Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON)’nun yönetim kurulu toplantısına katıldı.

Milletvekili Üstün, şuan gündemde olan Müteahhitlik Hizmet Kanunu’nun hazırlanmasını desteklediğini söylerken, artık her önüne gelenin müteahhitlik yapmaması gerektiğini belirtti. Üstün, müteahhitlik mesleği insan hayatı ile doğrudan ilişki olduğu için, bu sektöre girerken bazı şartların olması gerektiğini söyledi. Milletvekili Üstün, “Meselenin özü şudur; İnsanlar ömür boyu çalışıp, emek verip, ekmeğinden artırıp bir ev sahibi olmak istiyor. Bunun karşında hizmetini en verimli şekilde almak istiyor. Geçmişte bazı müteahhitlerin yaptığı hatalardan dolayı doğal afetlerde vatandaşlarımızın sıkıntı çekmesine, hatta can kaybına sebebiyet vermiştir. İşte bu düzenleme ile her önüne gelen müteahhitlik yapamayacak. Bu kanunla mesleki yasaklılık yerine, ’şartları taşıyacaksan belli sıkıntıları göğüsleyeceksen girebilirsin’ uygulaması getirilecek” dedi.

Tüm müteahhitlerin sicilinin tutulacağını ifade eden Üstün, “Van Depremi ve Düzce Depremi’nde birçok vatandaşımızı işini iyi yapmayan müteahhitlerimiz yüzünden kaybettik. Birçok meslek dalında şartlar aranırken insan hayatı için çok önemli olan inşaat sektöründe hiçbir şart aranmıyor. Düzenleme ile müteahhitlikte kazanılmış haklar korunacak. Ancak, faaliyet alanı ile ilgili bu zamana kadar meslekte ağır kusur işlemiş ve mesleki anlamda dolandırıcılık yapanlara artık geçiş olmayacak. 1999 yılında Bolu Düzce’de yaşanan depremde yaptıkları binaları yıkılan müteahhitler artık müteahhitlik yapamayacak. Böylece müteahhitlerin sicili tutulurken, yanlış iş yaptıklarında meslekten men edilecekler. İki kere bir daireyi satan müteahhitten adli sicil kaydı istenecek. Sicili kötü olan bulunmuş müteahhidin mesleğe giriş yasağı olacak” diye konuştu.