AKSARAY (AA) - ÖZKAN BEYER - "Anadolu Aslanı" olarak bilinen Aksaray Malaklısı'nın tanıtımı için kentin en önemli noktasına bu köpek cinsinin heykeli yerleştiren Aksaray Belediyesi, ayrıca Aksaray Malaklısı Koruma ve Bakım Merkezi kurdu.

Aksaray Malaklısı'nın şöhreti, son yıllarda yapılan tanıtımlarla yurt dışına kadar uzandı. En son Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bir çift Aksaray Malaklısı'nın hediye edilmesi, bu köpeklere ilgiyi daha da arttırdı.

Aksaray Belediyesi de ismi adeta kentle özdeşleşen bu köpek ırkının tanıtımı için çalışma başlattı. Belediye tarafından yaptırılan 2 metre yüksekliğinde, 3 metre uzunluğundaki Malaklı heykeli, şehrin en önemli noktalarından Aksaray-Konya karayolu girişindeki Otogar Kavşağı'na yerleştirildi.

Aksaray Belediyesi, ayrıca Malaklılara yönelik Koruma ve Bakım Merkezi kurdu. 3 bin 500 metrekarelik alana kurulan Malaklı üretim çiftliğinin, mart ayında açılması planlanıyor. Üretim çiftliğinde ilk etapta 50 köpeğin barınması planlanıyor.

Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde "Anadolu'da bir aslan gördüm" diye bahsettiği köpeğin Aksaray Malaklısı olduğunu söyledi.

Malaklı'nın daha da ön plana çıkması için çalışma başlattıklarını aktaran Yazgı, "Cumhurbaşkanımız şehrimize geldiğinde kendisine Malaklı hediye ettik. Bu köpekler şu anda Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, orada bekçilik yapıyor. Ayrıca bu köpeklerimiz, birçok Kültür ve Turizm İl ve İlçe Müdürlüklerinde bulunuyor" dedi.

Aksaray Malaklısı'nın kendisine özgü bir yapısının bulunduğunu anlatan Yazgı, "Bu köpeklerle geçmişte çok fazla ilgilenilmediği için geri planda kalmış. Amacımız bunların tanıtımını yapmak. Bu yüzden Malaklı çiftliği kurduk, çalışmalarımızı tamamladık. Yakında Malaklı üretim çiftliği oluşacak. Bu çiftlikte bir dönem unutulmaya yüz tutmuş olan ırkın, tekrar ön plana çıkmasını sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

Yazgı, şehri ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekmek amacıyla Otogar kavşağına Malaklı heykelinin yerleştirildiğini ifade etti.

- "Çoğu insan hala Malaklı'yı bilmiyor"

Aksaray Malaklısı Irkları Geliştirme Derneği (AKMİD) Başkanı Muammer Tıpırdamaz ise Aksaray Malaklısı'nın dünyadaki en iri köpek ırklarından olduğuna işaret etti.

Tıpırdamaz, Aksaray Malaklısı'nın medyada daha fazla yer bulmasıyla, geniş kesimler tarafından bilinmeye başlandığını belirterek, şöyle devam etti:

"Malaklı'ya ilgiden çok memnunuz. Aksaray Belediyesi tanıtım hususunda birtakım çalışmalar yapıyor. Bunları yakından takip ediyoruz, güzel şeyler oluyor. Fuarlarda sergilediğimiz köpekleri görenler, şaşkınlıkla bu ırkı ilk kez gördüklerini söylüyor. Çoğu insan hala Malaklı'yı bilmiyor. Dernek olarak tanıtımlarımıza devam ediyoruz."