Yeşilay Adana Şube Başkanı Mehmet Aslanbaba, özellikle yılbaşı geceleri alkol tüketiminin trafik kazası, şiddet ve taciz suçlarını tırmandırdığını belirterek Dünya Sağlık Örgütü verilerine cinayetlerin yüzde 85’i tecavüz olaylarının ise yüzde 50’sinin alkol kullanımı sebebiyle gerçekleştiğini açıkladı.

Aslanbaba, eğlencenin herkesin en doğal hakkı olduğunu belirterek, eğlenceyi, alkolden bağımsız düşünemeyen bir zihniyet oluşturulmaya çalışıldığını söyledi. Başkan Aslanbaba, “Oysa görüyoruz ki eğlence adı altında yılbaşı gecesi aşırı alkol tüketimi nedeniyle bireyler sadece kendilerine değil etrafındakilere de zarar veriyorlar” dedi.

SOSYAL İÇİCİLİKTEN BAĞIMLILIĞA

Özel zamanlarda alınan/denenen alkolün zamanla alışkanlığa dönüşebildiğine dikkat çeken Aslanbaba, “Kendisini sosyal içici olarak sınıflandıran pek çok kişi zamanla bağımlı hale geliyor. Kişiler bunu fark edemiyor ya da fark ettiğinde geç kalmış oluyor. Öte yandan, Dünya Sağlık Örgütü, alkol tüketimini en önemli ilk 10 kanser nedeninden biri olarak kabul ediyor.? Eğlence kabusa dönüşüyor” diye konuştu.

“ALKOL TACİZİ TIRMANDIRIYOR”

Özellikle yılbaşı geceleri aşırı alkol tüketiminin gerek trafik kazaları gerekse şiddet, taciz suçlarını tırmandırdığını ifade eden Aslanbaba, ’Dünya Sağlık Örgütü’nün 30 ülkeyi kapsayan ve Türkiye’nin de içinde olduğu araştırma raporuna göre cinayetlerin yüzde 85’i, ırza tecavüzlerin yüzde 50’si, şiddet olaylarının yüzde 50’si, trafik kazalarının yüzde 60’ı, eşlerini dövenlerin yüzde 70’i bu alkollüyken işlendiğini vurguladı.

BAĞIMLILARDA YÜKSEK SUÇ ORANI

Alkol bağımlılarında suç işleme oranının yüzde 68 iken, alkol bağımlısı olmayanlarda bu oranın yüzde 37 olduğunu belirten Mehmet Aslanbaba, şöyle devam etti:

“Yeşilay olarak yeni yıl öncesi vatandaşlarımızı sağlıklı düşünmeye çağırıyoruz. Biz kimsenin yaşam tarzına müdahale etmiyoruz. Sadece sivil bir halk sağlığı kurumu olarak kendimizi sorumlu hissediyor ve uyarılarımızla kamuoyunu aydınlatmak istiyoruz. Bütün sağlık kurum ve kuruluşları temsilcilerinin, kamu kurumları yetkililerinin, Türkiye Alkol Politikaları Platformu (TAPP) üyelerinin ve sivil toplum kuruluşlarının bu çağrıya destek vermesini bekliyoruz."