DİYARBAKIR (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Sıkıntılarımız yok mu? Elbette var. Hatalarımız olmadı mı geçmişte? Elbette oldu. Fakat merak etmeyin, bu sorunların hepsine çözüm getirme iradesi, kardeşlik bağlamında çözüm bulma iradesi bizdedir. Bu sıkıntıların hepsini birlikte aşacağız. Bunları da, bu zor günleri de hep beraber geçeceğiz. Bu ülkede hiçbir yara açıkta kalmayacak. Hiçbir yara kanamaya devam etmeyecek. Huzurumuza kasteden kim olursa olsun adalete hesap verecek" dedi. 

Davutoğlu, partisinin Diyarbakır'daki mitinginde yaptığı konuşmada, "peygamberler diyarı, sahabeler şehri" olarak nitelendirdiği Diyarbakır'ın "dik duruşuyla" kendilerini karşıladığını belirterek, "İmanınla, vakarınla güzelsin, dimdiksin Diyarbekirli" diye konuştu.

Ankara'nın, Konya'nın, bütün şehirlerin kardeş olduğunu belirten Davutoğlu, "Siz, biz yok, biz, hep beraber Türkiye'yiz" dedi.

Diyarbakır'a doymadığını belirten Davutoğlu, "Bu, Diyarbakır'a dördüncü gelişim. Son olarak Kurban Bayramı namazında beraberdik. Emin olun, bilin, şahit olun ki biz yüreğimizle Diyarbekirliyiz. Diyarbakır'dan hiç kopmadık, kopmayacağız, gönlümüzde hep sizinle beraber olacağız" ifadesini kullandı.  

"Her haliyle bize Kudüs'ü, Şam'ı, Bağdat'ı, Musul'u, Bursa'yı, Konya'yı, İstanbul'u hatırlatan Diyarbekir'e selam olsun" diyen Davutoğlu Diyarbakır'in ilçelerini sayarak, "Bizi böyle yağmur altında, saatlerce bizi bekleyen, gönlümüze hitap eden, yüreğimizin köşesinde yer tutan Diyarbekirliyle gurur duyuyoruz. Fırat'ın ikiz kardeşi Dicle'ye, Malabadi Köprüsü'ne selam olsun" diye konuştu.  

- "Yürekleri parçalamak isteyenlere inat, yüreklerimizi birleştirmeye geldim"

Diyarbakırlılarla halleşmeye, konuşmaya, sohbet etmeye, gönül gönüle, diz dize, yürek yüreğe olmaya geldiğini dile getiren Davutoğlu, "Yürekleri parçalamak isteyenlere inat, yüreklerimizi birleştirmeye geldim. Cumhurun bayramı Cumhuriyet Bayramı'nı sizlerin arasında, sizlerle birlikte kutlamaya geldim. Artık bayramları hep Diyarbekir'de yapıyoruz. Kurban Bayramı'nda buradaydım, Cumhuriyet Bayramı'nda buradayız. Bu acı günlerden sonra inşallah Diyarbakır'da her gün bayram olacak" dedi.  

Diyarbakırlılar ile "özel bir günde" bir araya gelmek için, miting tarihi olarak bugünü seçtiğini söyleyen Davutoğlu, "Güzel ve anlamlı bir günde gelmek istedim. Çünkü Cumhuriyet Bayramı'nın en fazla anlam kazandığı şehirlerimizin başında Diyarbekir gelir. Buradan İstiklal Savaşı şehitlerimiz başta olmak üzere bu vatanın dirliği, birliği, onuru ve kardeşliği için şehadete yürüyen bütün kardeşlerimize Cenab-ı Hak'tan rahmet diliyorum. Yalnızca Diyarbakır'dan değil, bu vatanın her köşesinden insanımız, milletimizin istiklali için can verdiler" diye konuştu. 

Miting alanındaki vatandaşların "Kahrolsun PKK" sloganı atması üzerine Davutoğlu, "Kardeşi kardeşe düşman kılanlar, ister PKK olsun ister DHKP-C olsun, hepsi kahrolacaklar. Sizin kardeşlik iradeniz karşısında hepsi mutlaka tarih önünde hesap verecek" ifadesini kullandı. 

Vatandaşlara, "Size, Türkiye'nin her yanından selam getirdim" diyen Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:  

"Miting yaptığım İzmir'den, Bursa'dan, Kocaeli'den, Samsun'dan, Trabzon'dan, Erzurum'dan, Şanlıurfa'dan, Kahramanmaraş'tan, dün Malatyadaydım, oradan selam getirdim. Özellikle Diyarbekir'e selam ettiler, kardeşlik selamlarını gönderdiler. Kardeşlik selamlarını alıyor musunuz? 81 vilayeti kardeş kılan AK Parti'nin selamını alıyor musunuz? Her şeye rağmen son nefese kadar, son ana kadar kardeşlik diye haykıracak mıyız? Birlik diye haykıracak mıyız? Beraberlik diye haykıracak mıyız? Sizin selamınızı da yarın doğduğum şehir Konya'ya götüreceğim. Yüreğimin şehri Diyarbekir'den, doğduğum şehir, gönlümün şehri Konya'ya götüreceğim. Bilin ki biz ne kadar Konyalıysak o kadar Diyarbekirliyiz. Biz ne kadar Diyarbekirliysek o kadar Konyalıyız. Bizi tarih boyunca hiçbir güç birbirinden koparamadı, koparamayacak."

- "Huzurumuza kasteden kim olursa olsun, adalete hesap verecek"

Diyarbakırlılara, "Bizim dinimiz bir, kıblemiz bir, geçmişimiz bir, kaderimiz bir, geleceğimiz bir, her şeyimiz bir ve beraber" diye seslenen Davutoğlu şunları kaydetti:

"Sıkıntılarımız yok mu? Elbette var. Hatalarımız olmadı mı geçmişte? Elbette oldu. Fakat merak etmeyin, bu sorunların hepsine çözüm getirme iradesi, bu sorunların hepsine bir şekilde, mutlaka, kardeşlik bağlamında çözüm bulma iradesi bizdedir. Bu sıkıntıların hepsini birlikte aşacağız. Hiç merak etmeyin. Bunları da, bu zor günleri de hep beraber geçeceğiz. Bu ülkede hiçbir yara açıkta kalmayacak. Hiçbir yara kanamaya devam etmeyecek. Huzurumuza kasteden kim olursa olsun, adalete hesap verecek. 

12 yaşındaki Fırat'ı katledenler, bir çorbacıda garsonluk yapan o yiğit Şeyhmus'u, garip Şeyhmus'u katledenler, o çorbacıda oğlu için düğün hazırlığında gidip de çorba içen Osman Bey'i katledenler, Erzurum-Kemah yolunda 60 yaşındaki Makbule teyzeyi katledenler mutlaka hesap verecek. Mutlaka hesap verecekler. Fırat 12 yaşında oyun çağında bir çocuktu, Şeyhmus ekmeğinin derdinde bir işçi kardeşimizdi, Osman oğlunu evlendirme derdinde bir vatandaşımızdı, Makbule teyze nice yıllar torunlarını sevmek istiyordu. Bu kendi halindeki kardeşlerimiz, bu yiğit Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kardeşlerimiz, bu yiğit Kürt kardeşlerimiz, terör örgütünün kurşunlarına, mayınlarına hedef oldular."

- "Medeni Konak demokrasi şehidimizdir"

Nusaybin'de, AK Parti Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı Medeni Konak'ı "kalleşçe" öldürenlerin mutlaka hesap vereceklerine vurgu yapan Davutoğlu, "Zannediyorlar ki bu yiğit Kürtler, bu yiğit Türkler, bu vatanın evlatları böyle kalleşçe saldırılar karşısında sinerler, korkarlar, geri çekilirler, sandık başında durmaktan çekinirler. Aziz Diyarbakırlılar, yiğit Diyarbakırlılar, Medeni Konak kardeşimiz adına size soruyorum, onun emaneti adına size soruyorum, sizler bu tehditler karşısında korkar mısınız? Siner misiniz? Sandığı kimseye terk eder misiniz?" dedi. 

Medeni Konak'a Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileklerini yineleyen Davutoğlu, "O artık gönlümüzde, artık bir demokrasi şehidimizdir" diye konuştu. Davutoğlu, alandaki vatandaşlardan Medeni Konak için Fatiha okumalarını rica etti. 

(sürecek)