Düzce’nin Akçakoca ilçesinde bir madencilik şirketi tarafından Akkaya köyünde bulunan dolomit ocağı ve kırma-eleme-yıkama tesisine yönelik kapasite arttırma çalışmasına köy halkı tepki gösterdi.

Akkaya köyü Köçedüzü mevkiinde bulunan mevcut taş ocağının çalışma kapasitesini arttırmak için, köy halkıyla yapılan toplantıda, Bakanlık temsilcileri çeşitli görsel sunumlarla bilgilendirme yaparken, kapasite artırımının köylerine ormanlarına ve tarım ürünleri çeşitliliğine zararı dokunacağını ileri süren tüm konuşmacılar projenin uygulamasına karşı olduklarını yüksek sesle dile getirdi.

Söz konusu firma tarafından, Akkaya ilkokulunda "ÇED sürecine halkın katılımı" isimli toplantıya resmi kurumları temsilen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilisi Mühendis Hülya Atagün Bilge, Düzce Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri ve Akçakoca Orman İşletme Müdür Yardımcısı Recep Düşünmez katıldı.

Akkaya Köyü Muhtarı Refah Koçak’ın öncülüğünde bir araya gelen köy halkına destek olmak üzere, okulu dolduran kalabalığın içerisinde ise Düzce İGM üyesi Ömer Yıldız bazı köy ve mahalle muhtarlarıyla çeşitli sivil toplum örgütü temsilcisi yer aldı.

İki saate yakın süren toplantıda söz alan vatandaşlar, orman alanına yapılması düşünülen ilave taş kırma ve eleme tesisinin ormanı olmayan başka yerlere taşınması gerektiğini söyledi. Deniz ve doğa turizmi potansiyeline sahip bir bölgede, ülke için katma değeri yüksek fındık üretiminin yanı sıra, tarım - orman ürünleri çeşitliliği açısından zengin bir potansiyelin var olduğunun altını çizen vatandaşlar, planlanan kapasite artışının tüm bu zenginlikleri ortadan kaldıracağını ileri sürerek, projenin derhal iptal edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Mevcut ocak alanının 2 kilometre yukarısında yer alan patlayıcı stok deposunun olduğu alanda, Bizans medeniyetine ait arkeolojik kalıntıların bulunarak çıkartıldığını hatırlatan vatandaşlar, bölgenin sit alanı kapsamına girdiğini, yapılması düşünülen çalışmanın, bu mevzuat ve yönetmeliklere uygun olup olmamasının yeterince bilinmediğini de sözlerine ekledi.