ANKARA (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "(HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a) İlk sorum şudur. Senin kardeşin dağda ne yapıyor? Neden inmiyor barış için çalışmıyor?" dedi.

Davutoğlu partisinin Mersin mitinginde, muhalefet partilerinin liderlerine "7 Haziran akşamı eğer başaramazlarsa istifa edip, bırakıp gitsinler" dedi.

Mersin'e doğu illerindeki mitinglerden halkın selamını getirdiğini belirten Davutoğlu, "Oradaki kardeşlerimiz diyor ki HDP başkanı ne yaparsa yapsın. Bizim kardeşliğimiz ezeli ve ebedidir. Milli kardeşlik projesi, çözüm süreci bu topraklarda kardeşlik için mutlaka başarıya ulaşacaktır" ifadesini kullandı.

Davutoğlu, HDP ve CHP liderlerinin Diyanet İşleri Başkanlığı ve imam hatip okullarını kapatacağı söylemlerini hatırlatarak, "Bir daha bu milletin dini ve inancıyla oynanmasına izin verir miyiz? AK Parti'yi bunlar karşısında güçlü kılmaya var mısınız? Mersin'i, Bitlis ile Diyarbakır ile Edirne ile Konya ile kardeş kılmaya var mısınız? Kardeşliğimizi ebedi kılacak mıyız?" diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a seslenen Davutoğlu, şunları söyledi:

"O zaman Demirtaş, batıda barış sözcülüğü, doğuda terör sözcülüğü yapma. Bazı sorular soruyorum Demirtaş'a. Burada Mersin'de Kürtler, Yörükler, Araplar barış içinde yaşıyor. Buraları karıştırmayın. Doğuyu, güneydoğuyu karıştırmayın. İlk sorum şudur. Senin kardeşin dağda ne yapıyor? Neden inmiyor barış için çalışmıyor? Yine soruyorum. Niye 6-7 Ekim olaylarında doğu ve güneydoğudaki kardeşlerimizi acı içinde inletecek şekilde sokaklara çıkardın insanları? Yasin Börü diye 16 yaşındaki civan gibi bir delikanlıyı 4. kattan atanları neden lanetlemedin? Seçim yaklaşınca terör sözcüsü, bitince barış sözcüsü. Böyle iki yüzlülük olmaz. Maskeni indir. Karşımıza öyle çık"

Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi de eleştirerek, alandakilere, "2002'de sen iktidardayken dünyada Türkiye'nin itibarı neydi diye sorun. Paramızın itibari var mıydı? TSK kendi silahlarını kullanabiliyor muydu? Milli gemimiz var mıydı?" dedi.

Dün Bitlis'ten Muş'a helikopterle geçerken, geçen hafta hizmete giren Türk yapımı "ATAK" helikopterleri olduğunu ifade eden Davutoğlu, 2023'te Toroslarda yüzde yüz Türk yapımı milli savaş uçağı uçacağını belirtti.

Davutoğlu, AK Parti iktidarından önce Türkiye başbakanının düşüncesinin değil, IMF başkanının fikrinin sorulduğunu söyledi ve "IMF borcunu kim bitirdi? Uluslararası alanda Türkiye'nin başını dik kim kıldı?" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin yılda 3,5 milyon dolarla dünyada en çok insani yardım yapan ülke olduğunu dile getiren Davutoğlu, yurt içinde de Van'a deprem sırasında 17 bin, Bingöl'e de 8 bin konut yapıldığını kaydetti.

Davutoğlu, Nepal depremine de yardıma giden ilk uçağın Türkiye Cumhuriyeti'nin uçağı olduğunu hatırlatarak, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Suriyeli sığınmacıları kendi ülkesine gönderme söylemine değindi.

Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Biz Toros yiğitleri gelmişiz, Toros'a konmuşuz. Bazı Türkmen obaları da gitmiş, Bayırbucak'a konmuş. Şimdi o obaların yiğitleri zulüm görürlerse ve bize gelirlerse biz kardeşlerimizi teslim eder miyiz? Bahçeli'ye soruyorum, neden dönüp Kılıçdaroğlu'na, 'Ben Türkmen yiğitlerini, yetimlerini vermem' demiyorsun? Aynı şey Demirtaş için de geçerli. Halep'ten, Haseke'den, Ayn el-Arab'tan gelen Kürt kardeşlerimizi de bağrımıza bastık. Allah şahit ki bu cihanda nefes alıp verirken, bir mazlumu dahi zalime teslim etmeyiz."

(Sürecek)