United Cities and Local Governments (UCLG) Middle East and West Asia Section (MEWA) Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı Akıllı Şehirler İnovasyon Zirvesi, 26 ülkeden 200’ü aşkın belediye başkanının katılımı ve önemli konuşmacıların katıldığı panellerle gerçekleşti.

Yoğun katılımlarla gerçekleşen ve 2 gün süren zirvenin ilk gününde UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, UCLG-MEWA Eş-Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, UCLG-MEWA Eş-Başkanı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, UCLG Dünya Teşkilatı Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ‘Akıllı Şehirleşme’ye dair fikirlerini ve projelerini anlattı.

‘AKILLI BELEDİYECİLİK’

Zirvenin ikinci gününde ise 4 oturumlu paneller gerçekleşti. İlk oturumda ‘Akıllı Belediyecilik’ masaya yatırıldı. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın’ın moderatörlüğünde, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver ‘Akıllı Şehir’ konulu sunum yaptı. Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak, ‘Akıllı Şehir Kullanıcısı’ üzerine görüşlerini sunarken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanı Hakkı Tok, ‘Akıllı Şehir İstanbul’ adlı bir sunum yaptı. Bağcılar Belediyesi Bilgi İşlem Şefi Hami Suha Sefer, ‘Belediyecilikte Mobil Bilgi Yönetim Sistemleri’ üzerine çalışmalarını anlattı. Türk Philips A.Ş İş Geliştirme Müdürü Mehmet Aras ise ‘Şehirlerde Akıllı Yol Aydınlatma Çözümleri’ üzerine konuştu.

‘AKILLI ÇEVRE VE YENİLENEBİLİR ENERJİ’

‘Akıllı Çevre ve Yenilenebilir Enerji’ başlıklı 2. oturumun moderatörlüğünü ise Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Halil Avşar yaptı. Arap Kentsel Kalkınma Enstitüsü’nden (AUDI) Nuha Eltinay, ‘E- Belediyecilik ve Akıllı Vatandaşlık’ üzerine yaptığı tespit ve araştırmaları anlattı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Enerji Yöneticisi Ayşegül Tekerekoğlu, Gaziantep’te uyguladıkları ve ’Türkiye’de ilk’ olma özelliği taşıyan ’Yenilenebilir Enerji’ projelerini masaya yatırdı. Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta ise ‘Kentsel Dönüşüm’ üzerine İstanbul’da yaptıkları çalışmalardan bahsetti. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Ali Aslan da “Akıllı Şehir Kavramı, Neden Akıllı Şehir Neden Gaziantep” sunumu yaptı.

Konya Büyükşehir Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisleri Şube Müdürü Serdar Koyuncu ise Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (KOSKİ) Atık Su Arıtma Tesisinde Enerji Üretimi ve Mor Şebeke Uygulamaları’na dair çalışmalarına dikkat çekti. İstanbul Belediyeleri Bilgi İşlem Enerji Sanayi ve Ticaret (BELBİM) A.Ş. İş Geliştirme Müdürü Fatih Dereli de ‘Şehri Hızlandıran Teknoloji’ başlıklı sunumunda elektronik kartların kent ve ulaşım hizmetlerine entegrasyonunu anlattı. Adana Büyükşehir Belediyesi’nden Uzman Kimya Mühendisi Çağrı Ün ise “Belediye ve Tıbbı Atık Plastiklerinden Yakıt Eldesi ve Uygulanabilirliği” konulu sunum yaptı.

‘AKILLI ŞEHİRLER VE İLETİŞİM’

Zirvenin son günündeki 3. oturum ise “Akıllı Şehirler ve İletişim” başlığıyla Siirt Belediye Eş-Başkanı Tuncer Bakırhan’ın moderatörlüğünde gerçekleşti. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ‘Akıllı Şehir Uygulamaları’nı anlattı. İstanbul Belediyeler Bakım Ulaşım Telekomünikasyon Sanayi ve Ticaret (İSBAK) A.Ş. Etüt ve Planlama Müdürü Dr. Fatih Gündoğan, İstanbul’da uygulanan ‘Veri Toplama Güncelleme Yönetimleri ve Panaromik Görüntülerin Kullanımı’ sunumu yaptı. Konya Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Şube Müdürü Emra Sert, ‘Akıllı Belediye Uygulamaları’na dair çalışmaları anlatırken, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) adına konuşan SETA Uzmanı Hicran Çelikyay, ‘Akıllı Şehir Bileşenleri ve İstanbul’ sunumu yaptı. Ümraniye Belediyesi Bilgi Teknolojileri Müdürü Hakkı Ener Elçi ise ‘Akıllı Belediyecilik Nasıl Sağlanır’a dair ipuçları verdi.

‘AKILLI TRAFİK SİSTEMLERİ VE AKILLI ULAŞIM’

Zirvenin son oturumunda da AUDI’den Nuha Eltinay’ın moderatörlüğünde ‘Akıllı Trafik Sistemleri Akıllı Ulaşım’ konuşuldu. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Elektronik Haberleşme Teknikeri Ezman Adıbelli ‘Trafik Kontrol Sistemleri-Akıllı Kavşak Uygulaması ve Kontrol Merkezi’ üzerine konuştu. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Ulaşım ve Planlama Raylı Sistemler Daire Başkanı Hasan Kömürcü, ‘Gaziantep’te Akıllı Ulaşım Ve İletişim’ konulu sunum yaptı. İSBAK Genel Müdürü Kasım Kutlu ise ‘Akıllı Şehirler, Ulaşımda ve İletişimde Erişilebilirlik’ üzerine konuştu. TEMSA Global Sanayi ve Ticaret A.Ş Fabrika Müdürü İbrahim Eserce ise ‘Akıllı Ulaşım’ı anlattı.

Yoğun katılımla gerçekleşen ve 2 gün süren zirvede 26 ülkeden 200’ü aşkın belediye başkanı ve meclis üyesi bir araya geldi.