BERLİN (AA) - Almanya’da Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz ve Saksonya-Anhalt eyaletlerinde meclis seçimleri yapıldı.

Almanya Birinci Televizyon Kanalı ARD’nin sandık çıkış anketine göre, Baden-Württemberg eyaletindeki seçimleri iktidarda bulunan Yeşiller Partisi yüzde 30,5 oranıyla kazandı.

2012’de yapılan seçimlere göre oylarını yüzde 7,5 oranında artıran Yeşiller Partisi gelecek 5 yıl da iktidarda kalacak. Hristiyan Demokrat Part (CDU) ise 11,8 oranında oy kaybederek, yüzde 26,9 ile ikinci parti oldu. Bu eyalette ilk kez seçimlere katılan AfD ise yüzde 14,9 oranıyla ilk kez eyalet meclisine girmeyi başardı.

Hür Demokrat Parti (FDP) de yüzde 8,4 oy oranıyla meclise yeniden girmeyi başardı.

Rheiland Pfalz eyaleti

Rheinland-Pfalz eyaletinde iktidarda bulunan SPD, oylarını yüzde 1,7 arttırarak, seçimleri yüzde 36,8 ile birinci sırada tamamladı.

CDU yüzde 3,2 oranında oy kaybıyla yüzde 32 ile ikinci sırada yer alırken, AfD ilk seçimlerinde yüzde 11,7 oranında oy aldı.

Saksonya Anhalt eyaleti

Saksonya-Anhalt eyaletinde CDU yüzde 3,3 oy kaybıyla yüzde 29,3 oranıyla bu seçimleri birinci parti olarak tamamladı. Bu eyalette de ilk kez seçimlere katılan AfD partisi yüzde 23,1 ile ikinci parti oldu.

Seçimlerde Başbakan Angela Merkel’in lideri olduğu CDU'nun oy kaybettiği, aşırı sağıcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin de önemli oranda oy alarak 3 eyalette de meclise girmesi dikkati çekti.