ESKİŞEHİR (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, muhalefet liderlerine çağrıda bulunarak, "27 Mayıs'ı birlikte lanetleyelim, 12 Mart'a, 12 Eylül'e birlikte tavır koyup, sivil anayasayı birlikte yazalım. 28 Şubat'ın kalıntılarını birlikte temizleyelim. Ama onlar yapmadılar. Hala ses veriyoruz, sesleniyoruz ama çıkıp da mertçe ne Kılıçdaroğlu ne Bahçeli 'bütün darbelere karşıyız' diyemedi. 'İşte 27 Mayıs darbesini lanetliyoruz' desinler ve milletin huzuruna öyle çıksınlar" dedi.

Başbakan Davutoğlu, partisince Sıhhiye Meydanı'nda düzenlenen mitingde halka hitap etti.

Davutoğlu, konuşmasına, "Kahramanların şahı Seyit Battal Gazi'ye selam olsun, Türkçemizin piri Yunus Emre'ye selam olsun, Nasrettin Hoca'ya selam olsun, demokrasimizin piri Adnan Menderes'e ve onun şehit arkadaşı Hasan Polatkan'a selam olsun" şeklindeki sözleriyle başladı.

"Gelin alıp, gönül verdiğim Eskişehir'e selam olsun" diyen Davutoğlu, alana asılan "Yesevi'nin Hikmeti, Mevlana'nın emaneti, Yok Milletin Endişesi, Eskişehir'in eniştesi" yazılı pankartı okudu.

Davutoğlu, "Bugün benim gönül günüm. Afyon, Sare Hanım'ın doğduğu yer, büyüdüğü yer Eskişehir. Dolayısıyla Eskişehir'den gelin aldım" ifadelerini kullandı.

Alandakilerin "Mücahit Başbakan" şeklinde bağırması üzerine Davutoğlu, "İstiklal Harbi'nde, savaşın en büyüğünü, en güzel yiğidini, bir cihat vermiş olan, bu vatan topraklarının, İstiklal Harbi'nin merkezi Eskişehir'e selam olsun" sözleriyle karşılık verdi.

Eskişehir'deki mitinge gecikmeli katıldığını belirten Davutoğlu, kendisini bekleyenlere teşekkür etti. Davutoğlu, "Gecikmeme rağmen biliyordum, hava kararsa da yağmur da yağsa ne olursa olsun 'Eskişehir, eniştesini bekler' dedim ve beni mahcup etmediniz. Bir kez daha teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Mitinge katılımın yoğun olduğunu, alanın gerisinde bulunanları göremediğini dile getiren Davutoğlu, kendisini balkondan dinleyenlere de teşekkür etti.

"Biz, Eskişehir'i gönlümüze yazmıştık anlaşılan Eskişehir de bizi gönlüne yazmış" diyen Davutoğlu, "Eskişehir'in tarihi, Eskişehir'in dili, insanı bizi konuşur" dedi.

Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Eskişehir'den selam göndermek istediğini ifade etmesi üzerine alandakiler, "Recep Tayyip Erdoğan" şeklinde slogan attı.

Dün, Yassıada'da şehit Başbakan Adnan Menderes'in huzurunda bulunduklarını anımsatan Davutoğlu, "Orada bir yiğit daha vardı, Hasan Polatkan. Allah rahmet eylesin, bu Miraç Kandili'nde sizlerin miracınızı tebrik ediyorum hem de şehitlerimize rahmet diliyorum" diye konuştu.

-"Eskişehir Havalimanı'nın adını, ‘Hasan Polatkan Havalimanı' yapıyoruz"

Eskişehir'deki havalimanının da ismini değiştirme kararı aldıklarını bildiren Davutoğlu, "Biraz önce, indiğim Eskişehir Havalimanı'nın adını 'Hasan Polatkan Havalimanı' yapıyoruz. Ta ki inen her uçak, gelen her yolcu, giden her yolcu, Türk demokrasi tarihinin bu aziz şehidine hürmet etsin, Fatiha bağışlasın" değerlendirmesinde bulundu.

- "Milli iradeden bir santim dahi taviz vermeyeceğiz"

Vatandaşlardan, 7 Haziran'da bir demokrasi dersi vermesini isteyen Davutoğlu, bu ilden AK Parti için 5 milletvekili istedi. "Siz, bize 5 milletvekili verin, inşallah 6. milletvekiliniz, enişteniz Ahmet" diyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi gelin hep beraber muhasebe yapalım. Bundan 65 yıl önce, 1950'de, 14 Mayıs'ta, Adnan Menderes, milli iradeyle iktidara geldi. Daha önemlisi, Eskişehir'in farkını gösteren, özellikle, 1 Mayıs 1948'de demokrasi yoluna çıkarken, Adnan Menderes'in ilk miting yaptığı şehir, Eskişehir. Çünkü, Menderes biliyordu ki Eskişehir'i arkasına alan, milli iradeye sahip çıkar. Eskişehir, Türk demokrasinin beşiği olacak. O mübarek insan, demokrasi fatihi ve şehidi millete hizmetten başka bir şey düşünmedi ama darbeciler onu ve aziz iki arkadaşını şehit ettiler. Dışişleri Bakanı olduğumda, İstanbul'a ilk ziyaretimde, Zorlu'yu ziyaret ettim, Hasan Polatkan'a Fatiha bağışladım. Başbakan olduğumda, Ebu Eyyüb-el Ensari'den, Fatih Sultan Mehmet'ten sonra Adnan Menderes'in huzuruna vardım. Demokrasi fişeğini, işaret fişeğini burada yaktığı için buradayım. Kim ne yaparsa yapsın, hangi tuzağı kurarsa kursun, Eskişehir şahit olsun ki demokrasiden, özgürlüklerden, milli iradeden bir santim dahi taviz vermeyeceğiz."

- "Bir daha kimse, bu milletin iradesine set vuramayacak"

Yassıada'nın özgürlük adası olacağını, bu adada gençlerin demokrasinin kıymetini bilmesi için müze kuracaklarını söylediğini anımsatan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Bir çağrıda daha bulundum. Bugün de bulundum; muhalefet liderlerine, 'gelin hep beraber geçmişteki bütün darbelerin, vesayet planlarını, milli iradeye set vuran bütün teşebbüsleri birlikte lanetleyelim.' Bir kez daha sesleniyorum, 27 Mayıs'ı birlikte lanetleyelim, 12 Mart'a, 12 Eylül'e birlikte tavır koyup, sivil anayasayı birlikte yazalım. 28 Şubat'ın kalıntılarını birlikte temizleyelim. Ama onlar yapmadılar. Hala ses veriyoruz, sesleniyoruz ama çıkıp da mertçe ne Kılıçdaroğlu ne Bahçeli 'bütün darbelere karşıyız' diyemedi. 'İşte 27 Mayıs darbesini lanetliyoruz' bi desinler ve milletin huzuruna öyle çıksınlar.

İnşallah, bu özgürlük adası yapıldıktan sonra, 27 Mayıs'ta, Meclis'e kilit vurulan günde, Meclis'i inşallah Yassıada'da, Menderes'in aziz huzurunda toplantıya çağıracağız ve bir daha kimse bu milletin iradesine set vuramayacak. Hasan Polatkan'ın demokrasisine, mirasına sahip çıkacak mıyız? Kim ne yaparsa yapsın, kim ne tuzak kurarsa kursun, demokrasiyi egemen kılacak mıyız? Özgürlüklere sahip çıkacak mıyız?"

(Sürecek)