Amasya, Dünya Kültür Mirası’na aday olmak için Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı’na (UNESCO) başvurmaya hazırlanıyor.

Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Salı günü Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Dursun’un da katılımıyla Amasya’da düzenlenecek olan çalıştayda şehrin UNESCO hedefine ilişkin konuların ele alınacağını belirti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 18 Ekim’de Amasya’ya düzenlediği ziyaretin ardından katıldığı toplantılarda Amasya’nın mimari dokusuna işaret ettiğini, bunun da kendilerine büyük bir sorumluluk yüklediğine değinen Cafer Özdemir, “Biz çıtayı yükseltip sınırlarımızın dışına çıkmayı istiyoruz. Ülkenin de dışına artık çıkmamız lazım. Bununda en güzel yönetimi UNESCO yolunda bir adım atmak. UNESCO’ya tescil ettiririz, ettiremeyiz. Bu artık sonuçta belli olacak. Ama bu yola çıkmak, UNESCO yolunda yaklaşık 11-12 kriterin kaç tanesini gerçekleştirebilirsek gerçekleştirelim her halükarda Amasya kazanacak” dedi.

8 bin 500 yıllık geçmişe sahip şehrin özelliklerinin 7 konu başlığında ele alınacağını ve çalıştayın UNESCO yolundaki ilk adım olduğunu vurgulayan Başkan Özdemir, “Bizim avantajlı ve dezavantajlı yönlerimizi çıkartıp dezavantajların avantaja dönüştürülmesiyle Amasya çok büyük kazanımlar elde edecek. Belki bu süreç çok uzun ve meşakkatli bir süreç olacak. Hemen belki sonuç alamayacağız. Ama idarecilerimize, yöneticilerimize, halkımıza yeni vizyonlar, misyonlar belirleyip ortaya koyacağız. O hedefe ulaşmak noktasında iyi bir çaba sarf edeceğiz” diye konuştu.

Yardımcıları Cengiz Erdem, Mehmet Dümen, Osman Akbaş ve İsmail Kazan’ın da katılımıyla düzenlediği basın toplantısında Amasya Belediyesi olarak 2014 yılında belirledikleri hedeflere ulaştıklarının altını çizen Özdemir, sokak sağlıklaştırması ve ayrıca sivil mimarinin restorasyonu gibi alanlarda önemli çalışmalara imza atıldığını vurguladı.

Gazetecilerle gezerken, eski lise binasının yıkılıp yerine kent meydanı ve otopark yapılması projesinin başarıyla uygulamasından dolayı önceki belediye başkanlarından İnşaat Mühendisleri Odası Amasya Temsilcisi Mustafa Hatioğlu’nun kendisi için ’heykelinin dikilmesi’ önerisi hatırlatılan Özdemir, görev yaptığı dönemde önemli çalışmalara imza attığını söylediği Hatipoğlu’na teklifi için de teşekkür etti.