ADIYAMAN (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Biz milleti birleştirmeye yürürken HDP zihniyeti milleti bölmeye kalkıyor. Diyanet'ten ne istiyorlar? Aslında dertleri Diyanet üzerinden, Diyanet tartışması üzerinden Türkiye'de Alevi-Sünni ayrımını tahrik etmek" dedi.

Davutoğlu, partisinin Sakarya Caddesi'ndeki mitingindeki konuşmasına, "sahabeler şehri" Adıyaman'ı selamlayarak başladı.

Kentin manevi değerlerini selamlayan ve bir Adıyaman türküsünün "Dağlarında kar boranı, yiğit dolu her bir yanı" dizelerini paylaşan Başbakan Davutoğlu, alandakilerce alkışlandı.

Alandakilerin "Adıyaman'a hoş geldin" sloganlarına ve ilgisine, "başım, gözüm üzerine" anlamına gelen Kürtçe, "Serçava serseran" ifadeleriyle karşılık veren Davutoğlu, kendisinden önce "dostu, kardeşi" Tunus Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi'nin konuştuğunu hatırlattı.

Türk ile Tunus bayrakları arasındaki benzerliğe dikkat çeken Davutoğlu, şunları söyledi:

"Tunus Bayrağı ile al bayrağı yan yana koyduğunuzda birbirine benzerliği dikkat çeker. Çünkü bizim ecdadımız Kuzey Afrika'ya giderken, Turgut Reis, Sinan Paşa giderken, bu al bayrağı götürürken üzerindeki hilali İslam'ın sembolü olarak götürdü. Onun için biz, nerede bu al bayrak dalgalansa 'İzzet, onur var' diyoruz."

Alandakilere "Bu al bayrağı Türkiye'nin her yerinde dalgalandıracak mıyız? Bu al bayrağı kim hedefine alırsa, kim bu al bayrağı reddederse üzerindeki hilali, üzerindeki İslam'ı, Tunus'u, Pakistan'ı, Azerbaycan'ı reddetmiş olur. Dünyada 20'ye yakın milletin bayrağında, al bayrağın sembolleri hilal ve ay vardır. Biz hilali bu İslam ve özgürlük, tevhit hilalini dünyanın her yerinde dalgalandıracak mıyız?" diye sordu.

Alandakilerin hep bir ağızdan "Evet" yanıtını vermesi üzerine Davutoğlu, "Bu hilalin anlamını bilmeyenler duysun. Bu yıldız istiklalimizin, istikbalimizin sembolüdür" ifadesini kullandı.

Gannuşi'nin konuşmasında "AK Parti'nin zaferi sadece Türkiye için değil bütün dünya için önemlidir" dediğini ve sözleriyle bunu kastettiğini belirten Ahmet Davutoğlu, tarihi bir eşikte olunduğunu söyledi. Başbakan Davutoğlu, şunları söyledi:

"7 Haziran seçimlerine çok sayıda parti giriyor görünüyor ama aslında iki zihniyet gidiyor. Bir zihniyet, bu al bayrağın sembolü olan her şeyi savunuyor ve Türkiye'de kardeşliği egemen kılmak için, Türkiye'nin birliğini, beraberliğini, istiklalini ve istikbalini teminat altına almak için yola çıkıyor. Bu hareketin, bu zihniyetin adı AK Parti'dir. Karşısında ise farklı görünümlerde, farklı renklerde ama aynı bir zihniyet var, milletin arasına fitne sokmak isteyen, bu milletin birliğini, beraberliğini bozmak isteyenler. Tarihte Sultan Alparslan'ın arkasında duranlar, Türk-Kürt bütün Anadolu halklarıydı. Sultan Selahaddin Eyyubi ile Kudüs'e yürüyenler bütün Ortadoğu halkıydı, Haçlı Seferleri'ne karşıydı. Sultan Selim ile yürüyen İdris-i Bitlisi bu toprakların birliğini temsil ediyordu. Sultan Abdülhamid ile Hamidiye Alayları'nda Anadolu'yu savunan, Yemen'e yürüyenler de yine Türklerin, Kürtlerin, Sünnilerin, Alevilerin birliğini savunuyordu. Çanakkale Savaşı'na, Sarıkamış'a, Yemen'e yürüyenler de İstiklal Harbi'nde İzmir'e yürüyenler de yine bu hilal için yürüyordu."

"7 Haziran'da yeni bir kutlu yürüyüşe var mısınız? Bu hilal için, istiklal, istikbal için yürüyüşe var mısınız? Tuzakları bozmaya var mısınız, yeni bir destan yazmaya var mısınız?" diye soran Davutoğlu, alandakilerden "Evet" yanıtı aldı.

- "Yeni bir parti kursunlar adına 'CHDP' desinler bari"

Alandakilerden CHP, MHP ve HDP'nin söylemlerine bakmalarını isteyen Ahmet Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bakın CHP ve HDP aynı zihniyetin ikiz çocukları, aynı zihniyetin iki yansıması, aynı tarihten kopuşun adları. İkisi de Diyanet'e karşı çıkıyor. Birisi vaktinde bu semalarda ezanın aslını silmiş ve 'Türkçe ezan' diyerek onlarca yıl tevhidin sembolü olan 'Allahü Ekber' sesini semalardan silmeye kalkmıştır. Tek parti CHP'si."

Alandakilerin tekbir getirmeleri üzerine, Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Allah bu tekbirleri bu semadan bir daha indirmesin. Musalla Camisini biliyorsunuz, CHP döneminde hapishaneye çevrilmişti. Çünkü CHP'nin derdi milletin tarihiyle, diniyle, kültürüyleydi. Selçuklu'ya, Osmanlı'ya karşıydı. Bakıyorsunuz HDP de CHP'nin Türklere yaptığını HDP de Kürtlere yapmak istiyor. O da Diyanet ile uğraşıyor. Biz milleti birleştirmeye yürürken HDP zihniyeti milleti bölmeye kalkıyor. Diyanet'ten ne istiyorlar? Aslında dertleri Diyanet üzerinden, Diyanet tartışması üzerinden Türkiye'de Alevi-Sünni ayrımını tahrik etmek. Buradan, Adıyaman Meydanı'ndan haykıralım, Alevi-Sünni, Türk-Kürt ebediyen kardeş olacak mı? Sultan Alparslan'ın, Sultan Selahhaddin Eyyubi'nin emanetine sahip çıkacak mıyız? İstiklal Harbi'nin, Çanakkale Savaşı'nın sembolü olan hilali bu semalarda ebediyen dalgalandıracak mıyız? İşte bizim çağrımız bu, birlik-dirlik çağrısı, hep beraber geleceğe yürüme çağrısı. 7 Haziran'da birlik davasını yürütenlerle, bölünme davasının peşinde olanlar yarışacak. Son günlerde CHP Genel Başkanı ne diyorsa HDP Eş Başkanı da onu söylüyor. HDP Eş Başkanı ne diyorsa CHP de onu söylüyor. Niye biliyor musunuz? Bunlar birbirlerinin ruh ikizi dedik. Şimdi yeni bir parti kursunlar, adına 'CHDP' desinler bari. Çünkü zihniyet aynı. Biri Diyanet'e karşı, diğeri de karşı. Biri imam hatibe karşı diğeri de karşı. Biz bir daha imam hatiplerin kapatılmasına izin verir miyiz? Biz bu milletin imanına, örfüne, kültürüne savaş açanlara bu meydanları bırakır mıyız? 2002'de Türkiye tekrar o tarihi şuurla buluştu. Şimdi de geleceğe yürüyoruz. İşte nasıl Malazgirt Savaşı ile Anadolu yeniden inşa edildiyse inşallah yeni Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Türkiye'de birlik ve beraberlik inşa edilecek."

Alandakilere "Bir olmaya, iri, diri olmaya var mısınız" diye soran ve sorusuna olumlu yanıt alan Davutoğlu, "Türkiye'de öyle bir dönem başlatacağız ki Türkiye'den doğan güneş sadece Türkiye'yi değil, Ortadoğu'yu, İslam alemini, bütün bir insanlığı aydınlatacak" diye konuştu.

Davalarının birlik ve beraberlik olduğunu belirten Davutoğlu, "HDP Eş Başkanı geçen gün bırakınız Türkiye'deki kültürü anlamayı, en basit, temel ilkemizi bile anlamaktan yoksun. Ne dedi? 'Kudüs Yahudilerin kutsal mekanıdır' dedi. Aziz Kudüs, Adıyaman'ın kardeşidir, sahabeler şehri Adıyaman, Kudüs'ü kaderine terk eder mi? 'Kudüs Yahudilerindir' diyenlere bu meydanları bırakır mısınız? Kudüs İslam'dır, İslam kalacaktır. Bizim kutsal mekanımızdır" ifadelerini kullandı.

(Sürecek)