ANTALYA - SÜLEYMAN ELÇİN - Antalya Sağlık Müdürlüğü bünyesinde çalışan ileri, güvenli sürüş teknik eğitimi alan 110 paramedik ve acil tıp teknisyeni kadın, 5 yıldır kentte ambulans şoförü olarak görev yapıyor.

Sosyal hayatın her alanında etkin bir şekilde kendini gösteren kadınlar, yıllardır erkek mesleği olarak bilinen ambulans şoförlüğünü de başarıyla sürdürüyor. Antalya'da ileri ve güvenli sürüş teknikleri eğitimi de alan 100 paramedik ve acil tıp teknisyeni, kentin sokaklarında ambulansın direksiyonuna geçip acil vakalara müdahale ediyor.

2015 yılındaki 120 bin 276 vakanın yüzde 85'ine ilk 10 dakikada güvenli bir şekilde ulaşan kadın şoförler, en çok endilerine görüp güvensiz bir şekilde bakan vatandaşlardan yakınıyor.

"Bu kutsal mesleği yapmak bana nasip oldu"

Antalya'da 5 yıldır ambulans şoförü olarak görev yapan Emine Taş, 6 yıldır ehliyet sahibi olduğunu ve çocukken en büyük hayalinin iyi bir otomobil kullanıcısı olmak olduğunu söyledi. Çocukluğundan bu yana arabalara düşkün olduğunu kaydeden Taş, "Bu kutsal mesleği yapmak bana nasip oldu. Yaptığım işten çok mutluyum. Bir hastayı hastaneye yetiştirmek ve güvenli ellere teslim etmek çok güzel bir duygu" dedi.

"3 kadın niye geldiniz' diyorlar"

Ambulansta çalışmanın, hayat kurtarmanın çok güzel bir duygu olduğunun altını çizen Ümmühan Özdemir ise şöyle konuştu:

"Ambulansta kadın olmanın avantajları var ama bazı hasta yakınları bizi görünce '3 kadın niye geldiniz' diyorlar. Yolda giderken 'bravo, helal olsun' diyenler de oluyor. Sedyeyi inidirip, kaldırabildiğimizi ve erkeklerin yaptığı her şeyi yapabildiğimizi görenler mutlu oluyor ve bize karşı algıları değişiyor."

"Sürücü koltuğunda beni görenler 'o maşallah. Bravo kızım' diyorlar"

Erkek şoförlerle ambulans kullanma noktasında bir farklarının bulunmadığını kaydeden Ümmühan Tulpar da şunları kaydetti:

"Sürücü koltuğunda beni görenler 'o maşallah. Bravo kızım' diyorlar. Vaka yerinde beni alkışlayanlar oluyor. 'Aferin hep böyle olun' diyen de var 'bayana bak bayandan şoför mü olur' diye tepki gösterenler de. Kadın ambulans şoförlerine insanlar alışıyor. Ambulans kullanmak özgüvenimi de artırdı. Eşim de ambulans şoförü. Bazen ona 'normal arabada değil ama ambulansta seninle kapışırım. Seni geçerim' diye takılıyorum."

"Gücümün yettiği yere kadar mesleğimi yapacağım"

Antalya'da 3 yıldır ambulans kullanan paramedik Gamze Seyisoğlu ise, risk barındıran bir iş yaptıklarını ifade ederek, vatandaşlardan kendilerine yardımcı olmalarını istedi.

Mesleğini çok sevdiğini dile getiren Seyisoğlu, "Gücümün yettiği yere kadar mesleğimi yapacağım. Bu mesleğe gönül verdik. Senelerce insanlara yardım etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

"Gelenlerin bayan olması ilk tepkiyi azaltıyor"

112'den sorumlu İl Sağlık Müdür Yardımcısı Fatih Gülşen de ambulansı 5 dakika bekleyen insanlara bu sürenin yarım saat gibi geldiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"İnsanlar gerginlik yaşıyorlar ve ambulanslar geldiği zaman patlıyorlar. Gelenlerin bayan olması ilk tepkiyi azaltıyor. Erkeklerden daha çok saldırı oluyor. Erkek erkeği görünce saldırı gerçekleşiyor ama bayanları görünce saldırı olma olasılığı azalıyor. Bize gelen bir istatistik yok ama kadın ve erkek şoförlerden aldığımız geri dönüşler bu yönde."

Gülşen ayrıca, İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı 193 de erkek ambulans şoförünün görev yaptığını ifade etti.