ŞANLIURFA (AA) - AK Parti Genel Başbakanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Oslo görüşmelerine yönelik açıklamalarına ilişkin "Bugün de çıkmış Paralel Yapı'dan aldığı telkinlerle bizlere çamur atıyor. 'Oslo belgelerini gördüm, halka açıklamıyorlar' diyor. Çık sen açıkla o zaman, ne diyorsan açıkla. Karnından konuşmak siyasetçiye yakışmaz. İşte buradayız. Her şeyin hesabını verir, ama millete meydan okuyanın da hesabını sorarız"" dedi.

Davutoğlu, partisinin Şanlıurfa mitinginde, Kılıçdaroğlu'nun bir şehidin ailesini ziyaretinde, "utanmadan, sıkılmadan", "PKK niye silah bıraksın ki?" diye sorduğunu aktardı.

Davutoğlu, "Sayın Kılıçdaroğlu, sen PKK'nın avukatı mısın? Sen 'Teröre sırtımızı dayadık' diyenlerin yoldaşı mısın? Anamuhalefet lideri olarak nasıl böyle bir cümle kullandın?" diye sordu.

Ankara'daki terör saldırısının ardından Kılıçdaroğlu ile görüştüklerini anımsatan Davutoğlu, Kılıçdaroğlu'nun daha sonra görüşmede konuşulanlara ilişkin "Açıklarsam, zor durumda kalır" dediğini anımsattı.

"Açıklamazsan namertsin" ifadesini kullanan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz zor durumda kalacak hiçbir sözü ağzımızdan çıkarmayız. Biz, milletimizin huzuruna çıkamayacak hiçbir sözü ağzımızdan çıkarmayız. Ne biliyorsa, açıklasın. Bugün de çıkmış Paralel Yapı'dan aldığı telkinlerle bizlere çamur atıyor. 'Oslo belgelerini gördüm, halka açıklamıyorlar' diyor. Çık sen açıkla o zaman, ne diyorsan açıkla. Karnından konuşmak siyasetçiye yakışmaz. İşte buradayız. Her şeyin hesabını verir, ama millete meydan okuyanın da hesabını sorarız.

Paralelin bu yalanlarına, inanan kalmadı. Kendileri bile inanmıyor artık. Bir tek Sayın Kılıçdaroğlu tekrar o yalanlara sarılmaya kalkıyor. Bunlar siyasi ahlaktan, siyasi erdemden nasibini almamış. Biz sorumlu bir siyasetçi olarak geldik ve sizi istişare etmeye çağırdık. Ama sonunda Sayın Kılıçdaroğlu baş başa yaptığımız görüşmeden şantaj çıkarmaya, bize dönüp o görüşmede devlet mahremiyeti içinde söylediğimiz hususları açıklayacağını söyleyerek tehdit etmeye kalkıyor."

Alandakilere "Siz beni tanırsınız ben böyle tehditlere boyun eğer miyim? Şantajlara boyun eğer miyim? Yedi düvele, Birleşmiş Milletler zeminlerinde, dünyanın her yerinde meydan okumuşuz, bunlara pabuç bırakır mıyız?" diye soran Davutoğlu, "Hayır" yanıtını aldı.

Terörün hedefinin sadece AK Parti olmadığını belirten Davutoğlu, hedefin Türkiye, millet, Şanlıurfa'nın temsil ettiği kardeşlik, birlik, huzur, işçinin, esnafın, çiftinin sanayicinin alın teri ve vatan için üretilen değerler olduğunu söyledi.

- "Türkiye'ye kötülük edenle mücadeleden asla geri durmayacağız"

Düşman ordusu geldiğinde ve Şanlıurfa'yı sahipsiz zannettiğinde, ilde yaşayanların dedelerinin "Burası sahipsiz değil" dediğini anlatan Davutoğlu, "Şimdi de biz diyoruz, onlara ve onların arkasındaki bütün nifak odaklarına söylüyoruz. Bu ülke sahipsiz değil, bu millet yalnız değil, Türkiye'ye kötülük edenle mücadeleden asla geri durmayacağız, al bayrağa savaş açanlara asla asla meydanı bırakmayacağız. Ama geçmişte olduğu gibi bu milletin, farklı kesimler üzerinde, vesayet kurulmasına, hukukun askıya alınmasına, insan hak ve özgürlüklerinin çiğnenmesine, ret politikalarına da asla izin vermeyeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Hangi köken, inanç ve mezhepten olduğuna bakmadan herkesi kardeş bildiklerine işaret eden Davutoğlu, Veda Hutbesi'nde söylendiği gibi kavmiyetçiliğin her türlüsünü ayaklarının altına aldıklarını vurguladı.

AK Parti'nin açılım süreciyle de demokratikleşmeyle de Çözüm Süreci ile de insanlara verilen önemi ortaya koyduğunu aktaran Davutoğlu, "Gençlerimiz ölmesin, analarımız ağlamasın diye bir yola çıktık. Tehditlere, şantajlara, terörden beslenenlerin baskılarına rağmen bu yola çıktık ve yürüyoruz. Silahları tekrar eline alanlar, bu milletin evlatlarını şehit edenler, sokakları yakıp yıkanlar barıştan bahsedemezler" dedi. 

(Sürecek)