MERSİN (AA) - Anamur ilçesinde bir grup köylü, Alaköprü Barajı'nın suları altında kalacak evlerinin yerine inşa edilen konutların eksiklerinin bulunduğunu öne sürerek durumu protesto etti.

KKTC Su Temin Projesi kapsamında inşa edilen Alaköprü Barajı'nın su tutma işleminin yapılacağı derivasyon tüneli önünde toplanan Akine, Ormancık ve Sarıağaç köylüleri, evlerinin su altında kalacağını ancak kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını iddia etti.  

Köylüler adına açıklama yapan Akine Köyü Muhtarı Süleyman Duman, barajda yarından itibaren su tutulacağını öğrendiklerini belirterek şunları söyledi:

"Devletin bizlere vermiş olduğu taahhütleri yerine getirmediği gerekçesiyle su tutulmasına tepki gösteriyoruz. Evlerimiz 50 ile 100 bin lira arasında istimlak edilmişken yapılan evlere 140 bin lira istenmektedir. Planlama yapılırken besihane düşünülmediğinden köylülerin hayvanlarını barındıracağı yerleri yoktur. Su tutulma işleminden önce ilgililerin çözmesi gereken pek çok sorun bulunmakta. Tüm bu sorunlar giderilmeden de su tutulma işleminin yapılmamasını talep ediyoruz."

Öte yandan CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe, CHP Anamur İlçe Başkanı Ayhan Güven ve MHP Anamur İlçe Başkanı Erdal Bulut da köylülere destek verdi. CHP Mersin Milletvekili Öztürk, konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

Ormancık, Sarıağaç ve Akine köylerine inşa edilen toplam 326 konut için 28 Ekim'de yapılan kura çekimi, hak sahiplerinin itirazı üzerine ertelenmişti. Hak sahipleri, konutların ve altyapı çalışmalarının tamamlanmadığını, çevre düzenlemesi yapılmadığını, söz verildiği halde 4 bin 500 metrekare tarımsal parselin tahsis edilmediğini ileri sürmüştü. Ertelenen kura çekimi ise geçen hafta köylülerin katılmaması üzerine resen gerçekleştirilmişti.