KIRŞEHİR (AA) - Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Kazım Ceylan, İstanbul'da düzenlenen Medeniyet İnşası Türkiye Vizyonu Uluslararası Kongresi'nde, Ahiliğin temel referans değerlerden biri olmasının benimsendiğini söyledi.

Ceylan, düzenlediği basın toplantısında, Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından düzenlenen Medeniyet İnşası Türkiye Vizyonu Uluslararası Kongresi'nde "Ahilik ve Ahi Evran"ın model proje olarak ele alındığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde düzenlenen kongreye "Dünden Bugüne Türk-İslam Medeniyetinin İnşasında Ahilik" konulu bildiriyle katıldığını belirten Ceylan, şöyle konuştu:

"Ahi Evran-ı Veli’nin öncülüğünde Kırşehir merkez olmak üzere bütün Selçuklu ve Osmanlı coğrafyasında 'Fütüvvetnameler' esas alınarak kendi Alplik, teşkilatçılık ve dayanışmacılık özelliklerini de katarak yeni bir Ahilik modeli ortaya kondu. Ahilik sayesinde Anadolu vatanlaştı. Coğrafya Türkçe şehir, nehir, dağ isimleriyle donatıldı. Göçebe Türkmenler yerleşik hayata geçti, herkes iş ve aş sahibi oldu. Ekonomi yerli Rumlardan ve Ermenilerden Türklerin eline geçti. 2023 ve 2071’deki medeniyet vizyonunda ve inşasında Ahiliğin özünde var olan milli, dini ve evrensel değerler olan kalite, üretim, emeğe saygı, doğruluk, dürüstlük, fedakarlık, cömertlik, dayanışma, helal lokma, kul hakkı esaslı Ahilik yeniden Türkiye’yi cihan devleti yapacaktır."

- Ahilikle ilgili çalıştay düzenlendi

Kongrede, Ahilik ve Ahi Evran-ı Veli'nin model proje olarak kabul edildiğini vurgulayan Ceylan, ayrıca "Ahilik ve Ahi Evran Projesi" kapsamında "Üretim, Tüketim ve Sosyal Sorumluluk İş Modeli" başlığı ile bir çalıştay düzenlendiğini dile getirdi.

Ceylan, çalıştay etkinliklerinin bundan sonra tema çalıştayları, Ahilik kültürü bölge toplantıları, Ahilik ve Ahi Evran forumu, karar alıcılara brifing toplantıları şeklinde devam edeceğini kaydetti.

Medeniyet inşası çerçevesinde model proje olarak tasarlanan Ahilik ve Ahi Evran Projesi ile akademik çevreler ve düşünce kuruluşlarının bir araya getirilmesinin amaçlandığını anlatan Ceylan, bu çerçevede Türkiye’de kamu, akademi, STK’lar ve iş dünyası temsilcilerinin dahil olacağı bir tartışma platformu oluşturulmasının planlandığını sözlerine ekledi.