçarak Türkiye'ye gelenler, Anadolu'yu bir değer olarak görüyor. Türk devletine, milletine özellikle hükümeti, bizim kardeşlerimize sahip çıkıp, maddi ve manevi destek verdi" diye konuştu.