Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yarın Tunceli’yi ziyaret edecek olmasına ilişkin tepkiler sürüyor.

Tunceli Cemevi Başkanı ve Alevi Dedesi Ali Ekber Yurt, Bahçeli’yi cemevinde kabul edemeyeceklerini söylerken, CHP İl Başkanı Hüseyin Zeytin ise; vatandaşlara sağduyu çağrısında bulundu. MHP Lideri’nin ziyaretine ilişkin açıklamalarda bulunan Cemevi Başkanı ve Alevi Dedesi Ali Ekber Yurt, ziyaret programında cemevinin de bulunduğunu hatırlatarak, “Biz şunu çok iyi biliyoruz Bahçeli’nin ziyaret sebebi gerçekten burada Alevilerin sorunlarını dinlemek, onların sorunlarıyla hasbıhal olmak, onlarla dertleşmek değil. Bahçeli’nin ziyaretinin altında yatan şu var. Sayın Ahmet Davutoğlu’nun Salı günkü grup toplantısında kendisine hitaben cesaretin varsa Tunceli’ye, Dersim’e gidersin, Tunceli’de o katliamda katledilen insanların çocuklarıyla yüzleşirsin şeklindeki meydan okumaydı. Bahçeli, bu meydan okumaya istinaden bu ziyareti gerçekleştiriyor. Bu işin bir boyutu. İkinci bir boyutu var ki o daha acı. Sayın Bahçeli’nin Dersim 37-38’le ilgili söyledikleri hala yeni, çok taze. Dersim 37-38’le ilgili çok acı, çok kırıcı kelimeler kullandı. Aleviler için Dersimliler için 37-38 olayları gerçekten bir Kerbela’dır. Bu katliamı meşru görmek Kerbela’yı meşru görmekle özdeştir. Kerbela’yı meşrulaştırmak hiçbir Alevinin kabul edeceği bir durum değildir. Biz bu düşüncelerle Sayın Bahçeli’nin cemevi ziyaretini, diğer ziyaretleri bizi bağlamıyor, cemevi ziyaretinde Sayın Bahçeli’yi kabul edebileceğimizi, ağırlayabileceğimiz zannetmiyoruz, düşünmüyoruz. Ama bu durum şöyle de algılanmasın. Aleviler, Dersimliler misafir kabul etmiyor. Aleviler misafirperverdir, misafire büyük değer verirler. Ancak kendilerine bu kadar hakaret eden, ağırdan yaralayan bir olayla ilgili bu kadar ağır konuşan bir insanı da kabul edecek, ağırlayacak kadar da onursuz değillerdir” dedi.

CHP İL BAŞKANINDAN SAĞDUYU ÇAĞRISI

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin kente ilişkin ziyaretini değerlendiren CHP Tunceli İl Başkanı Hüseyin Zeytin de kentte ziyaret öncesi bir gerginlik olduğunu hatırlatarak vatandaşlara sağduyu çağrısında bulundu. Parti binasında konuya ilişkin açıklama yapan İl Başkanı Zeytin, “Sayın Bahçeli kentimize geliyor. Biz kentimize gelen herkese mihmandarlık yaparız ama gelin görün ki sıkıntılı bir durum var. Sayın Bahçeli’nin kentimizle ilgili peş peşe yaptığı açıklamalar kentteki halkı gerçekten incitmiş ve bu konuda ciddi bir sıkıntı var. Biz Türkiye kamuoyuna şunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Evrensel, demokrat bir kentiz. Herkesin demokratik teamüller çerçevesinde siyaset yapmasından; düşüncelerini söylemesinden yanayız. Ama lütfen bizim kentimizi provoke etmesinler. Hükümetten de parti başkanlarından da bunu bekliyoruz” diye konuştu.

İl Başkanı Zeytin, vatandaşlara da sağduyu çağrısında bulunarak, “Lütfen oyunlara gelmeyin, sağduyunuzu koruyun; kendinize mukayyet olun. Bu bir oyundur, bu oyuna gelmeyin. Tunceli demokrat, devrimci, çağdaş bir kenttir. Üzerimizde oynanmak istenen oyunun fotoğrafını görün” şeklinde konuştu.