Aile hekimleri tüm Türkiye’de nöbetlere karşı 12 Aralık’ta iş bırakma eylemi yapacak. 13 Aralık’ta ise Ankara’da miting düzenlenecek.

Mersin Aile Hekimleri Derneği üyeleri, Tabip Odası’nda basın toplantısı düzenleyerek, nöbetlere karşı tepkilerini dile getirdiler. Burada aile hekimleri adına açıklama yapan Mersin Tabip Odası Başkanı Ful Uğurhan, Türkiye’de koruyucu sağlık hizmetlerinin vardığı noktanın oldukça ürkütücü hale geldiğini savunarak, "Aile sağlığı merkezleri halkın hastalıklarından korunmasında, sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam değişikliklerinin davranış kalıbına dönüşmesinde görev alan en önemli birimlerdir. Maalesef ASM’ler bu kadar önemli görevler yerine ağırlıklı olarak ilaç tekrarlarının yapıldığı, bina, elektrik, su, ısınma gibi mali işlerin giderilmesi için zaman harcandığı, performans kaygısı nedeniyle mesleki birimin hastaya yeterince sunulamadığı, hekimin hastasından saygınlık yerine şiddet gördüğü birimlere dönüşmüştür. Çocuk felci aşılaması, İstanbul’un 6 ilçesinde 0-59 aylık çocukların ancak bir kısmına yapılabilmiş, kökünü kazıdığımız kızamık vakaları tekrar görülmeye başlamıştır" dedi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na da seslenen Uğurhan, "Aile hekimlerini belirsiz statülerinden, verilen keyfi ceza puanlarına, iş fesihlerine, güvencesiz çalışmalarına, ücretli izin haklarının olmayışına, mesleki bağımsızlığının yitirilmesine kadar birçok sorun devam ederken, bu sorunların çözümü için hiçbir adım atılmazken, sizleri ek olarak cumartesi dahil gece geç saatlere dek çalıştıracağım demeniz vicdanınızı yaralamıyor mu? Haftada 40 saati aşmayacak, hafta için günlük 8 saatlik çalışma düzeni içinde çalışmaya devam edeceklerdir. Bunun dışında ek çalışma saatleri ya da hafta sonu çalışma dayatmalarına karşı mücadelelerini her türlü eylem biçimiyle sürdürme kararlığı içerisindedirler. Aile hekimleri bu haksızlıkların kısa bir süreç içerisinde sonlanmayacağını çok iyi biliyor ve bu nedenle Türkiye’nin her yerinde 12 Aralık günü yapılacak iş bırakma ve 13 Aralık günü Ankara’da yapılacak mitinge buradan tüm gücümüzle katılacağız" şeklinde konuştu.