WASHINGTON (AA) - ABD’de yayımlanan Atlantic dergisi, ABD Başkanı Barack Obama’nın dış politika meselelerine ilişkin röportajında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ait olmayan ifadeleri Obama’nın görüşü şeklinde yansıttı. Olaya tepki gösteren ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Mark Stroh, "Başkan (Obama), Türkiye’nin Avrupa, Ortadoğu ve Müslüman dünyası arasındaki önemli köprü rolü nedeniyle Türk ortaklarımızın perspektifine özellikle değer vermektedir” açıklamasında bulundu.

Obama, ABD’de yayımlanan Atlantic dergisi ile birkaç ay boyunca yaptığı bir dizi söyleşide Suriye başta olmak üzere birçok konuda değerlendirmelerde bulundu.

'Düşünceler' dolaylı cümlelerle yer aldı

Haberde, Obama’nın en dikkat çekici ifadeleri tırnak içinde verilmesine karşılık, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ilişkin olduğu iddia edilen bölüm, ABD Başkanı’nın "düşünceleri" şeklinde dolaylı cümleler şeklinde yer aldı.

'Muhabir şahsi kanaatleri olarak ekledi'

Edinilen bilgiye göre, haberde imzası bulunan Jeffrey Goldberg, Obama’ya atfettiği ve Erdoğan’ın Suriye politikası ile İslam dünyası içindeki liderlik pozisyonuna ilişkin ifadeleri, habere şahsi kanaatleri olarak ekledi. Goldberg’in ne Obama ne de başka bir yetkiliye doğrudan demeç şeklinde dayandıramadığı ithamlara, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nden tepki geldi.

'Türk ortaklarımızın perspektifine özellikle değer vermektedir'

Konsey Sözcüsü Stroh, şu değerlendirmede bulundu:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan, DAEŞ karşıtı koalisyonumuzda önemli bir ortaktır ve bu yönetim NATO müttefiki olan Türkiye’nin güvenliğine kesin olarak bağlıdır. Başkan (Obama), Türkiye’nin Avrupa, Ortadoğu ve Müslüman dünyası arasındaki önemli köprü rolü nedeniyle Türk ortaklarımızın perspektifine özellikle değer vermektedir. Başkan Obama ve Erdoğan sık sık birbirleriyle konuşmaktadır ve diğer karşılıklı çıkar konuları dışında DAEŞ’e karşı ortak mücadelemiz ile Suriye’de şiddetin azaltılması hakkında geniş kapsamlı görüşmeler yapmaktadır. Suriye konusunda Başkan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Türkiye’nin 2,5 milyondan fazla sığınmacıyı misafir ederek gösterdiği cömertlikten dolayı takdirlerini iletmiştir. Ortak sınamalara karşı durma konusunda iki ortak olmaya devam edeceğiz.”